5 ПОЛЗИ да ядем редовно кисело мляко

44567
5 ПОЛЗИ да ядем редовно кисело мляко
Снимка: iStock/Guliver

В основата на механизма, по който се произвежда киселото мляко е ферментацията на изходния продукт – прясно издоено краве, овче или козе мляко. Това е химическа реакция, при която естествената захар в млякото – лактозата – ферментира под действието на млечнокисели бактерии и в резултат се получава млечна киселина, която е отговорна за текстурата и неповторимия вкус на киселото мляко.
Оригиналното кисело мляко (без добавени подсладители, ароматизатори или/и оцветители) е изключително здравословна храна. Ето какви са неговите ползи за човешкия организъм.

1. Има многостранен ефект да подобрява функционирането на сърдечно-съдовата система, благодарение на съдържащата се в него комбинация от наситени и мононенаситени мастни киселини, витамини от групата B и микроелементите магнелий, фосфор и калий, които подпомагат производството на „добър“ HDL холестерол в кръвта и така предпазват от образуването на плаки по стените на артериите, водещо до тяхното стесняване и постепенно запушване. Резултатът от това е: трайно повишавате на кръвното налягане, със силно нараснал риск от инсулти, инфаркти и други сърдечни заболявания.

Как да си направим кисело мляко у дома? Всичко гениално е просто

2. Има благотворен ефект да предпазва костната система от ранното й износване, както и да поддържа здрави зъбите. Причината е в широко застъпените витамини В12, D и рибофлавин и микроелементи като 200 г кисело мляко осигуряват: почти половината от дневните нужди на организма от калций, 38% -  от фосфор, 12% – от магнезий и 18% – от калий. Тази комбинация, заедно с протеините, има превантивен ефект по отношение на остеопорозата, който се проявява отчетливо при редовна консумация на 1 ½ кофички кисело мляко.

3. Действа в посока да ускорява метаболизма благодарение именно на относително високото съдържание на протеини /6%/, които са основния енергиен източник в организма. Също така, благодарение на високите нива на протеин и калций, се увеличава производството на хормоните, които инициират чувство на засищане по отношение приемането на храна, което косвено спомага за регулиране на апетита и оттам – на регулирането на талията и телесното тегло.

Какво се случва с тялото ви, когато ядете кисело мляко всеки ден

4. Действа благотворно за нормализиране работата на стомашно чревния тракт, когато се консумират онези видове кисело мляко, чиито изходен продукт е съдържал живи бактерии или пробиотици (бифидобактерии и лактобацили), или такива са били добавени след неговата пастьоризация; конкретно, редовното консумиране на такива кисели млека снижава симптомите на запек, диария и всякакви други раздразнения на червата и след време – изчезват!

5. Повишава имунитета на организма особено ако съдържа достатъчно количество пробиотици, които заедно с впечатляващите количества на микроелементите магнезий, селен и цинк, води до рязко намаляване на всякакъв вид вирусни и бактериални инфекции.
Изводът е ясен – дано да обичате да си хапвате натурално кисело мляко – това е гаранция, че ще се радвате на добро здраве!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кой чай е най-здравословен: пийте 2-3 чаши на ден и вижте резултатите

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно