Взаимни обвинения за тормоз върху деца разтърсиха Габрово (II част)

14244
Взаимни обвинения за тормоз върху деца разтърсиха Габрово (II част)
Снимка: iStock/Guliver

След като Ви разказахме за взаимните обвинения от страна на ръководство и персонал за агресия върху малчугани в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания "Хризантема" в град Габрово и представихме гледните точки на ръководителя на центъра Маринела Лазарова и напусналият социален работник Йорданка Милчева, във втората част от разследването на Actualno.com ще прочетете какви са реакциите на другите служители на центъра и предприетите действия от страна на институциите по проблема.

Предисторията

На редакционната ни поща получихме няколко видеоклипа, които представят различни във времето случаи на вербална агресия от страна на детегледачки и служители в специализираната институция. На част от материалите дори се вижда, че грижещите се за децата се опитват да посягат на малчуганите, които са с различна степен на психически увреждания.

Освен това в центъра тлее напрежение между ръководство и служители и се разменят непрекъснати обвинения, че децата се използват като параван за изясняване на междуличностни търкания.

Заради така създалата се ситуация от Община Габрово са сезирали Агенцията за закрила на детето и прокуратурата на база на постъпили видеоматериали и обяснения за случващото се в центъра. Междувременно и представител на омбудсмана Мая Манолова, Ева Жечева, се е срещнал с работещите в специализираното заведение, за да изясни случая.

Наш екип посети Габрово, за да се опита да разбере имало ли е тормоз върху деца в центъра във времето назад и какви са аргументите на засегнатите страни. 

Татяна Донева - хигиенистката детегледачка

Срещаме се с г-жа Донева, която като за начало отхвърли всички обвинения, отправени към нея, макар да е заснета на видео. Припомняме, че на един от клиповете се вижда как Донева нагрубява момиче, изведено през декември 2016 година от центъра, и посяга с парцал да го удари.

Татяна Донева обясни, че девойката, изпратена пред декември 2016 година в психиатрично заведение, е служила за развлечение на социалната работничка Йорданка Милчева и ръководителката на центъра Маринела Лазарова. Според думите на Донева, Лазарова и Милчева са я дразнили, провокирали и събуждали в нея по този начин агресията, за да посяга момичето после на служителите в центъра. “Имаше едно магаренце, мека играчка, която те не ѝ даваха, за да я слушат как крещи, как вика”, спомня си случай от близкото минало детегледачката.

Тя разказа, че всъщност Милчева и Лазарова са подучвали девойката да върши различни пакости. "Те я принуждаваха, манипулираха я просто". По думите на Донева ръководителката на центъра и социалният работник са настройвали колектива срещу момичето с умствена изостаналост, а всъщност те са били тези, който са вършели "пакостите", за да набедят девойката и по този начин да провокират и работещите да ѝ се карат. На въпрос какъв би могъл да бъде мотивът за такова нещо, отговорът беше "смях, развлечение, нямам представа. За мен това е извращение", категорична беше Татяна Донева.

По думите ѝ Лазарова и Милчева са настройвали момичето да я удря с обувка по главата, докато те се забавлявали в този момент. Донева обясни конкретно по клипа, на който се вижда, че е с парцал и че посяга към момичето, че е афектирана именно от такава ситуация, в която Лазарова и Милчева са провокирали девойката с умствена изостаналост да я ядоса. Татяна признава, че е сгрешила, че е повишила тон на момичето. Тя обясни, че не я е ударила, а само е посегнала с парцала. Донева разказа, че работи от самото начало на разкриването на дома от преди четири години и е свикнала с всички деца, както и те с нея.

Според детегледачката момичето е изпратено в другата клиника точно заради социалния работник и заради ръководителя на дома, защото те непрекъснато са я провокирали с поведението си да нарушава спокойствието в центъра. Донева заяви, че казва всичко това без угризения на съвестта.

За другия клип, на който се вижда, че тя повишава тон на момче, Донева разказа, че то е било хиперактивно и че и други хора в дома са му се карали. По думите ѝ обаче момчето разбира всичко и въпреки, че хигиенистката детегледачка му крещи, то я мислело за свой приятел. Донева разказа, че е крещяла на момчето, защото то будело децата, не ги оставяло да спят, разправяло се с тях и ги тормозело, като ги стискало.

