Вместо Гешев и Борисов - Захариева обясни пред ЕП за корупцията в България

13346
Вместо Гешев и Борисов - Захариева обясни пред ЕП за корупцията в България
Снимка: МВнР

"Нашата група ще продължи темата за корупцията в България и ще изпратим допълнителни въпроси до много от участниците (в днешното заседание – б.р.), защото времето не ни стигна да влезем в детайли". Това обяви нидерландският евродепутат Софи инт’ Велд пред EURACTIV след заседанието на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права.

Евродепутатите бяха изразили намерение да изслушат премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев за тревожната ситуация с корупцията в страната. Вместо тях се появиха вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева и заместник-главният прокурор Красимира Филипова.

Софи инт’ Велд гарантира, че темата няма да бъде забравена.

"Ще има и други поводи да се върнем към темата. Идния месец Европейската комисия ще представи първия си годишен доклад за върховенството на закона във всички страни членки. Ще има и други поводи да се върнем към темата", каза тя пред EURACTIV.

Групата за наблюдение на демокрацията и върховенството на закона е част от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, известна като комисията LIBE. Нидерландският евродепутат обясни, че заседанието е било закрито заседание и нямам право да коментира дискусията по същество. 

"Слушам министър Захариева и прокурор Филипова при изслушването им в LIBE комисията. Не мога да разбера дали тези дами са тежко некомпетентни или лъжат откровено членовете на ЕП! Не че им минава номера де! Твърдението, че няма намеса на политическата класа в съдебната власт е смехотворно!", коментира разследващият журналист Димитър Стоянов от сайта "Биволъ". Той бе единственият журналист, поканен да участва в заседанието.

ЕП привиква Борисов и Гешев да обяснят за корупцията

На 28 август при затворени врати в Европарламента ще се проведе заседание, посветено на тревожната обстановка в България и достигащите ...

Групата към LIBE разглежда, по правило при закрити врати, най-чувстителнитe теми, като убийствата на малтийската блогърка Дафне Каруана Галиция и на словашкия журналист Ян Куциак, както и сигнали за корупция, представляващи системна опасност за върховенството на закона в страните членки. Групата има 14 члена. Сред тях няма българи.

Преди ден стана ясно, че Групата е изразила намерение да изслушва премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Намерението е изпратено до Председателството на България в ЕС.

Според версията на прокуратурата "дискусията е организирана от Европейския парламент по предложение на главния прокурор Иван Гешев за обсъждане на актуалните предизвикателства пред прокуратурата на Република България в контекста на засилен политически и медиен натиск"!!!

В съобщението на държавното обвинение се казва още, че "акценти по време на срещата бяха усилията и постигнатото по делата с висок обществен и медиен интерес в България, структурата на прокуратурата и правомощията на главния прокурор".

"По Конституция прокуратурата е единна, но не и централизирана. Единственото подчинение, което се дължи от прокурорите, е подчинението на закона. Те не са в йерархични отношения нито с главния прокурор, нито с административните си ръководители. Свободни са да вземат решения съобразно вътрешното си убеждение, независимо за кое лице се отнасят, и тези решения не могат да се контролират от главния прокурор", казала по време на дискусията зам.-главният прокурор Красимира Филипова.

Елена Йончева: Комисията по граждански свободи в ЕП ще обсъди ситуацията в България през септември

"Крахът на върховенството на закона в България ще бъде обсъден в Европейския парламент. Това е голям пробив". Новината съобщи пред БНР ...

От съобщението на прокуратурата не се разбира какво е възпрепятствало Гешев лично да защити тази позиция пред евродепутатите.

EURACTIV се свърза с Европейския парламент, за да изясни по чия инициатива се е провело заседанието, тъй като българският генерален прокурор твърди, че инициативата е негова. Отговорът бе, че заседанието е по инициатива на Европейския парламент, като действително българският генерален прокурор е проявил интерес към него. Защо обаче той не взе участие остава неясно.

Много остри критики

"Аз съм бил три пъти в комисията LIBE и това е случаят, в който се употребяваше най-критичен език, най-критично поведение по отношение на българските власти. Много от евродепутатите дадоха ясно да се разбере, че не вярват на това, което представителите на съдебната и изпълнителната власт в България говорят. В своето финално изказване Захариева каза, че има много проблеми, които наистина трябва да се отстранят", разказа журналистът от "Биволъ" Димитър Стоянов пред EURACTIV.

Той бе единственият български журналист, участвал в заседанието. Стоянов каза, че евродепутатите първо са изслушали пространни изложения на министър Захариева и зам.-главния прокурор Красимира Филипова, в които те са представили "големите успехи" на България

Ще има дебат в ЕП за кризата на правовата държава в България

Антикорупционната група в ЕП подкрепи писмото на българския евродепутат Радан Кънев (ЕНП/ДБ) и искането му за внасяне на устен въпрос д...

"Успехи, на които лично аз не съм свидетел и не знам какво е тяхното естество. Беше изтъкната борбата с контрабандата, повишаването на досъдебни производства за корупция по високите етажи на властта и мисля, че точно тук сякаш българските власти стъпиха на мина, защото няколко евродепутати дадоха ясно да се разбере, че тях не ги интересува контрабандата, а борбата с корупцията. Беше подчертано, че България е на последно място по отношение на борбата с корупцията и е на първо по корупция и българските власти могат да си изберат как да го формулират. Това беше казано в прав текст", разказа той.

Според Стоянов ЕП определено не вярва на българските власти. Той допълни, че "опорните точки" на българските власти не работят пред членовете на Европейския парламент. Журналистът разказа как евродепутатите са подчертали, че българският главен прокурор е безотчетен и няма начин да бъде разследван.

Евродепутатите са били "силно впечатлени" от употребата на език на омразата от страна на политическите лидери по отношение на протестиращите. Те са изразили "изумлението си", че българските контролни органи не се тревожат за правата на протестиращите, а "тръгват да защитават правителството, което разполага с инструменти да се защити, докато протестиращите и натискът над тях остават незабелязани от Комисията за защита от дискриминация".

"Те бяха изумени, че тя (шефката на КЗД) отчита като жертва министър-председателя и правителството, а не протестиращите, които са обект на многобройни нападки и обиди", разказа Стоянов. Той допълни, че по отношение на главния прокурор евродепутат е използвал понятието "богопомазан".

Свободата на медиите също е била основна тема. Екатерина Захариева е била разкритикувана остро за това, че България е на 111-о място в класацията на "Репортери без граници", а тя оправдала тази позиция със смъртта на колежката Виктория Маринова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Пеевски за 20 г. България в НАТО: Атлантическите ценности нямат алтернатива

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Манол Пейков: Извинявам се, ако съм бил нецензурен, но не се извинявам на "Възраждане" (ВИДЕО)

"Ако ще се замеряме с комисии...": ГЕРБ искат парламентът да провери твърденията на Христо Грозев за корупция (ВИДЕО)

ПП-ДБ искат временна комисия за пътната карта на ГЕРБ и Турски поток (ВИДЕО)

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

ПП-ДБ не са обсъждали Андрей Гюров като кандидат за служебен премиер: Говори Явор Божанков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика