5-те най-добри навика за закуска за здрав мозък и добра памет

29566
5-те най-добри навика за закуска за здрав мозък и добра памет
Снимка: iStock

Много хора се тревожат от развитие на деменция, тъй като все още не се знае точно защо се случва и как може да се предотврати заболяването. Клиничната статистика показва, че поддържането на оптимално кръвно налягане, въздържанието от пушене, наднорменото тегло, здравословната диета и редовните упражнения изглежда играят роля в превенцията на заболяването.

Според експерти, едно от ключовите хранения е закуската. Това е възможност да се осигурят на тялото хранителни вещества, които могат да забавят стареенето и развитието на хронични заболявания като деменция в по-късните години. Експертите идентифицират пет сутрешни хранителни навика, които могат да подобрят здравето на мозъка.

Закуската, от която топите килограмите за нула време

Закуска с орехи

Когато няма време за пълноценна закуска, лекарите препоръчват да вземете със себе си шепа орехи, които можете да хапнете както на път за работа, така и в офиса. Орехите са отличен източник на ALA (α-линоленова киселина), форма на омега-3 мастни киселини. 30 грама от тези ядки стимулират мозъчната функция и могат да играят роля в борбата с деменция.

Варени яйца за закуска

Проучванията показват, че децата, които ядат яйца с жълтъци, подобряват краткосрочното обучение, вниманието и паметта в сравнение с децата, които ядат яйчен белтък или кисело мляко.

В допълнение, яйцата могат да помогнат на възрастните хора да подобрят мозъчната функция. Учените стигнаха до това заключение в хода на проучване, включващо 25 хиляди души на възраст от 30 до 70 години. Експертите са открили връзка между консумацията на яйца и намаления риск от деменция, по-специално болестта на Алцхаймер.

Направете овесена каша сутринта

Ниските серумни нива на определени хранителни вещества, като фолиева киселина, витамин Е и флавоноиди, са свързани с лоша когнитивна функция, загуба на паметта и развитие на деменция, обясни диетологът Таня Фрайрих. Тя казва, че препоръчва пълнозърнеста овесена каша за закуска на всичките си клиенти, която е отличен източник на витамини от група В, включително фолиева киселина и витамин В12. За да засилите ползите от кашата, експертът съветва да добавите към нея ядки, ленено семе, чиа, тиква, слънчоглед, както и горски плодове.

Солени мъфини за закуска

Плодово смути

Страхотен сутрешен навик, особено за тези, които обичат да пропускат закуската, е да пият плодово смути сутрин. Основното правило е, че трябва да се приготви по всички канони на здравословното хранене. Лекарите препоръчват добавяне на горски плодове и листни зелени зеленчуци към това смути. Според тях, това са две групи храни, полезни за мозъка, за които е доказано, че намаляват риска от развитие на болестта на Алцхаймер с цели 53%, когато се консумират редовно.

Избягвайте лошите въглехидрати от закуската

Най-често сутрешният чай или кафе се придружава от поничка, бисквитка или сладка кифла. В краткосрочен план печените продукти, направени с прекомерни количества рафинирана захар и наситени или трансмазнини, могат да забавят функциите на мозъка и да причинят умствена умора поради постоянни скокове в нивата на глюкозата.

Към днешна дата учените нямат точни данни какво допринася за развитието на деменция.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com