С две думи това са две жени, които за мен не им е там мястото”, допълва още Татяна Донева по адрес на Лазарова и Милчева. Тя потвърди, че отношенията между ръководството на центъра и част от персонала се пропукали от времето на преместването на девойката с параноидна шизофрения през декември 2016 година.

Донева подчерта, че не е наясно кой е подал жалбата до омбудсмана, заради която започва проверката в дома. "Нещата две години вървят така. Назрява непрекъснато напрежение. Това напрежение се чувства и от децата", категорична е детегледачката

Тя обясни, че е обидена и за последните две години и изтърпяла много неща. Според нея всичко случващо се е лична вендета. Татяна каза, че има снимки на много ситуации, които показват контрапримери, но телефонът ѝ изчезнал в центъра.

Донева отхвърли всички обвинения от страна на Лазарова и Милчева към нея и смята за виновни за тези ситуации в центъра двете си колежки. Тя обясни, че не е съобщавала за всичко това през тези две години, за да не стават конфликти. "Осем от десет души персонал смятат, че вина за всичко има ръководителят и социалният работник", сигурна е Донева.

По думите ѝ дори много да я ядосат, тя не е удряла никога децата и не е проявявала словесна агресия към тях. “Отнасяме се към децата съвсем мило, защото те наистина са безпомощни”, уточни Донева и посочи, че клиповете са част от кампания срещу нея, защото Лазарова и Милчева смятат, че тя е причината за преместването на момичето в психиатрична клиника.

Относно пакетите с храна от БЧК, които са част от дарението за децата в центъра, Донева обясни, че е получила пакет брашно и пакет ориз от храните, но те били с изтекъл срок на годност.

Донка Калчева - медицинската сестра

"Аз бях в афект, цялата треперех, защото ми нямаше нещата от чантата". Така медицинската сестра на центъра оправда поведението си във видеоклип, на който се вижда как тя крещи на момче от дома, като го обвинява, че ѝ е ровело в чантата, нарича го "говедо", "маймуна гадна", заканва се да му счупи главата и посяга към него.

Калчева каза, че се е намирала в състояние на афект, защото в конкретната ситуация е видяла, че шкафът ѝ е отключен, и че чантата ѝ е изчезнала. Тя има съмнение, че социалната работничка Милчева и директорката Лазарова са скрили нещата от чантата им. По думите ѝ те са правили това, като подхвърлят или местят от стая в стая личните вещи на служителите, за да излизат виновни след това децата. И всичко това е ставало, цитираме - "за развлечение".

Според медицинското лице напрежението е в центъра от юни месец 2016 година. То било съпроводено от ежедневни провокации от страна на директора и социалната. Калчева отрича всички обвинения към нея и смята, че става въпрос за отмъщение и за лична вендета на ръководството към нея. Тя каза, че никога не си е позволявала вербална или физическа агресия към дeцата и винаги се е старала да се държи към ръководството колегиално и коректно. "Не тая омраза, не искам отмъщение за никого", поясни още медицинската сестра на център "Хризантема".

Кинка Недялкова - "черната овца"

И друга детегледачка, появила се в скандалните видеоклипове с явно насилие срещу деца с увреждания, Кинка Недялкова, твърди, че деца от центъра са се използвали за забавление и интриги от страна на ръководството. Тя посочи, че служителите в центъра са искали и психолози, които да дойдат и да разговарят с тях, защото работата била страшно натоварена. Недялкова заяви, че не е ставала свидетел на случай на насилие в центъра към децата. По думите ѝ хора от ръководството са правили различни пакости в центъра, прикрити под шапката на това, че са го правили децата.

Детегледачката каза, че напрежението в институцията датира от две години и половина и тя има много сериозни съмнения, че някой друг, скрит зад децата, създава напрежението. След като е написала в рапортната тетрадка за своите съмнения, са започнали обвиненията към нея. Тя потвърди, че продължава да има и сега напрежение в центъра и каза, че се чувства обидена, за това, че е набедена за "черната овца".

