ВСС отказа да започне нова процедура по избор на председател на ВАС

1446
ВСС отказа да започне нова процедура по избор на председател на ВАС
Снимка: БГНЕС

След двучасови спорове Висшият съдебен съвет реши, че няма да има нова процедура за избор на председател на Върховния административен съд.

22-ма от членовете на Съвета подкрепиха предложението. Против са само председателят на ВКС Лозан Панов и членовете на съдийската колегия Цветинка Пашкунова и Севдалин Мавров.

Боян Магдалинчев: Не съм усетил никакви политически намеци за избора на председател на ВАС

Не съм усетил никакви политически намеци за избора на председател на ВАС. Това заяви в предаването „Неделя 150“ по БНР пред...

Сегашният председател на ВАС Георги Колев, чийто мандат изтича, предлага двете кандидатури – на Георги Чолаков (която президентът Румен Радев върна) и на Соня Янкулова, само да бъдат прегласувани. "Няма логика процедурата да започва отначало", смята той.

Председателят на ВКС Лозан Панов е на противоположно мнение. За него процедурата трябва да започне от самото начало. "Президентът съзнателно изчака встъпването на новия състав на ВСС, а отказът на Радев не означава автоматично прегласуване. Чуждо решение не може да бъде прегласувано", аргументира се Панов.

Подкрепа на тезата, че изборът на Чолаков трябва да бъде прегласуван, даде и главният прокурор.

Той заяви, че не го интересуват правилата за избор за председатели на ВАС, ВКС и главен прокурор, когато има закон, в който е разписано какво се случва. "Щом правилата противоречат на закона, те нямат значение, посочи той. И ако за Чолаков трябва да гласуват 17 членове, то решението за прегласуването да бъде взето само с 13 гласа (обикновено мнозинство)", предлага той.

Христо Иванов пред Actualno.com: ГЕРБ и БСП отказват да реформират прокуратурата

Раздели ли се новият Висш съдебен съвет (ВСС), преди да е започнал все още да работи, защо буксува процедурата по избор на председател ...

Членът на ВСС Севдалин Мавров смята, че е нужна нова процедура. И се аргументира с тезата, че всеки нов МС не продължава програмата на предишния.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com