За да няма свлачище на емблематичен плаж, строят ваканционно селище

5001
За да няма свлачище на емблематичен плаж, строят ваканционно селище
Снимка: Петко Горанов/Facebook

Нито държава, нито община могат да направят укрепване на това свлачище. То е много трудно, изисква се интелигентен подход. Това заяви представител на фирма „ГВС Инженеринг”, представен като г-н Котларов относно поредното изливане на бетон на черноморски плаж – в случая до Шофьорския плаж, където е заснет култовият филм "Оркестър без име".

На въпрос на Нова телевизия дали строежът на ваканционното селище "Алепу" не се прави с мотив да се укрепи свлачището, застрашаващо близкия път, точният, макар и колеблив отговор беше следният – за да се укрепи пътят, се плаща с разрешение за строеж на ваканционно селище.

Това са общини, в които корупцията е по-силна от гравитацията

Така главният редактор на "168 часа" Слави Ангелов коментира случая с дюните на къмпинг "Смокиня". Той отказа да нарича бизнесмена Иван...

Котата на корниз на сградите в селището ще е 10 метра, т.е. 2-3 етажа. Имаше и обещание, че пътят щял да бъде трасиран.

Според арх. Веселин Колев от "Главболгарстрой", съгласно устройствения план на община Созопол това е разрешена зона за застрояване по завишени показатели.

В студиото на bTV Павел Попандов - един от актьорите, участващи във филма "Оркестър без име", разказа, че на това място са снимани около 5-6 филма.

"Нямам думи, нямам думи. Преди години на шега казах, че когато не се спазват законите може да ви вземат всичко: работата, здравето, но не могат да ви вземат хубавите спомени. Оказа се, че и това е възможно. Поразен съм от това, което се случва."

Според него няма да има разбутване от страх да не се загуби количеството избиратели: "Няма да им светне синята лампа... Възможно ли е в този примитивен стремеж да забогатееш да посегнеш на всичко?"

Ангелкова: Независимо от собствеността всеки е длъжен да опазва дюните

"Всеки един гражданин, независимо от собствеността, която притежава, е длъжен да опазва дюните и да се съобразява със закона. Законът в...

По думите му всичко се замазва от "многото разочарования, които преживяхме през тези години. С надеждата, че ще има демокрация и ред един по един тези хора, в които повярвахме се компрометираха и ти се оказваш излъган и си казваш: "Докога?" Разочарованието води до недоверие и се задейства едни примитивен инстинкт за самосъхранение."

Законно?

По данни на регистрите, акционерното дружество „Алепу Вилидж“ е създадено през януари 2005 г. Собствениците на дялове в него са имали Община Созопол с 34% от общия капитал и "Черноморска лизингова компания" с 66% от общия капитал. В устава на дружеството е описано, че предметът на дейността му е „изграждане и експлоатация на хотелски комплекс с двуетажно вилнообразно строителство и съответната инфраструктура, хотелиерство и ресторантьорство“. "Черноморска лизингова компания" е внесла близо 600 000 лв., а Община Созопол прави апортна вноска на 4 недвижими земеделски имота – частна общинска собственост, предаде БНР.

Общата им площ е малко над 29 декара. Общата им стойност тогава е оценена на малко над 1 200 000 лв., което надхвърля повече от двойно вноската на другия акционер. Според документа, "Черноморска лизингова компания", е задължена да привлече необходимите инвестиции по строителството и пускането в експлоатация на туристическия обект, съгласно одобрения от Община Созопол проект.

Апортирането на имотите за включване в дружеството е гласувано през ноември 2006 г. от Общинския съвет на Созопол. При дебатите в залата е посочено, че всичко това ще е в полза на общината, тя само печели. Към днешна дата, настоящият кмет, Панайот Рейзи посочи пред БНР - Бургас, че Община Созопол няма участие в акционерното дружество, а теренът е частен. Кога обаче общината се е изтеглила не става ясно - както и къде е отишла ползата. Но строежът кипи, брегът се укрепва, законите са спазени, което е важно, защото ние сме правова държава.

Как дюните на "Смокиня" хем са защитени, хем са частна собственост за 5000 лева?

Как прочулият се вече в цяла България бизнесмен Иван Нончев се е сдобил със земя точни при дюните на къмпинг Смокиня само за 5000 лева ...

Примерът със строежа на "Градина" е аналогичен. Екоинспекцията се произнася още през март 2018 година, че в поземлен имот до плажа могат да бъдат изградени ресторант, бар, магазини, обслужваща улица и паркинг. Земята е земеделска, а инвеститор е акционерното дружество "Градина". Подобни планове е имало отдавна, издавана е и ОВОС, но тя е изтекла. Сега обаче всичко от законова гледна точка било наред.

Справка в Търговския регистър показва, че още от създаването на "Градина" АД, в съвета на директорите е известният бизнесмен Людмил Стойков – собственик на ваканционното селище "Дюни", замесен в аферата САПАРД преди повече от 10 години и, общо – взето, с дълго бизнес – минало. Мандатът на настоящия съвет на директорите е изтекъл м.г., но няма публикувани данни за настоящия. Корпоративния имейл на "Градина" обаче е в домейна на "Дюни". Дружеството е учредено през 2003 г., а акционер в него с 25%, е Община Созопол. Тя участва с апортна вноска от близо 40 дка земя, другият акционер – "Дюни", с изпълнителен директор тогава именно Людмил Стойков, се ангажира да изгради ваканционното селище в имота, близо 40 дка – срещу 25% дялово участие. Строителството се бави с годините, заради смяната на местните власти, а и заради имотни спорове с друг собственик - АКБ "Форес", на Николай Банев.

В учредителен акт от събрание, проведено през 2011 г. обаче се казва, че "в последствие акционерът Община Созопол е прехвърлил акциите си на Дюни АД". Другото дружество ги прехвърля на нов акционер – Анета Соколова. А капиталът се намалява от 5 милиона – на 50 000 лв. Земята става изцяло частна. Близо 40 дка, а настоящите ресторант, бар и т.н. са на площ около 5.5 дка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Чрез инхаус възложиха общия устройствен план на Царево

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com