7 подли навика, които саботират връзката ви

1641
7 подли навика, които саботират връзката ви
Снимка: iStock

Тези поведения може да не изглеждат като голяма работа на повърхността, но терапевтите казват, че те могат да увредят връзката с вашия партньор с течение на времето.

Някои нездравословни поведения в една връзка са очевидни - неща като лъжа, измама, викове и обиди. Но има и по-коварни навици, които двойките развиват, без да осъзнават колко вредни могат да бъдат в дългосрочен план.

1. Пренебрегвате интересите на партньора си

Нормално е, дори здравословно, да имате интереси, различни от тези на партньора си.  Например, ако вашият партньор иска да сподели песен с вас, важно е да проявите интерес към това, което харесва в нея или да я слушате, дори ако може да нямате вкус към този жанр музика. В противен случай липсата на признание за интересите на вашия партньор може в крайна сметка да доведе до усещането, че техните страсти или че те самите са неприети във вашата връзка.

Не е нужно да се наслаждавате на песента, но простото слушане или разговор за това какво може да се хареса на партньора ви осигурява необходимата подкрепа.

7 знака, че сте с подходящия човек

2. Не казвате благодаря за малките неща

Вие изразявате благодарността си, когато вашият партньор ви купи подарък, планира пътуване през уикенда или ви резервира масаж. Но може да забравите да ги признаете за малките ежедневни начини, по които облекчават товара ви. Пренебрегването на признаването на тези усилия може да породи негодувание с течение на времето.

Добрите взаимоотношения не са свързани с големи жестове. Те се изграждат и поддържат чрез малките ежедневни моменти. Неуспехът да забележите и утвърдите партньора си за цялата работа, която е положил във връзката, дори ако това е нещо, което „трябва“ да направи, като разтоварване на съдомиялната машина, е загубена възможност за изграждане на положителна връзка.

Не приемайте тези дребни действия за даденост. Каквото и да прави вашият партньор, за да улесни живота ви, заслужава признание.

3. Неглижирали сте личната си хигиена

Пропускането на душ не е голяма работа, но когато отказът от основното оформяне се превърне в навик, това може да попречи на интимността и да се превърне в източник на конфликт във връзката.

Струва си да се спомене, че лошата хигиена понякога може да бъде външна проява на психично състояние като депресия. Ако се борите с мотивация в други области от живота си, изпитвате чувство на безполезност или се оттегляте социално, говорете с партньора си и помислете дали да не си уговорите среща и със специалист по психично здраве.

4. Критикувате партньора си, вместо да поискате това, от което се нуждаете

Критиката е, когато оплакване във връзката се изрази като недостатък на характера.

Как да разберете, че връзката ви е готова да мине на следващото ниво?

Например, може да се озъбите партньора си и да кажете нещо като: „Винаги закъсняваш за вечеря. Защо никога не можеш да стигнеш навреме? Толкова си невнимателен.“

Когато прибягваме до критика, поставяме партньора си в отбранителна позиция, което често води до спор - не положителната промяна, която се надяваме да видим. С течение на времето тези груби думи могат да наранят самочувствието на нашия партньор и да създадат емоционална дистанция между вас двамата.

Ако искаме нашите партньори да направят нещо различно, трябва да отправим конкретно искане за промяна в действията им, вместо да изразим отрицателна преценка.

Така че в примера по-горе можете да опитате да кажете: „Чувствам се пренебрегнат, когато не ми казваш, че закъсняваш. Искам да се обадиш предварително, за да мога да планирам вечерята по съответния начин.

5. Не поддържате живот извън връзката

Когато за първи път започнете да се срещате с някого, не е необичайно да преминете през период на меден месец, в който прекарвате по-голямата част от времето си заедно. Но след известно време, ако все още фокусирате цялата си енергия върху партньора си, докато оставяте приятелите, семейството и други интереси да останат настрана, това може да е лош знак за предстоящите неща.

Когато двойките са прекалено обвързани, това оказва голям натиск върху връзката. Поддържането на връзката на всяка цена може да се превърне в цел, защото никой от партньорите няма отделен живот или система за подкрепа, на която да се върне. Може да се почувства, че животът ще свърши, ако връзката го направи.

За да избегнете този токсичен капан, уверете се, че продължавате да подхранвате вашата идентичност, интереси и значими връзки извън вашата романтична връзка.

Важно е редовно да отделяте време, независимо дали това е време за излизане, правейки различни неща с различни хора, или просто през делничните вечери, наслаждавайки се на отделни представления или в различни стаи, участващи в различни хобита.

6. Проверявате телефона на партньора си, без да го питате

Надникването в текстовите съобщения на вашия партньор може да изглежда достатъчно невинно, но всъщност е нарушение на поверителността им и знак за основни проблеми между вас.

Ако разчитате на достъп до телефона на партньора си, за да потвърдите верността му, това е отражение на голяма липса на доверие във връзката.

Разумно е, не е подозрително или нечестно хората във връзки да искат да запазят известно уединение и автономия от партньора си.

Проверяването на телефона на партньора ви без разрешение е нахлуване в личния живот и знак за по-дълбоки проблеми с доверието във връзката.

 Много хора във връзки желаят малко от собствената си доброкачествена независимост. Това не означава, че искат да се разделят. Те често обичат връзките си и искат те да издържат, но искат и малко от живота си за себе си – и това не е непременно проблем.

Устоявайте на желанието да проверявате устройствата на другия. Вместо това бъдете достатъчно уязвими, за да говорите за несигурността, която ви кара да шпионирате на първо място.

7. Давате обещания, които не можете да спазите

Да държите на думата си, дори когато става дума за дребни неща допринася много за изграждането на доверие и за това партньорът ви да се чувства обичан и оценен. Обратно, когато имате навика да казвате, че ще направите нещо и след това да го издухвате, съзнателно или несъзнателно, това може да забие клин между вас и вашия партньор с течение на времето.

Това може да приеме различни форми, от проследяване и грижа за изтичането на лизинга на колата им, до завършване на инсталирането на первази в семейната стая, до изпразване на съдомиялната машина всеки ден, както беше обещано, до неготовност да отидете някъде в предварително договореното време.

Когато давате обещания на партньора си, но не ги спазвате, това може да подкопае доверието във връзката.

Опитайте да зададете напомняния за изпълнение на важни задачи в телефона си или да ги запишете, за да не забравите. Посветете се само на задачи, за които знаете, че ще можете да се справите, и си давайте реалистични времеви рамки за това. И ако изглежда, че няма да успеете да го направите, уведомете партньора си възможно най-скоро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Момичета, пазете се - това са най-мистериозните мъжки зодии във връзките

7 продукта, с които отслабваме неусетно

Продуктите, с които БЪРЗО ще отслабнете за лятото

5 заболявания, при които умората е основен симптом

Кое повишава повече захарта - черешите или ягодите?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

Кардиолози: Тези плодове пазят сърцето здраво, яжте ги всеки ден

Невролог: Тези 4 подправки са чудесни за мозъка и подобряват концентрацията

Учени: Първият симптом на висок холестерол може да се появи през нощта

Яжте ги по-често: маслините предазват от язви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com