Захариева отвърна - на Ердоган за Кърджали, на Кирил за 3 март и азбуката

5805
Захариева отвърна - на Ердоган за Кърджали, на Кирил за 3 март и азбуката
Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи Екатерина Захариева коментира изказванията на турския президент Реджеп Ердоган за Кърджали и думите на руския патриарх Кирил за огорчението му по повод реториката на български политици около Националния празник 3 март.

Ердоган не прави това за първи път. Той изброи много балкански държави. Нашата душа също може да бъде много широка. Границите са такива, каквито са, очертани с международен договор. Не мисля, че такава реторика е конструктивна. Имало е и български политици, които са изразявали широката граница на душата си. При желание на това да се отваряме един към друг - душата нека да си е душа, но границите са ясни, стана ясно от думите на Захариева в ефира на БНТ.

МВнР за думите на Ердоган за Кърджали: Държавните граници не подлежат на преразглеждане

Днешните държавни граници са утвърдени с международни договори и не подлежат на преразглеждане, България и Турция не правят изключение....

Изказванията на руския патриарх Кирил

Първо, благодарността се дава, тя не се изисква, още по-малко с такъв тон. Такъв тон е, меко казано, не уместен. Този тон беше държан в президентската институция, мисля че българският президент вчера реагира и обясни неговата позиция. Мисля, че е задължително, както благодарим и винаги сме благодарили на Русия, така и да благодарим на стотиците хиляди жертви, които са дали войници на други държави, независимо, че са били част от територията на Русия. Признателни сме и на българските опълченци, отбеляза още Захариева.

Русия винаги е имала геостратегически интерес към Балканите и проливите. Така или иначе този интерес на Русия е дългогодишен. Не само заради изборите. Ние също се активизираме, реториката става по-интензивна преди избори, коментира първият ни дипломат по отношение на зачестилата негативна реторика към България в Русия.

България и Русия винаги са се стремели да имат прагматични и равнопоставени отношения. Позитивните връзки винаги са на лице. Благодарността се дава и българският народ я е давал. Историческите връзки са на лице и никой не ги отрича. Ние сме дали азбуката на Русия, но ние не изискваме всеки ден благодарност.

Ердоган с позната провокация към България и всички съседи на Турция (ВИДЕО)

Кърджали е част от душевните граници на Турция. Това обяви в реч в град Сакария пред свои поддръжници турският президент Реджеп Ердоган...

Нашият стратегически избор е да сме членове на Европейския съюз, но това не означава, че не трябва да имаме добри отношения с Русия, категорична бе Захариева. Тя отбеляза, че все още няма точна дата за срещата Путин-Борисов.

По отношение на въпроса защо e нямало стенограма от срещата между президента Румен Радев и руският патриарх Кирил, Захариева обясни, че е различна практиката по отношение изготвянето на стенограми от подобни срещи.

Истанбулската конвенция

Истанбулската конвенция е на Съвета на Европа, а не на Европейския съюз, напомни Захариева. Имало е призиви към конвенцията да се присъедини ЕС като съюз, защото насилието над жени, за съжаление, е често срещано, заяви тя. Чухме страховете на българските граждани и неслучайно ГЕРБ се обърна към Конституционния съд дали конвенцията противоречи на българското законодателство, отбеляза още външният ни министър.

Румен Радев: Нашата признателност към Русия не е за сметка на достойнството ни

"Патриарх Кирил дойде в България като духовен водач, но избра да си тръгне като политик. Нашата признателност към Русия не е за сметка ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика