X
 
 

Според Първанов няма губеща АЕЦ в света - само в САЩ са 24!

3439 9
Според Първанов няма губеща АЕЦ в света - само в САЩ са 24!
Снимка: Getty Images / Guliver
Няма АЕЦ в света, която да работи на загуба. Това беше една от основните тези в защита на изграждането на АЕЦ „Белене“, която бившият президент Георги Първанов повтаря усилено от вчера (23 май).

Припомняме, че още като държавен глава мечтата на Първанов беше реализацията на т.нар. Голям енергиен шлем – АЕЦ "Белене", газопровода "Южен поток" и петролопровода "Бургас – Александруполис". Тези проекти бяха посочени и в икономическата програма на БСП още при последните засега избори. Газопроводът беше спрян заради опита да бъде заобиколено законодателството на ЕС и да няма свободен достъп до тръбата на трети страни и след като Русия не поиска изключение, за разлика от случая със "Северен поток 2", а петролопроводът беше спрян след провеждане на местен референдум в Бургас.

Борисов: Реакторите на "Белене" не са домати и краставици

Премиерът Бойко Борисов коментира пред Министерския съвет темата за АЕЦ "Белене", която отново е актуална в последните дни. "Относно А...

Бърза проверка на Actualno.com относно думите на Първанов – дали няма губеща АЕЦ някъде на планетата, показа, че всъщност картината е по-различна. Емблематичен пример се оказа САЩ – само преди една седмица Bloomberg New Energy Finance публикува информация, че 36% от американските ядрени централи са заплашени от затваряне, защото не могат да покрият оперативните си разходи. Съгласно информацията, общо 24 АЕЦ в САЩ не могат да изкарат достатъчно пари за периода 2018 - 2021 година, а става въпрос за 32,5 гигавата мощности. В щатите от Средния Запад АЕЦ губят финансова почва заради по-евтината енергия от ВЕИ, специално вятърни паркове.

Изчисленията сочат, че за да може централите да не спират, ще трябват по 1,3 млрд. долара годишно, с които да бъдат дотирани. Подобен анализ, изготвен през март тази годинаотново от същия експерт – Николас Щеклер, сочи, че половината от въглищните централи в САЩ са в много затруднено положение, а оперативните разходи при 95% от тези централи са по-високи от приходите им.

Относно АЕЦ изрично се посочва, че в щатите Ню Йорк, Ню Джърси и Илинойс такива проблеми не са непознати и в миналото щатските Конгреси са отпускали финансови средства, за да дотират ядрени централи.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • ГОЦЕ ХОТЕЛИЕРА Е ЗА СЪД ЗА ЛОБИРАНЕ В ПОЛЗА НА РУСИЯ 7 ГОЦЕ ХОТЕЛИЕРА Е ЗА СЪД ЗА ЛОБИРАНЕ В ПОЛЗА НА РУСИЯ преди 1 година Профил на трол?
  Стара технология, стар гьол с нови рушвети - това е АЕЦ "Белене"... Герб и БСП са страна на една и съща монета БКП, ядрото винаги е било едно и разиграваха театър, заради парите от ЕС, сега се чудят, откъде да дръпнат още кинти и се заиграват с руснаците...ясно e защо Борисов подари президентството на БСП. С президент на ГЕРБ нямаше да могат да скрият от избирателите си проруската продаж виж още ›› на политика, която водят. Десните поддръжници на ГЕРБ, ако изобщо има такива, са унизени и подиграни за пореден път след прегръдките с гоцетата, мамата на нацията, пръстлето на сидеров...
 • ГОЦЕ е за съд с РУМЕНОВЧ и Борисов 6 ГОЦЕ е за съд с РУМЕНОВЧ и Борисов преди 1 година Профил на трол?
  само че САЩ имат икономика и потребление, ние и сега ИМАМЕ СВРЪХПРОИЗВОДАСТВО - Извършеният одит на проекта БЕЛЕНЕ от най-авторитетния в света оценител на ядрени проекти – HSBC показа, че стойността на централата ще е над 21 млрд, а цената на произвежданата електроенергия - 3 пъти по-висока от цената на тока от Козлодуй, който сега се изнася вместо да хамали цената за вътрешно потребление. HSBC не виж още ›› гарантира, че ще има пазар в България и региона за скъпата електроенергия от Белене. Съгласно договора, ако HSBC беше успяла да намери инвеститор за проекта, щеше да получи 1% от стойността му, т.е., около 200 млн лв, вместо изплатените 4 млн лв за извършения одит. Но HSBC не успя да намери инвеститор. Освен, че е непосилно скъп, проектът „Белене” е енергийно ненужен за България. В страната от 12000 мегавата инсталирани електрогенериращи мощности се консумират не повече от 3-4 хиляди мегавата. Няма икономическа логика при бездействащи 8-9 хиляди мегавата да се настоява за строителство на АЕЦ „Белене” с още 2 хиляди мегавата. При това строежът е в зоната на силно сеизмичния Беленски разлом, свързан със земетръсната област Вранча в Румъния. До момента по проекта са похарчени близо 1,8 млрд лв в грубо нарушение на Закона за обществените поръчки, тъй като между двете страни няма подписан договор за инженеринг, доставка и строителство. Това беше доказано в докладите на Агенцията за държавна финансова инспекция. Правителството на Орешарски направи изявление, че „за проекта България няма пари”. Докладът за Белене на БАН имаше една единствена цел – да оправдае това, което се случва сега, но дори този поръчков доклад на БАН сочи, че години наред централата ще работи на загуба, които държавата , т.е. всички ние дружно ще плащаме, за да има печалба инвеститора.Точно както сега плащаме за непродадения ток според анексите на Овчаров към договора на американските централи
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Цената на тока от АЕЦ Козлодуй е по-ниска тъй като стойността на строителството на централата отдавна се е изкупила с печалбата при производството. Това показва че беше грешка затварянето на работещите 1-4 блокове на централата с мощност 1860 мегавата и строителство на нова централа в Белене с мощност 2 000 мегавата, чиято стойност при строителството тепърва ще се изкупува с печалбата от производс виж още ›› твото.
  : 1 !
 • СПОКО ГОЦЕ - ТВОЙТО НЯМА ДА СЕ ИЗГУБИ 5 СПОКО ГОЦЕ - ТВОЙТО НЯМА ДА СЕ ИЗГУБИ преди 1 година Профил на трол?
  след Сидеров , онзи ден Радев посети Русия,сега Буда, през юни ще са и Каракачанов и Симеонов през няколко дни,солово да довършат олизването на задника на император Пути Трети
 • Истината е в комисионнит 4 Истината е в комисионнит преди 1 година Профил на трол?
  Не знаем какви са договорките, може за реализирането на газовото хъбче да трябва да дадем пари за АЕЦ, иначе няма газово хъбче, а нашите вождове живеят от комисионни. Въпросът за изгодата от АЕЦ е последен. Тесла слагат батерии от 80 мегавата за баланс на мрежата, някъде в Европа говорят че батериите им заедно с локални ВЕИ-та са бъдещето, ние ще строим АЕЦ - технология от 20 век, много опасна и м виж още ›› ръсна, създаваща рискове и лостове за външен контрол.
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Има другарю Първанов, има! Тази във Фукушима не е печеливша.
  : 0 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Не знаем какви са договорките, може за реализирането на газовото хъбче да трябва да дадем пари за АЕЦ, иначе няма газово хъбче, а нашите вождове живеят от комисионни. Въпросът за изгодата от АЕЦ е последен. Тесла слагат батерии от 80 мегавата за баланс на мрежата, някъде в Европа говорят че батериите им заедно с локални ВЕИ-та са бъдещето, ние ще строим АЕЦ - технология от 20 век, много опасна и м виж още ›› ръсна, създаваща рискове и лостове за външен контрол.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Ами то и петролна рафинерия няма губеща в света, ама в България има!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Ами то и петролна рафинерия няма губеща в света, ама в България има!
Седмичен хороскоп за 20 - 26 януари
Седмичен хороскоп за 20 - 26 януари

Овен Това ще е седмица, в която събитията ще са решаващи за вашето професионално развитие. От значение ще е вашата реакция на случващото се и степента,...