5-те най-добри летни храни, които всички обичаме

2981
5-те най-добри летни храни, които всички обичаме
Снимка: iStock

През лятото всеки предпочита по-лека храна и се консумират основно пресни плодове и зеленчуци, морска храна и други сезонни ястия. Особено препоръчително е да хапвате пресни сезонни плодове и зеленчуци, съдържащи множество полезни вещества. Запознати ли сте с ползите за здравето на организма ни от консумацията на някои от най-известните летни хранителни продукти? Нека видим:

Прасковите

Прасковите са както мъхести, така и “голи” - нектарини. Съдържат голямо количество витамин С, антиоксиданти, калий и фибри, като благодарение на тези вещества те ни поддържат по-дълго време сити и са особено подходящи, ако се стремим да свалим няколко излишни килограма.

Ягодите

Ягодите са сред любимите плодове на малки и големи, но те имат ползи не само заради приятния си вкус, но и за здравето ни - богати са на антиоксиданти - витамин С, елагова киселина, калий, манган, силиций и др. Те за с нисък гликемичен индекс, като почти не повлияват на нивата на кръвната захар. Подходящи са за консумация от хората с диабет, но все пак е добре да се консултирате с лекаря си. Нискокалорични са - около 100 г ягоди съдържат 40 калории и 7,5 г въглехидрати, така че могат да бъдат и част от ежедневното ви меню, дори да сте на диета.

Динята

Разбира се, това е най-свързваният плод с летния сезон. Динята е изключително освежаваща, нискокалорична и се състои предимно от вода. Тя съдържа и полезни витамини и минерали, подпомага за хидратацията ни и за контрол на теглото. Има ползи върху кръвното налягане и спомага за превенция от мускулни крампи след тренировки.

Ето защо да си похапвате ДИНЯ

Доматите

Кой не обича лятна салата с краставици и домати? Доматите са много богати на полезни хранителни вещества, полезни са за здравето на сърдечно-съдовата система, имат благоприятно влияние върху зрението, понижават риска от рак, спомагат за по-доброто храносмилане и за поддържане нормални стойности на кръвното налягане. Подходящи са за лека вечеря или гарнитура към всеки обяд. 

Младите картофи

Няма спор, че ястията с млади картофи са много по-вкусни от тези с обикновените, освен това не се налага да се обелват, ами само да се измият добре преди приготвяне. Също така, те се отличават с много полезен състав - фосфор, калий, магнезий, мед, манган, силиций и други полезни вещества. Ако ги консумирате варени, те имат ползи за сърдечно-съдовата система, предпазва от различни заболявания на бъбреците, стомашния тракт - язва, гастрит и др. Но все пак, ако сте на диета, трябва да внимавате с консумираните количества.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com