Реакцията на институциите

Actualno.com разговаря с директора на дирекция "Социални дейности и образование" към Община Габрово Даниела Василева, която каза, че кметът Таня Христова е сезирала компетентните органи в лицето на Агенцията за закрила на детето и прокуратурата в началото на седмицата (15 януари) заради сигнал с видеоматериал, получен по официален ред с адрес център "Хризантема".

"До този момент официални сигнали за проблеми в центъра не са постъпвали", коментира още Василева. Тя каза, че съвсем наскоро се е запознала с въпросните клипове и подчерта, че с персонала в центъра са в постоянни срещи, работа и партньорство заради напрежение, породено от междуличностни отношения.

Василева уточни, че компетентните органи са тези, които ще вземат най-правилната и точна оценка в така създалата се ситуация. Тя подчерта, че случващото се е в процес на изясняване, но и зададе въпроса защо някой снима, докато е налице агресия към дете, а не отива да го защити.

Ева Жечева, представител на омбудсмана Мая Манолова, поясни, че са били сезирани с три жалби. Една от жалбите е била от представители на персонала в центъра, които твърдели, че върху тях е оказван натиск и в специализираната институция имало лоша трудова атмосфера, като служители обвиняват за това две от лицата, които са в ръководството на центъра. Другата жалба, постъпила при омбудсмана Мая Манолова, съдържала и видеоклипове, които показвали начина на отглеждане на децата и отношението на част от служителите към тях - тази част, подала първата жалба.

Ева Жечева отбеляза, че е направила проверка на място, като са проведени редица срещи с целия екип, за да се опита в качеството си на посредник да сближи позициите по отношение на трудовата атмосфера в центъра, защото там "всеки обвинява всеки, всеки има своите аргументи", обясни още Жечева.

Тя припомни, че в крайна сметка преди няколко години затова е направена реформата и са затворени домовете, за да няма "скрито-покрито" в грижата за децата, "за да можем да им дадем друго качество, защото това са семейни къщи и грижата е близка до семейната".

"Насилието, което няма как да кажеш, че го е нямало, защото го виждаш на видеоклиповете, е там, но във връзка с тези действия отношение ще вземе прокуратурата и Държавна агенция за закрила на детето", каза Жечева.

По думите ѝ става въпрос за лоша координация с общината и неосъществяван перманентен мониторинг. "Стигнало се е до там, че след като няма докладни, се е смятало, че всичко в този център е наред", уточни Жечева.

За финал тя каза, че не смята като цяло, че качеството на услугата в центъра е лошо, но според нея трябва да се положат максимални институционални усилия.

Редакцията на Actualno.com поддържа тезата, че Вие, нашите читатели, не трябва да ставате свидетели чрез унизителна картина на поредните случаи на насилие в обществото ни и че децата, които са заснети на тези клипове, не бива да бъдат показвани дори със затъмнени лица. Ето защо напълно умишлено няма да Ви покажем видеоматериалите, с които разполагаме.

Първата част на разследването може да прочетете ТУК

Текст и снимки: Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГАБРОВО:

Одит на Дома на хумора и сатирата в Габрово: Секретен е, защо?

Gabrovo story: "Sweet European funds for the mayor's brother - OLAF is looking at a whistleblower tip (PHOTOS)"

Guarded by police officers: The mayor's brother in Gabrovo removes a fence, which he does not own (VIDEO and PHOTOS)

"You appropriate the door and the lucrative property is yours: Is that what the mayor of Gabrovo does?"

Сладки европари за брата на кметицата на Габрово: ОЛАФ гледа разобличаващ сигнал (СНИМКИ)

Заради явна грешка: Тунелът под Шипка ще продължи да кротува още дълго време

Възрастно семейство загина при пожар в Габрово

Заради неработещ светофар: Патрулка и кола се удариха в Габрово

Финансов колапс: Дряновски завод е поставен на ръба след спрян договор за модернизация на вагони

Теди Джорджо: Трябва да има образователен ценз за кандидатите за кметове и общински съветници (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com