5 основани на доказателства ползи от сока от спанак и защо да го пием всеки ден

2195
5 основани на доказателства ползи от сока от спанак и защо да го пием всеки ден
Снимка: iStock

Спанакът е истинска хранителна сила, тъй като е богат на витамини, минерали и антиоксиданти.

Трябва да се отбележи, че не сте ограничени да го хвърляте в салати и гарнитури. Изцеждането на сок от пресен спанак се превърна в популярен начин да се насладите на този зелен зеленчук.

Всъщност сокът от спанак е свързан с редица впечатляващи ползи за здравето.

Ето 5 от най-добрите научно обосновани ползи от сока от спанак.

1. Високо съдържание на антиоксиданти

Пиенето на сок от спанак е чудесен начин да увеличите приема на антиоксиданти.

Антиоксидантите неутрализират нестабилните молекули, наречени свободни радикали, като по този начин ви предпазват от оксидативен стрес и хронични заболявания.

По-специално спанакът е добър източник на антиоксидантите лутеин, бета каротин, кумарова киселина, виолаксантин и ферулинова киселина.

2. Може да подобри здравето на очите

Сокът от спанак е пълен с лутеин и зеаксантин, два антиоксиданта, необходими за поддържане на здраво зрение.

Някои изследвания показват, че тези съединения помагат за предпазване от свързана с възрастта макулна дегенерация, често срещано състояние, което може да причини прогресивна загуба на зрението.

Преглед на шест проучвания свързва повишения прием на зеаксантин и лутеин с по-нисък риск от катаракта, състояние на очите, което замъглява и замъглява лещата на окото ви.

Нещо повече, сокът от спанак е с високо съдържание на витамин А, който е важен за здравето на очите. Недостигът на този витамин може да причини сухота в очите и нощна слепота.

Въпреки че точното количество варира в зависимост от това колко вода използвате и дали добавяте други съставки, изстискването на 4 чаши (120 грама) суров спанак обикновено произвежда около 1 чаша (240 ml) сок.

3. Може да намали растежа на раковите клетки

Въпреки че са необходими повече изследвания върху хора, някои проучвания предполагат, че някои съединения в спанака могат да помогнат в борбата с растежа на раковите клетки.

В 2-седмично проучване при мишки сокът от спанак намалява обема на раковите тумори на дебелото черво с 56%.

Друго изследване с мишки показа, че моногалактозил диацилглицерол (MGDG), спаначено съединение, засилва ефектите от лъчетерапията за убиване на ракови клетки на панкреаса.

Освен това проучвания при хора показват, че консумацията на повече листни зеленчуци намалява риска от рак на белите дробове, простатата, гърдата и колоректален рак.

Въпреки това, тези проучвания са фокусирани върху цялостния прием на зеленолистни, а не конкретно върху сок от спанак. Следователно са необходими допълнителни проучвания.

4. Може да намали кръвното налягане

Сокът от спанак е с високо съдържание на естествено срещащи се нитрати, вид съединение, което може да помогне за разширяване на кръвоносните ви съдове. На свой ред това може да понижи кръвното налягане и да засили притока на кръв.

7-дневно проучване при 27 души установи, че ежедневното ядене на спаначена супа намалява кръвното налягане и артериалната скованост в сравнение с контролна група.

В друго малко проучване 30 души, които са яли богат на нитрати спанак, са имали по-ниско систолично кръвно налягане (горната стойност на показанието) и подобрен статус на азотен оксид.

5. Може да насърчи здрава коса и кожа

Сокът от спанак е чудесен източник на витамин А, с почти 63% от DV в 1 чаша (240 ml).

Този витамин помага за регулирането на генерирането на кожни клетки и производството на лигавица за защита срещу инфекции.

Една чаша (240 мл) сок от спанак също съдържа около 38% от DV за витамин С, който е основен водоразтворим витамин, който се удвоява като антиоксидант.

Проучванията показват, че витамин С предпазва кожата ви от оксидативен стрес, възпаление и увреждане на кожата, всички от които могат да ускорят признаците на стареене. Освен това, той помага за синтеза на колаген, протеин на съединителната тъкан, който насърчава заздравяването на рани и еластичността на кожата.

Нещо повече, витамин С може да увеличи усвояването на желязо и дори да помогне за предотвратяване на загуба на коса, свързана с дефицит на желязо.

Потенциални странични ефекти

Въпреки че сокът от спанак е свързан с някои предимства, има няколко недостатъка, които трябва да имате предвид.

За начало повечето от наличните изследвания са фокусирани върху самия спанак - не върху сока. Следователно са необходими допълнителни изследвания на сока.

Освен това изцеждането на сок премахва по-голямата част от фибрите от спанака, което може да ограничи някои от неговите предимства.

Проучванията показват, че фибрите могат да помогнат за подобряване на контрола на кръвната захар, загуба на тегло и нивата на кръвното налягане и холестерола. Може също да предпазва от няколко храносмилателни разстройства, включително хемороиди, запек, киселинен рефлукс и дивертикулит.

Спанакът също е с високо съдържание на витамин К, големи количества от който могат да попречат на разредителите на кръвта като варфарин. Ако приемате разредители на кръвта, консултирайте се със здравен специалист, преди да добавите сок от спанак към ежедневието си.

Постно ястие за 10 минути – трябва да знаете тази рецепта

Също така е важно внимателно да четете етикетите, ако купувате сокове, закупени от магазина, тъй като някои сортове може да са с високо съдържание на добавена захар.

И накрая, имайте предвид, че сокът от спанак не трябва да се използва като заместител на хранене, тъй като му липсват много от хранителните вещества, необходими за балансирана диета.

По-скоро трябва да го пиете като допълнение към здравословната диета, като му се наслаждавате заедно с различни други цели плодове и зеленчуци.

С какво да торим спанака, за да е още по-вкусен и полезен?

Сокът от спанак е с високо съдържание на антиоксиданти и полезни съединения, които могат да защитят зрението ви, да намалят кръвното налягане и да подобрят здравето на косата и кожата.

Той обаче е с ниско съдържание на фибри и не е подходящ заместител на хранене, тъй като му липсват важни хранителни вещества като протеини и здравословни мазнини.

Ако пиете сок от спанак, не забравяйте да му се насладите заедно с други цели, питателни храни като част от балансирана диета.

https://www.healthline.com/nutrition/spinach-juice-benefits#Potential-side-effects

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com