X
 
 

Ще повлияе ли шпионският скандал върху енергийните проекти с Русия

1136 1
photo of Ще повлияе ли шпионският скандал върху енергийните проекти с Русия
Снимка: Getty Images
Дипломатическите спорове и шпионският скандал няма да повлияят на българо-руските енергийни проекти. Това заяви в интервю за bTV проф. Атанас Тасев. По думите му, няма вечни приятели или врагове – а интереси.

„Не виждам никакво основание да се тревожим. Гръмна един шпионски скандал, но той ще се окаже буря в чаша вода”, допълни енергийният експерт.

Петкова: България иска да построи в срок тръбата от границата с Турция до Сърбия

България полага усилия за разширяването в срок на газопреносната мрежа от турско-българската до сръбско-българската граници. Това заяви...

Според специалиста по ядрена енергетика проф. Георги Касчиев, шпионският скандал има предизборен привкус. Той каза още, че има много политици и организации у нас, които работят за развиването на сътрудничеството с Русия.

„За миналата година, износът на Русия към нас е нараснал с около 6%. Нашият внос се е сринал почти наполовина. Този срив е за около 440 млн. долара, тези наши производители, които са загубили пазарите си, са претърпели загуби за милиони”, посочи Касчиев.

Експертите уточниха, че Русия очаква „Турски поток” да заработи до януари 2020 г.

Според тях страната ни ще закъснее с този срок и може да се наложи България да плаща неустойки.

Теменужка Петкова не пожела да каже има ли енергиен монопол на Христо Ковачки

"Цената се определя на база търсене и предлагане. Така е в целия свят. Това, което ние направихме, беше да създадем борса за търговия с...

Проф. Тасев посочи, че от българска страна има политическа зелена светлина за проекта, но има смущаващи обстоятелства.

„Европейският съд отмени по искане на Полша, Литва, Латвия и Естония дерогацията на Трети енергиен проект по отношение на сухопътната част на „Северен поток 1”. Засега при нас няма съдебен иск, защото това можеше да намали квотата на „Газпром” от 90%, която те изтъргуваха като капацитет на входа на системата – на 50%”, уточни енергийният експерт.

Проф. Касчиев припомни, че Съединените щати са се обявили против енергийния проект. „Те изтъкват факта, че България по този начин зависи само от един доставчик на газ, а тяхното влияние е голямо. Предполагам, че ще има някакво развитие. Руският”, заяви той и допълни, че се съмнява страната ни да изпълни ангажимента си за транспорт на газ от „Турски поток” за Сърбия.

 

БСП: Христо Ковачки монополизира целия пазар на електричество в България (ВИДЕО)

"За юни, юли и август българското производство плаща най-висока цена на ел. енергия в цяла Европа." Това каза заместник-председателят н...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално