Лекар: Понякога болките в кръста могат да са вследствие на сериозно заболяване

11471
Лекар: Понякога болките в кръста могат да са вследствие на сериозно заболяване
Снимка: iStock/Guliver

В днешно време доста хора се оплакват от болки в кръста, които са причинени от най-различни фактори – неправилен седеж, преумора, липса на достатъчна физическа активност и т.н. Статистиката показва, че болката в долната част на гърба е една от най-честите причини след острите респираторни заболявания човек да отиде на лекар. Почти 70% от хората са имали този проблем поне веднъж в живота си.

Болката може да бъде и заради травми и наранявания, но може и да е вследствие на дискови хернии или дегенерация на междупрешленните дискове. Макар и рядко причината за болката може да бъде развитие на първичен рак или формиране на метастатични огнища от други органи.

Не се притеснявайте, ако ви боли гърбът, защото е голям броят на заболяванията, които могат да доведат до силни болки в областта на кръста. Когато има болки в гръбначния стълб, изтръпване или слабост в крайниците при пациент, за когото се знае, че има онкологично заболяване, се правят допълнителни образни изследвания за изключване на локализация на процеса в гръбнака.

Как да облекчим болките във врата?

Друг доста често срещан симптом е силната болка нощно време, която е в състояние да събуди пациента от сън и да не му даде възможност отново да заспи. Също така болката в легнало положение, наличие на тазово-резервоарни нарушения и дисфункция на дебелото черво, показват сериозни здравословни проблеми.

Пациентите, които имат болки в кръста заедно с висока температура, трябва да си направят допълнителни изследвания. Нощното потене и засилването на болките през нощта също са индикатори за сериозен здравословен проблем, както и липсата на апетит и загубата на тегло.

Когато е установено раково заболяване, това е важен сигнал при наличие на болки в кръста. При рак на белите дробове се наблюдават още задух, кашлица, дискомфорт по време на дишане, кръв в храчките. Когато туморът е в задните сегменти на белия дроб, болката в гърба може да бъде единственият симптом.

При рак на простата доста често метастазите са в костите. До 60% от пациентите с този рак имат силни болки в гръбначния стълб, ребрата и бедрата.

Какво причинява болка в китките?

Статистиката показва, че около 35% от пациентите с рак имат болка, когато разбират за болестта, която с напредване на туморния процес се увеличава и вече над 70% от хората имат силна болка. Най-различни са факторите, които оказват влияние върху това дали едно раково заболяване ще причини болка и колко силна ще е тя. Първо, това е стадият на заболяването, в началото болка липсва или е почти незабележима. С нарастване на тумора е възможно и болката да се увеличи. Значение има и видът на тумора – някои видове рак са по-склонни да причинят болка. Наличието на други здравословни проблеми също е от значение, например болните от рак на белите дробове могат да имат силна болка зарази проблем с гръбначните прешлени в гръдния отдел. Толерантността към болката също е от значение, защото всеки има различен праг на болка.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com