5 храни, които съдържат най-много калций - освен млякото

25463
5 храни, които съдържат най-много калций - освен млякото
Снимка: iStock/Guliver

Сардини: Тези малки рибки са не само пълни с омега-3 мастни киселини, но и са чудесен източник на калций. Те осигуряват около 30% от препоръчителния дневен прием на калций само в една порция от 3,75 унции (92 грама). Сардините са богати и на витамин D, който е от съществено значение за усвояването на калция, което ги прави отличен избор за здравето на костите.

Тофу: То е произведено от соя и е универсална и богата на хранителни вещества храна. То е отличен източник на калций от растителен произход, особено ако е приготвено с помощта на калциев сулфат като коагулант. В зависимост от марката и начина на приготвяне тофуто може да осигури до 20 % от препоръчителния дневен прием на калций на порция от 3,5 унции (100 грама). Тофу е и добър източник на протеини, което го прави ценно допълнение към вегетарианските и веганските диети.

Храни, богати на лесно усвоим калций

Бадеми: Бадемите е не само вкусна, но и питателна закуска, богата на калций. Четвърт чаша (около 35 грама) бадеми осигурява около 10% от препоръчителния дневен прием на калций. Те са богати и на здравословни мазнини, фибри и други важни хранителни вещества като витамин Е и магнезий. Бадемите могат да се консумират самостоятелно, да се добавят към салати или да се използват като хрупкава добавка към кисело мляко или овесени ядки.

Зеле: Зеленолистните зеленчуци са мощни храни, що се отнася до хранителните стойности, включително съдържанието на калций. Порция от една чаша (около 21 грама) сурово зеле предлага приблизително 9% от препоръчителния дневен прием на калций. Зелето е богато и на витамини А, С и К, както и на антиоксиданти и фибри. Включването на кейл в салати, смутита или сотирани ястия е отличен начин да увеличите приема на калций, както и на други жизненоважни хранителни вещества.

5 храни, които са по-богати на калций от млякото

Броколи: Броколите са друг кръстоцветен зеленчук, който е изненадващо богат на калций. Порция от една чаша (около 91 грама) сварени броколи осигурява около 6 % от препоръчителния дневен прием на калций. Освен това броколите са добър източник на витамин С, витамин К, фибри и различни антиоксиданти. Включването на броколи в ястията ви, независимо дали са приготвени на пара, печени или пържени, може да допринесе значително за цялостния ви прием на калций и да насърчи здравето на костите.

Тези алтернативи са чудесен избор за хора, които имат непоносимост към лактоза, вегани или просто искат да разнообразят източниците си на калций. Включването на разнообразни храни, богати на калций, в диетата ви гарантира, че ще задоволите дневните си нужди от калций за силни кости и цялостно благополучие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

За какво отговаря по-ниското кръвно налягане?

4-те неща, които лекарите препоръчват при нередовен стомах

Как да се справим сами със запушения нос?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 май /валутен калкулатор/

Симптоми на излишък на витамин D в организма и защо е опасен

Зодиите, които често се влюбват от пръв поглед

Този тип служител е най-склонен към бърнаут на работа

На тези зодии им се налага да се борят за любовта си

Какви храни и напитки могат да причинят високи триглицериди

7-те най-добри храни за черния дроб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com