5 грешки на закуска, от които качваме килограми

18997
5 грешки на закуска, от които качваме килограми
Снимка: iStock

Случвало ли ви се е да се чудите защо спазваната от вас диета никога не дава онези добри резултати, за които гарантират специалистите по хранене? Знаете ли, че причината може да сте самите вие и грешките, които допускате, още в ранните часове на деня, след като сте се събудили?

Всеки знае, че закуската е едно от най-важните хранения. Не е желателно да я пропускаме, ако искаме денят ни да стартира по правилен начин. От ключова необходимост е обаче да знаем какво не бива да правим и какво е желателно да спазваме, ако искаме да се чувстваме сити и едновременно с това да топим килограми.

Ето кои са грешките, от които качваме килограми, вместо да сваляме:

• Замествате закуската с кафе;

Да, това е една от грешките, които не е препоръчително да допускате. Няма нищо лошо в това да стартирате деня си с чаша горчиво кафе, но не е желателно да изключвате останалата част от закуската, която би следвало да е богата на фибри, протеини и други полезни за тялото хранителни вещества.

Много е вероятно, ако на закуска пропуснете да похапнете храна, по-късно апетитът ви да е завишен, а метаболизмът ви да се забави.

Дори да не изпитвате никакъв глад, след като сте си изпили кафето, похапнете протеинов бар или нещо друго, но не оставяйте стомаха си празен.

• Консумирате напитки с много захар и калории;

Малцина се замислят, че едно капучино с няколко лъжици захар и пълномаслена сметана може да саботира диетата. Ако сте решили да сваляте килограми, трябва да сте много стриктни и да внимавате с калориите, които приемате. Опитайте да се откажете от захарта и постепенно спрете да я добавяте към кофеиновата си напитка. Така в един момент ще можете да се насладите на истинския й вкус.

• Избирате възможно най-грешните въглехидрати;

Важно е в закуската да има достатъчно фибри. В противен случай от нея ще започнете да качвате килограми, вместо да сваляте. Фибрите контролират храносмилането, апетита и поддържат нормалните граници на кръвната захар.

Ако искате наистина да отслабвате, важно е да намалите количеството храна, която изяждате. Поставете си някакви мерки.

Защо да ядем шоколад на закуска?

Шоколадът е любимо лакомство за всички възрасти, което дава енергия, повишава настроението и подобрява паметта. Притеснените за фигурат...

Какво никога не трябва да ядем на закуска?

• Пиете сокове за закуска;

Не заменяйте сутрешното похапване с чаша прясно изцеден сок. Това е здравословна напитка, от която можете да си набавите витамини и минерали, но тя в никакъв случай не представлява пълноценно хранене. Скоро след като сте я изпили, отново ще чувствате глад.

Не казваме, че трябва да се откажете от чашата сутрешен сок, съчетайте я с протеин – яйце, кисело мляко с овесени ядки или друго.

• Похапвате единствено храни, които ги свързвате със закуска.

Повечето хора са свикнали на закуска да похапват горе – долу едни и същи храни. Това може да е тост, палачинки, овесени ядки, смути и други. Те избират плодовете и зеленчуците да бъдат част от обедното хранене. Истината е, че ако добавим един домат или половин краставица към закуската си, ще бъдем сити за много по-дълго време, защото с тях ние добавяме допълнителни фибри към своята закуска.

Спрете да допускате тези грешки и сами ще се убедите, че много скоро усилията ви ще са възнаградени и излишните килограми ще останат в миналото!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com