Петкова счита цената за влизане на държавата в ЧЕЗ като "последната тема за разискване"

4604
Петкова счита цената за влизане на държавата в ЧЕЗ като "последната тема за разискване"
Снимка: БГНЕС

Няма как правителството да даде отговор за сделката за ЧЕЗ, защото тя е проведена по чешкото законодателство, с конкурс, стартиран от чешката компания. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова като задочен отговор на вчерашното искане за отговори от страна на правителството, което отправи президентът Румен Радев.

Петкова отново напомни, че по времето на кабинета на Симеон Сакскобургготски (2003 година) е било решено държавата да излезе от ЕРП-тата – защото не може да се осигури финансиране, защото държавата не била добър стопанин. Хубаво е това да се припомни на всички партии, заяви министърът, според която има "изкуствено създадена ескалация".

Глас от "Инерком" също намеква, че сделката за ЧЕЗ може без държавно участие

Не вярваме, че единственият начин да бъде гарантиран общественият интерес по сделката с ЧЕЗ е държавата да придобие дял в дружеството. ...

На директен въпрос на Нова телевизия иска ли сегашното правителство да върне държавата в ЧЕЗ и ЕРП-тата, Петкова отговори, че било изключително важно българските граждани да бъдат спокойни. Искаме страховете да бъдат минимизирани, но участието на държавата не зависи само от нас, уточни министърът. Според нея темата колко ще струва държавното влизане в ЧЕЗ била "последната, която ще се разисква". Тя подчерта и, че държавата няма да помага на Гинка Върбакова да търси пари за осъществяване на сделката.

Малко изненадана съм от коментар на "този господин" (бел. ред. – коментарът на председателя на Надзорния съвет на ЧЕЗ Вацлав Пачеш, че Бойко Борисов изглежда не иска ЧЕЗ в България и че не се прави залог със сделката за сметка на отказ от арбитража за 500-600 млн. евро, който чешката компания стартира срещу България, защото счита, че българските власти не пази инвестиционната среда в страната), заяви Петкова, която била силно и неприятно изненадана от тези думи. Тя коментира, че никой не е пречил на ЧЕЗ и им е била дадена възможност да се развиват. Инвестиционната среда е много добра, показват го данните от Евростат, добави Петкова, която не пропусна да каже, че в България се спазват българските закони.

И в трите ЕРП-та констатирахме нарушения по Закона за обществените поръчки, припомни Петкова за държавна проверка преди няколко години, като добави, че и трите дружества били "почти напълно неглижирали" закона.

Не съм усетила "Инерком България" да не иска държавата да влезе в сделката, категорична беше Петкова. Трябва да има много ясен анализ за вариантите за влизане на държавата в сделката – с плюсовете и минусите на всеки вариант. След това ще се обсъди кой вариант е най-подходящ, уточни министърът. И на практика не коментира дали България сега обмисля вариант, при който българският бизнес на ЧЕЗ може да мине в ръцете на индийски инвеститор. Според ЧЕЗ това може да стане, ако Върбакова не плати в срок от 9 месеца след официалното сключване на договора за продажба.

Петкова коментира и думите на председателя на енергийната комисия в парламента Делян Добрев, че като чул за пръв път за сделката решил, че е фалшива новина. Сигурно не е бил добре информиран, така си обяснявам тази реакция, обясни министърът.

Ген. Атанасов посочи връзка между Борисов и Върбакови

През 2003 година, когато Борисов беше главен секретар и имаше масови разстрели на знакови лица, едно от лицата беше Тодор Толев, извест...

Познанството с Гинка Върбакова

Запознахме се преди 20 години, не помня къде. Винаги съм работила във финансовия контрол, не съм предполагала, че ще се занимавам с енергетика. Г-жа Върбакова тогава също не се занимаваше с енергетика, тя е завършила линвистика, разказа Теменужка Петкова. Тя добави, че след като скандалът гръмна, се е чувала с Върбакова "чисто човешки" и тя изразила съжаление, че се е стигнало до това Петкова да подава оставка.

АЕЦ "Белене"

Има бъдеще в идеята централата да бъде реализирана като общ балкански проект. Така Петкова похвали задочно идеята на премиера Бойко Борисов, който я представи на форум на ЕБВР в Лондон.

Енергийният министър напомни и, че референдумът за "Белене" всъщност е дал възможността парламента да решава т.е. мораториумът за завършване на проекта не е окончателен.

Няма как еднолично да вдигнем цената на тока, заявиха от "Инерком"

"Интерком" не може да вдигне цената на електрическата енергия, която се определя по строг механизъм от Комисията за енергийно и водно...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЕК одобри за финансиране проект на икономическото министерство

Гърция повиши минималната заплата

БДЖ взе 76 модернизирани вагона от Германия (СНИМКИ)

tbi bank направи първо тримесечно купонно плащане за облигациите, издадени в края на 2023 г.

Спадът на производствените цени продължава и през февруари

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика