Тръмп уволни американския държавен секретар

3796
Тръмп уволни американския държавен секретар
Снимка: Getty Images/Guliver

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън е освободен от поста си от президента на САЩ Доналд Тръмп. Негов заместник е досегашният директор на ЦРУ Майк Помпео. Новината беше съобщена от The Washington Post.

Според информацията на вестника, чиято популярност нарасна след номинирания за "Оскар" през тази година филм "Вестник на властта" (The Post), Тръмп е поискал от Тилърсън да се оттегли още в петък (9 март). Конкретна причина не се посочва, но The Washington Post спекулира, че промяната се прави заради предстоящите преговори със Северна Корея - тема, по която вече бившият държавен секретар и Тръмп публично се разминаха. Тилърсън обаче отдавна е в немилост, като периодично имаше слухове за това, че ще бъде сменен и то точно с Майк Помпео. Стигна се дори до медийни публикации, според които Тилърсън нарекъл Тръмп пред други официални лица "скапан идиот" - заради публично заемани позиции от бившия директор на ExxonMobil по теми, по които Тръмп е на точно обратното мнение - например съкращението на средства от САЩ (800 млн. долара) в борбата със СПИН, като по този въпрос Тилърсън публично обяви, че след визита в Кения, където видял какъв бич е СПИН, много добре разбира защо трябва да има пари за програмата PEPFAR, а не да се режат средства, както Тръмп поиска. Според експертна оценка, това намаление на парите може да доведе до 4 млн. смъртни случая и 26 млн. нови случая на заразени с вируса на ХИВ в Субсахарска Африка през следващите 15 години.

Комисия, водена от приятел на Тръмп, не намери доказателства за руска помощ за милиардера

Комисията по разузнаване в Камарата на представителите в Конгреса на САЩ не е открила доказателства за наличие на тайно споразумение ме...

Интересен факт е, че в изявлението, с което прави промяната, Тръмп първо обръща внимание на Помпео и на заместника му в ЦРУ – Джина Хапсел. Хапсел става първата жена, която поема може би най-популярната шпионска агенция.

"Горд съм да номинирам директора на ЦРУ Майк Помпео за наш държавен секретар. Майк е завършил "Уест Пойнт", служил е достойно в армията на САЩ и е завършил с отличие специалност "Право" в "Харвард". Той е бил конгресмен и е доказал своята компетентност на политическата сцена", пише в официалната позиция на американския президент.

След похвалите за Помпео, който отдавна е считан за много близък до Тръмп, американският държавен глава обръща внимание и на Хапсел, като казва, че тя и Помпео развили взаимен респект, след като работили заедно в ЦРУ една година.

За финал Тръмп вече се сеща за Тилърсън: "Накрая, искам да благодаря на Рекс Тилърсън за службата му. Беше постигнато много през последните 14 месеца и желая всичко най-хубаво на Тилърсън и семейството му".

Американска медия: Путин разполага с компромат срещу Тръмп

Президентът на Русия Владимир Путин има „някаква информация” за Доналд Тръмп, на която американският президент не иска да...

Скорошни оставки

Буквално преди седмица главният икономически съветник на Тръмп Гари Кон подаде оставка. Причината - решението за налагане на мита върху вноса на стомана (25%) и алуминий (10%) в САЩ. Оттеглянето на Кон беше предшествано от оставка на директора на комуникациите на Белия дом Хоуп Хикс.

Всъщност откакто Тръмп е в Белия дом, оставките и уволненията са нещо обичайно. Най-знаменито досега беше оттеглянето на съветника му по националната сигурност и бивш главен редактор на Breitbart Стив Банън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

ПВО от бъдещето: Противоотрова на междуконтинентални балистични ракети от САЩ (ВИДЕО)

Ето как Кенеди-младши спечели от антиваксърска организация

Пропалестински протести блокираха движението в САЩ

Потвърдено: Протеже номер 1 на Тръмп в Конгреса пак забави помощта на САЩ за Украйна (ВИДЕО)

Кола за кетъринг се бъсна в самолет и се заклещи отдолу (СНИМКА)

Без медицинска помощ за смяна на пола: Американски щат на път да наложи забраната

Ето как Мъск реагира на демографската криза в България (СНИМКИ)

Джо Байдън показа доходите си

"САЩ твърдо подкрепя отбраната на Израел": Лойд Остин предупреди Иран

САЩ с впечатляваща военна поука за Иран след атаката срещу Израел (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com