X
 
 

Теменужка Петкова: Очакваме над 9 млрд. лв. приходи от "Турски поток"

3438 14
photo of Теменужка Петкова: Очакваме над 9 млрд. лв. приходи от "Турски поток"
Снимка: БГНЕС
Отношенията ни с Русия са прагматични и се основават на взаимен интерес. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в интервю за предаването "Тази сутрин" по bTV.

По думите ѝ по време на провелото се 17-о заседание на Междуправителствената комисия между България и Русия за икономическо и научно-техническо сътрудничество въпросът за така наречения шпионски скандал не е бил повдиган от руска страна.

Защо правителството форсира изграждането на българския участък от "Турски поток"?

Правителството изненадващо форсира втори договор за милиарди в рамките на месец. В сряда "Булгартрансгаз" подписа документите за изграж...

"По време на заседанието бяха обсъдени абсолютно всички въпроси от двустранен интерес. По никакъв начин тези събития не са повлияли на нашите отношения", посочи тя.

Тя добави, че са били обсъждани важни въпроси в областта на енергетиката, транспорта. "Беше проведено и първото заседание на работната група в областта на транспорта".

Петкова припомни, че още миналата година при заседанието на същата тази комисия в Москва е било взето решение за създаване на такава работна група. Петкова посочи, че други теми, които са били обсъждани са селското стопанство и туризма.

"Решенията, които се взимат в рамките на тази комисия и това, което ние желаем, е да получим най-доброто за България. Така че ние сме длъжни да защитаваме и защитаваме своите национални интереси", каза Петкова.

Началото на 2020 г. е крайният срок за стартирането на "Турски поток", уточни тя.

Haber7: "Турски поток" и АЕЦ "Белене" безпокоят САЩ

Съединените щати са загрижени за „увеличаващата се концентрация на руски енергийни източници“ във връзка с АЕЦ „Турск...

"По трасето се работи, първите 11 км - входната точка от турската граница, се изграждат от "Булгартрансгаз" и трябва да са готови през следващия месец, каза Петкова. След това има готова мрежа от 140 км и после ще започне по-нататъшното строителство към Сърбия. До 2020 г. трябва да са готови първите 308 км.

Няма предвидени санкции, които България трябва да плати заради забавянето на проекта, категорична е Петкова.

Тя очаква, че с построяването на "Турски поток" приходите от транзитни такси за страната ни ще се повишат. В момента "Булгартрансгаз" получава около 200 млн. лв. До 2020 г. тези приходи ще достигнат до 420 млн., каза Петкова.

Очакваме над 9 млрд. лв. приходи през следващите 20 години, каза енергийният министър.

По повод АЕЦ "Белене" Петкова обясни, че има 13 заявления за участие в процедурата за стратегически изпълнител. През всичките изминали години обаче в площадката на Белене са потънали 3 млрд. лв. Толкова ще се дадат и за строежа на Турски поток.

Какво носи АЕЦ "Белене" – сигурен енергиен източник или в пъти по-скъп ток?

Проектът АЕЦ "Белене" е невъзможен, ако правителството се придържа към заявките да не се харчат парите на данъкоплатците за компенсиран...

Държавата ще участва като съакционер в проекта Белене. Северна Македония също е заявила желание за участие с 10%.

По отношение на АЕЦ "Козлодуй", Петкова обясни, че екипът е участвал в руската инициатива на "Росатом" "Песен на ядрените градове". Знам, че са спазени всички изисквания за обществените поръчки, разходите за клипа са под праговете за ЗОП, така че той очевидно е струвал под 20 000 лв., каза Петкова.

Междувременно в началото на октомври животът на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде удължен с още 30 години. Тогава ще му бъде издаден лицензът. Същото се е случило и с 5-и блок, но още през 2017 г. Така на практика и двата блока на ядрената централа получават по 60 години живот всеки", добави тя.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 8 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Сделката е турски поток го правят арабите с материали на русия,а русия ще прави аец белене изцяло с малко трохи за някой балканжии...русия туря ръка на енергетиката на българия и изцяло на балканите ато нахлува и от юг през турция и от север през румъния и сърбия....бойко за това е станал милиардер с постаеени лица в банките на русия турция,арабия,сащ.....
 • разговор с руски енерг. експерт с БГ субтитри 7 разговор с руски енерг. експерт с БГ субтитри преди 1 месец Профил на трол?
  чуйте руските отговори на ВЪПРОСИТЕ: избърза ли България с договора за строеж на Турски поток през наша територия? Съответства ли да европейските стандарти за диверсификация и енергийна безопасност? Какви възможности игнорира българското правителство и... кой има изгода от инцидента в саудитската рафинерия: facebook.com/asengenov/posts/10218645695481089
 • Октомври 7.1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  След като си свърши работата да вкара Турция сега градското продажно дясно ще джавка още малко за декорация пък ще спре.Целите са изпълнени.
  : 8 !
 • Ще фалират дружеството и познайте кой ще го придобие 6 Ще фалират дружеството и познайте кой ще го придобие преди 1 месец Профил на трол?
  ЕДНО ЧУДЕСНО РАЗЯСНЕНИЕ на Илиян Василев за продължението на "турски'' поток - поредният бъдещ несбъднат проект: youtube.com/watch?v=HvCBahwDndQ
 • руска тлъста баба 5 руска тлъста баба преди 1 месец Профил на трол?
  лушах напоителните й обяснения и си дадох сметка защо заема този пост! Националният интерес е последна грижа на всички, които са в кочината на Абсурдистан! Тя слуша шефовете си и изпълнява техните разпоредби! Руските интереси са преобладаващи...
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Турски поток и АЕЦ Белене са си чисто и просто национално предателство и източване на българския народ! Един ден народа ще Ви съди! Ноооо... ъндърграунда, мафията която дърпа конците на политиците, е взела рушветите и ги е похарчила даже... а сега няма полезен ход! Мафията ресто не връща! Народа ще им плати гяволъка!
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Вие очаквате приходи 9 милиарда, няма лошо, но ние какво да очакваме? Минус 9 милиарда ли или повече?
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  А "братята" колко ще ни олиперят по стара "братска" традиция?!?!
 • Октомври 1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  А , преди 8 години н*щожеството Народна предателка лицето от женски пол с хубавото и изобщо не отговарящо на нейната търгашко/биташка същност теменужка колко ли е очаквала и зашо още от самото начало нейният /бог/ борисов бойко защо правеше спънки на тези 9 МРД ? Или трябваше Турция да бъде вкарана без изобщо да има нужда.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Ей, дезертьор89, пак ли изпълзя?!
  : 8 !
 • Октомври 1.2 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Да , да , пак изпълзях. Та официално Ю.поток беше прекратен разбира се от орешарски , а пък ти крякаше цяло лято*13 и есен срещу него подплатен и финансово. А , пък финансовите патриоти от атака бяха около власта нали , а пък сега с другите финансови патриоти са си и във власта. И за капак даже и пуснаха и Корпорация от фашистка с. Арабия.
  : 13 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Дезертьор89, 1.2, да вземеш малко да си подредиш мислите и приоритетите и да обясниш защо дезертира 89г.?!
  : 6 !
 • Октомври 1.4 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Ами 1.3. другият път като ходиш да бл*з*ш каквото ти нареди иван костов питай него. той ще ти обясни зашо дезертирах малко детенце. .
  : 11 !
 • Анонимен 1.5 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Дезертьоре, по него време нямаше "Иван Костов". Ти сам с насраното си Д. си се крил в миша дупка, а сега си голям лизач на Д-то на Тато.
  : 2 !
Нагоре
Последно в Актуално