10 съвета как да поддържате своя лаптоп във форма

7357
10 съвета как да поддържате своя лаптоп във форма
Снимка: iStock/Guliver

Без значение дали го използвате за работа или за развлечение, със сигурност обичате своя лаптоп. В следващите редове ще научите как да удължите живота му и да го поддържате в изправност.

Изключвайте го

Когато затворите капака, лаптопът остава в режим на хибернация. Това е удобно, когато трябва да се върнете бързо към онова, което сте правили предния път. Но за лаптопа е полезно периодично да го изключвате напълно, а и спящият режим продължава да хаби електричество.

Затваряйте програмите, с които не работите

В днешното време на мултитаскинг често отваряме много прозорци едновременно и пропускаме да ги затворим, когато приключим с тях. Ако придобиете навика своевременно да затваряте всички програми и прозорци, които вече не са Ви нужни, ще пестите енергия и ще увеличите производителността на лаптопа си.

Подреждайте десктопа

Подреденият десктоп не само помага да организирате по-лесно работата си, но и може да подобри скоростта на лаптопа. Не оставяйте на десктопа неща, които не използвате, тъй като те също хабят ресурси от компютъра.

Използвайте кабелен интернет

Факт е, че Wi-Fi е много удобен, но ако включите лаптопа с кабел към модема (поне у дома), ще получите много по-бърза и качествена връзка – по-стабилна и без смущения.

Включвайте го в захранването

Винаги, когато имате възможност, включвайте лаптопа към електрическата мрежа, докато работите с него. Батериите са много удобно нещо, но с времето губят ефективността си и колкото повече ги използвате, толкова по-бързо се случва това.

Изключвайте ненужните външни устройства

Топ причини да сменим старата пералня с нова

Подмяната на  старата пералня с нова е идея, която може би няма да се понрави на всеки. Въпреки това, ако пералнята Ви е от по-ста...

Всичко, което включите в лаптопа, хаби от ресурсите му. Дори когато не използвате флашката, външния диск или подложките за рисуване, те изискват от компютъра да ги идентифицира при голяма част от процесите в него. Това намалява производителността му.

Почиствайте ненужните папки

Добре е да си създадете навика периодично да разчиствате лаптопа от ненужни файлове, преки пътища към несъществуващи вече папки и файлове, история на браузъра, кеш памет, бисквитки и други подобни. Това ще направи лаптопа по-бърз и ефективен.

Деинсталирайтe старите драйвери за принтери

Ако преди време сте инсталирали драйвери за принтери, които вече не използвате, добре е да ги деинсталирате. Старите драйвери не изчезват сами, когато принтерът не е налице, и бавят работата на лаптопа Ви.

Кростренажор за достъпна и лесна тренировка у дома

Грижата за физическото състояние на тялото е не по-малко важна от начина, по който се храним – двете неща вървят ръка за ръка. Че...

Внимавайте с инсталирането на безплатен софтуер

Ако често си сваляте различни безплатни програмки, внимавайте. В повечето конвертори на файлове, четци и друг софтуер има предварително отметнато квадратче за изтегляне и на нов браузър, антивирусна пробна версия или друга допълнителна програма. Тя може да влезе в конфликт с другите Ви програми, а и не е нужно да поддържате в системата си приложения, които не използвате. Те допълнително затрудняват и бавят работата на лаптопа.

Почиствайте лаптопа

Ако обичате да похапвате, докато сърфирате, нямате представа колко трохи има, заклещени под клавишите на клавиатурата Ви. Но по-сериозният проблем е, че те могат да навлязат и във вътрешността на лаптопа, където да Ви създадат сериозни главоболия.

Придобийте навика редовно да почиствате лаптопа, като отваряте капака и внимателно издухвате прахта от вътрешността му и от вентилатора. Тя може да доведе и до прегряване и повреди в частите, което намали живота и производителността на лаптопа. Ако не смеете да го правите сами, занесете го в сервиз, където професионално ще се погрижат за чистотата му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com