Руско издание е сигурно, че "Турски поток" ще мине през България

6326
Руско издание е сигурно, че "Турски поток" ще мине през България
Снимка: БГНЕС

Газопроводът "Турски поток" може да бъде изграден през България, Сърбия, Унгария и Словакия. Това пише в днешния си брой руският вестник "Комерсант".

Изданието де факто твърди, че изборът вече е направен, макар че официално потвърждение от "Газпром". Но вестникът изкарва като "доказателство" предвидени действия от страна на газотранспортните оператори на четирите тези страни в рамките на процедурата (open season) за резервиране на техните бъдещи мощности (капацитет). Тази процедура е предвидена от законодателството за строителството на газопроводи, уточнява БГНЕС. В България и Сърбия природният газ ще бъде пуснат през 2020 година, в Унгария през 2021 година, а в Словакия през втората половина на 2022 година. 

Защо Путин се прави, че има какво да празнува?

Ердоган ликува. Газопроводът "Турски поток" ще носи големи ползи на страната. А Путин? Той се прави, че има какво да празнува, макар че...

Според статията на руската медия, специално българският оператор "Булгартансгаз" ще се събере през декември и ще определи параметрите на аукцион за необходимия капацитет на изхода на връзката с Турция, както и на изхода на връзката със Сърбия. Капацитетът на входа с Турция, който се предлага за резервиране от 1 януари 2020 година за 20 години, е 15,8 милиарда куб. метра годишно, което напълно съответства на капацитета на едната тръба на "Турски поток", на изхода – 4 милиарда куб. метра, при това от 1 януари 2021 година там той трябва да се увеличи до 11 милиарда куб. метра.

За доставките на тези обеми газ от Турция през България ще бъде използвана част от съществуващата инфраструктура в реверсен режим. Около компресорната станция "Провадия" в Североизточна България ще бъде построена станция "Нова Провадия" и от нея ще бъде изграден нов газопровод с дължина 474 километра, като налягането ще се поддържа от още една компресорна станция - "Расово", край границата със Сърбия. Газопроводът ще пресича границата в района на град Зайчар. Този маршрут напълно повтаря маршрута на българската част от така и неосъществения "Южен поток".

Според източници на вестника "Газпром" планира да резервира всички предложени мощности от всички оператори. "Комерсант" посочва, че на входа на системата от Унгария за Словакия ще се "разиграят" минимум 4,3 млрд. куб. метра газ, а на входа на системата от Словакия за Австрия - 3,8 млрд. метра. Същата процедура руският концерн е използвал за резервирането на мощностите за продължаването на газопровода "Северен поток 2".

Строителството на "Турски поток"

В понеделник, 19 ноември, "Газпром" завърши строителството на морската част от "Турски поток". В церемонията взеха участие президентите на Русия Владимир Путин и Реджеп Ердоган.

"Турски поток" - гигантският газов мост на дъното на морето

Завърши строителството на морския участък на „Турски поток“, по който ежегодно ще бъдат доставяни 31,5 млрд. куб. м природе...

Проектът "Турски поток" предвижда строителството на газопровод по дъното на Черно море до европейската част на Турция. Дължината на морската част на тръбопровода е около 910 километра, на сухопътната част по територията на Турция - 180 километра.

Първата тръба е предназначена за снабдяването на турския пазар, втората – за страните от Южна Европа и Балканите. Капацитетът на всяка една от отсечките е по 15,75 милиарда куб. метра газ. Планира се те да бъдат пуснати в експлоатация в края на 2019 година.

Газопроводът "Турски поток" де факто замени "Южен поток", който трябваше да излезе на българския бряг, но тъй като неговото строителство не отговаряше на изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС проектът беше спрян на 1 декември 2014 година. Тогава в Анкара руският президент Владимир Путин обяви пред своя турски колега Реджеп Ердоган новия проект за газопровод, който в първоначалния си вид трябваше да се състои от четири отсечки, както спрения "Южен поток". Впоследствие той беше редуциран до две.

В продължение на две години се обсъждаха два варианта за продължаването на "Турски поток" за Европа: 1. През Гърция за Южна Италия. Този вариант е по-малко вероятен, защото в Южна Италия има слабо потребление на "синьо гориво"; 2. През България за Сърбия и Унгария.

В същото време борбата между Русия и САЩ за газовия пазар на ЕС се разраства. Наскоро американският министър на енергетиката Рик Пери заяви в Будапеща, че Вашингтон е против "Турски поток". САЩ искат да снабдяват страните-членки на ЕС със свой втечнен природен газ. Конкретно за България това може да стане през един евентуален терминал, който да се изгради в Александруполис и от там през бъдещия интерконектор с Гърция да влезе у нас.

Анкара разчита на първи доставки по „Турски поток“ през 2019 г.

Анкара разчита, че първите доставки на природен газ по тръбопровода „Турски поток“ ще бъдат реализирани още през следващата...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Икономист каза какви ще са щетите за бюджета от забраната на рекламата на хазарт

Новите блокове на АЕЦ "Козлодуй": Свършеното досега

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика