7 храни за здрави очи

6936
7 храни за здрави очи
Снимка: Pixabay

Витамини за вашето добро зрение.

1. Витамин C

Витамин C е известен антиоксидант, който помага за защитата на тялото от свободните радикали и подпомага растежа и възстановяването на нови тъканни клетки. Свободните радикали се съдържат в пържените храни, тютюневия дим и слънчевите лъчи. Антиоксидантното действие на витамин С може да предотврати или забави състояния като AMD, катаракта и глаукома. Съсредоточете се върху цитрусовите плодове (като портокали, грейпфрути, лимони и мандарини). Други храни, богати на С са праскови, червени чушки, домати и ягоди.

2. Витамин Е

Витамин Е може да помогне за поддържането на клетките здрави и да ги предпази от оксидативно увреждане. Някои проучвания показват, че витамин Е може да помогне за забавяне на прогресията на ВМД и катаракта. Тъй като тялото ви не произвежда достатъчно Е, добавянето му в чинията ви е умно решение. Намерете витамин Е в храни като авокадо, ядки, семена и растителни масла.

Откажете се от тези навици, ако искате да запазите доброто си зрение

3. Витамин А

Този витамин помага на ретината ви да абсорбира светлина и да я преобразува в изображенията, които виждате. Освен това допринася за поддържане на очите ви влажни. Липсата на витамин А може да причини много силна сухота в очите , както и промени в ретината, които затрудняват виждането през нощта. Храни богати на витамин А, биха могли да съдействат при намаляване на риска от глаукома, според Фондация за изследване на глаукомата. Освен в морковите, А може да се намери в тиквата , пъпеша, телешкия черен дроб, млякото и яйцата.

4. Цинк

Считан за „помощна молекула“, цинкът транспортира витамин А от черния дроб до ретината, за да й помогне да произвежда защитния пигмент меланин. Цинкът подпомага здравето на ретината и може да предпази очите от вредните ефекти на светлината. Цинк се съдържа в червеното месо, домашните птици, яйцата, суровите стриди, пшеничния зародиш, смесените ядки, черноокия грах, боба и тофуто, както и в някои обогатени зърнени храни.

5. Лутеин и зеаксантин

Те филтрират увреждащите дължини на вълните на синята светлина и помагат за защитата и поддържането на здрави клетки в окото. Потърсете зелени, листни зеленчуци като зеле, римска маруля , зелена ряпа и спанак. Броколите, грахът и яйцата също са богати на лутеин и зеаксантин.

Качество на зрението: Защо виждаме двойно и колко опасно е това?

6. Омега-3 мастни киселини

Храни, богати на омега-3 мастни киселини от студеноводни риби, могат да спомогнат за намаляване на риска от развитие на AMD по-късно в живота. И тъй като омега-3 помагат за функцията на сълзите, консумацията на други храни, богати на тези здравословни масла, също може да помогне за облекчаване на сухотата в очите. Намерете омега-3 в студеноводни риби като риба тон, сьомга , скумрия, херинга и сардини и в ядки, семена и растителни масла (ленено семе, соя и рапица). Някои яйца, кисело мляко, сокове, мляко и соеви напитки са обогатени с омега-3.

7. Трябва ли да приемате витамини за здравето на очите?

Всичко зависи от състоянието според експертите. Голям процент хора получават хранителните вещества, от които се нуждаят, чрез своята диета. Изключението? Ако имате диагностициран дефицит, който увеличава риска от заболяване. Например, дефицитът на цинк е свързан с лошо нощно виждане

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Смешни стереотипи за зодиакалните знаци

4 храни, които могат да причинят стомашни проблеми

Подуването на краката може да е индикатор за сърдечни проблеми

Кои са най-добрите храни за ядене, ако сме гладни през нощта?

5 домашни средства за лечение и облекчаване на болките в коляното

Какво да правим при ниски нива на хемоглобин?

Тези подправки са супер полезни за човешкия организъм

11 храни, които експертите казват, че могат да подобрят здравето на мозъка ви и да помогнат за предпазване от деменция

Учени: Консумацията на риба намалява риска от психични заболявания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно