Стотици милиони изчезват от Пентагона, докато Тръмп иска още пари за отбрана

3228
Стотици милиони изчезват от Пентагона, докато Тръмп иска още пари за отбрана
Снимка: Getty Images / Guliver

Агенцията по логистиката на отбраната на Пентагона е "загубила" стотици милиони долари, сочи вътрешен одит на "Ernst&Young", една от водещите консултантски и одиторски компании в света. Докладът вижда бял свят точно когато президентът на САЩ Доналд Тръмп предлага увеличаване на военния бюджет, пише в свой материал изданието Politico.

Припомняме, че според плановете на Тръмп федералният бюджет за отбрана трябва да получи допълнителни 54 млрд. долара, които се равняват на 10% ръст спрямо военните разходи за 2016 г., и така да стане 503 млрд. долара.

Пентагонът се кани да обнови и засили с нов тип "тактическо" атомно оръжие

Години след решението на предишния американски президент Барак Обама да намали ролята на ядрения арсенал в американската военна доктрин...

От одита на логистичното звено на Пентагона става ясно, че въпросната агенция не е документирала над 800 млн. долара, похарчени за строителни проекти, а това е просто един поредицата от примери, в които липсва информация за милиони в имоти и оборудване. Навсякъде финансовото управление било толкова слабо, че лидерите и надзорните органи нямали надежден начин да проследят огромните суми, за които е отговорна институцията, коментират одиторите.

Анализът повдига нови въпроси за това дали Министерството на отбраната на САЩ може отговорно да управлява годишния си бюджет от 700 милиарда долара, да не говорим за допълнителните милиарди, които Тръмп планира да предложи този месец като перо. Агенцията никога не е била подлагана на пълен одит, въпреки дадения мандат от Конгреса, а за някои конгресмени хаосът в счетоводството на Агенцията за отбранителна логистика показва, че това всъщност никога няма да е възможно.

"Ако не можете да проследите парите, няма да можете да правите одит", казва сенаторът-републиканец Чък Грасли и старши член на комисиите по бюджет и финанси към Сената, който принуди последващите администрации да изчистят натрупаната и неорганизирана счетоводна система на Пентагона.

Логистичната агенция, която разполага годишно с 40 милиарда щатски долара, е пример за това колко невъзможно е тази задача да бъде постигната. Агенцията буквално е алюзия на търговската верига Walmart за военните, с 25 000 служители, които обработват приблизително 100 000 поръчки на ден от името на армията, военноморските сили, военновъздушните сили, морския корпус и редица други федерални агенции.

Джеймс Матис: Военното превъзходство на САЩ намалява

Военното превъзходство на САЩ по въздух, суша и море, в космоса и киберпространството постепенно намалява, заяви американският министър...

Но както показва докладът на "Ernst&Young", агенцията често разполага с малко солидни доказателства за това къде отиват голяма част от парите, които разходва. Това демонстрира, че болшинството от служителите никога не е успяло да се справи с разходите си в отдела по отбраната като цяло, който има общо активи в размер на 2,2 трилиона долара.

Друга част от одита на "Ernst&Young", завършен в средата на декември миналата година, установи, че отклоненията в документацията на агенцията възлизат най-малко на 465 млн. долара за строителни проекти, финансирани от армията. За проектите, които все още са "в ход", в същото време няма достатъчно или липсва документация. Тук става дума за още 384 млн. долара разходи.

Агенцията също не може да представи подкрепящи доказателства за много документи, включително записи за активи на стойност 100 млн. долара в компютърните системи, които извършват ежедневния мениджмънт на институцията.

От Агенцията отговориха, че ще преодолеят многобройните си трудности в името на това да получат по-добра одитна оценка.

Долната камара на Конгреса определи 700 млрд. долара бюджет за отбрана

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ одобри бюджета на Пентагона за 2018 година в размер на 700 млрд. долара, в който са пред...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ смекчи наказанието за употреба на марихуана

Полицията влезе в окупирана сграда на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Извънредно положение в пет провинции на Еквадор

Глобиха Тръмп с 1000 долара за нарушения по делото "пари срещу мълчание"

Десетки радикални пропалестински активисти превзеха сградата на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Трима полицаи загинаха при престрелка в Северна Каролина (ВИДЕО)

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com