Турция не смята да се съобрази с примирието на ООН за Сирия

2102
Турция не смята да се съобрази с примирието на ООН за Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

Искането на Съвета за сигурност на ООН за 30-дневно примирие в Сирия не се отнася за турската военна операция "Маслинова клонка" срещу кюрдския анклав в Африн, заяви турският вицепремиер Бекир Боздаг, цитиран от агенциите.

"Някои региони като Източната Гута са част от решението на ООН за прекратяване на огъня в Сирия, но Африн не е един от тях. Решението няма да окаже влияние върху нашата операция в района", каза Боздаг. Той уточни, че Анкара дори смята да разгърне специални полицейски сили като част от "новата битка" в петседмичната си кампания срещу кюрдските милиции.

Сирийският режим нанесе нови въздушни удари по Източна Гута, въпреки резолюцията на ООН

Нападенията на сирийския режим в анклава Източна Гута продължиха в неделя, ден след като Съветът за сигурност на ООН гласува резолюци...

Агенция "Доган", цитирана от в. "Сега", информира, че жандармерия и специални части на полицията влизат в Африн с цел да вземат участие в градски боеве и да обезопасяват населени места, вече превзети от турските сили. Повечето от по-големите градове в региона на Африн, включително самият град Африн, остават под контрола на кюрдските сили. Френският президент Еманюел Макрон заяви в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Ердоган, че предложеното от ООН прекратяване на огъня в Сирия трябва да бъде приложено в цялата страна, включително и в района Африн, съобщиха от френското президентство.

По заповед на руския президент Владимир Путин трябва да започнат "хуманитарни паузи" във въздушните удари по контролирания от джихадисти сирийски анклав Източна Гута, за да се избягват жертвите сред цивилното население, съобщи по-рано руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви на пресконференция, че съобщенията за предполагаема химическа атака срещу сирийските бунтовници в Източна Гута са "фалшиви новини".

Съветът за сигурност прие резолюция за 30-дневно примирие в Сирия

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, изискваща от страните в конфликта в Сирия да прекратят бойните действия най-малко за 30 д...

"Вече има фалшиви истории в медиите, че в неделя (25 февруари) е бил използван хлор в Източна Гута, цитирайки анонимни хора, живеещи в САЩ", каза Лавров.

Припомняме, че дете почина и най-малко 13 души изпитаха затруднения в дишането в село в региона след подозираната химическа атака в неделя, съобщиха от Сирийския център за правата на човека и лекар, който лекувал засегнатите. Междувременно при нови удари са загинали най-малко 10 цивилни граждани в Източна Гута, която се намира на изток от Дамаск и на практика е предградие на столицата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com