5 странни причини за главоболие, които ще ви изненадат

2366
5 странни причини за главоболие, които ще ви изненадат
Снимка: iStock

Главоболието е често срещано заболяване и повечето от нас са запознати с обичайните виновници: стрес, дехидратация, липса на сън или дори запушване на синусите. Има обаче някои необичайни и изненадващи причини за главоболие, за които може би не знаете. В тази статия ще разгледаме пет странни причини за главоболие, които може би просто ще ви изненадат.

Главоболие от сладолед

Може би обичате да се наслаждавате на купа сладолед, но знаете ли, че понякога той може да предизвика главоболие? Мозъчното замръзване, както е прието да се нарича, се появява, когато нещо изключително студено докосне покрива на устата ви, което кара кръвоносните съдове да се свият и след това бързо да се разширят. Тази внезапна промяна в кръвния поток може да доведе до остро, пронизващо главоболие. За да избегнете това специфично главоболие, опитайте се да се насладите на ледените си лакомства бавно и да оставите устата си да се адаптира към студената температура.

Ако имате главоболие от жегата - ето как да се справите с него

Главоболие, причинено от гръмотевици

Представете си, че изпитвате толкова силно главоболие, че го усещате като гръмотевица в главата си. Гръмотевичното главоболие е внезапно, интензивно и обикновено достига своя връх в рамките на една минута. Те могат да бъдат предизвикани от различни фактори, включително сексуална активност, физическо натоварване или дори консумация на изключително пикантни храни. Ако получите гръмотевично главоболие, незабавно потърсете медицинска помощ, тъй като то може да е признак на по-сериозно основно заболяване.

Промени в барометричното налягане:

Някои хора са чувствителни към промени в атмосферното налягане, което може да доведе до главоболие, свързано с времето. Когато наближава буря или барометричното налягане спадне бързо, това може да предизвика мигрена или тензионно главоболие при податливите хора. Тези главоболия често са придружени от други свързани с времето симптоми, като например болки в ставите, което ги прави още по-странни.

10 метода за бързо премахване на главоболието

Сфенопалатинна ганглионевралгия:

Главоболието от сладолед не е единствената изненада, свързана с главоболието, която се крие в устата ви. Сфенопалатинната ганглионевралгия, която е трудна за произнасяне, е научният термин за друг вид главоболие, често причинявано от пикантни храни. Когато консумирате нещо изключително пикантно, например люти чушки, това може да раздразни нервите в устата ви и да доведе до силна, пронизваща болка в главата. За да предотвратите това огнено главоболие, може да изберете по-меки варианти на менюто или да имате под ръка мляко или кисело мляко, за да успокоите изгарянето.

Алергии

Сезонните алергии могат да доведат до нещо повече от кихане и сърбеж в очите; те могат да предизвикат и главоболие. Запушването и възпалението на носните пътища може да доведе до синусово главоболие, което се характеризира с болка и натиск около очите и челото. Лечението на основните симптоми на алергия може да помогне за облекчаване на тези главоболия.

Макар че общите причини за главоболие като стрес и дехидратация са добре познати, тези особени причинители на главоболие може да са ви изненадали. Главоболието може да бъде причинено от широк спектър от фактори - от сладолед и пикантна храна до промени в барометричното налягане и дори алергии. Разбирането на тези необичайни отключващи фактори може да ви помогне да предприемете мерки за тяхното избягване или смекчаване, което ще ви улесни да държите неочакваното главоболие настрана.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са най-добрите храни за здраво сърце?

Тези три вкусни плода подобряват качеството на съня

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Зодиите, които са невероятно страстни любовници

За какво е полезно да се пие топла вода с лимон?

Смес от сол и захар помага при безсъние

Зелените орехи с мед прочистват организма

От какво се причиняват заболяванията на евстахиевата тръба?

Зодиите, които винаги завиждат на успеха на другите

Рецепта: Невероятния италиански великденски козунак - Коломба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com