7 съвета как да пазаруваме правилно

1904
7 съвета как да пазаруваме правилно
Снимка: iStock

Пазаруването е нещо, което правим почти ежедневно. Купуваме хляб, мляко, плодове, зеленчуци и още много други продукти, които са ни необходими. Често обаче се случва да купуваме много повече неща, от тези, които ни трябват, ей така, за да има, защото може да ни потрябват или защото даден продукт е бил на промоция. Случва се обаче тези излишно купени продукти изобщо да не влязат в употреба и да се наложи накрая просто да ги изхвърлим. Защо - като можем да планираме какво ни трябва за една седмица например и така да купуваме необходимото количество. 

1. Най-добрият начин да не пазарувате безразборно е предварително да си направите списък и естествено, когато отидете в магазина, да се стараете да не се отклонявате от него. Можете да изпратите и съпруга си, защото повечето мъже не обичат да се размотават и да оглеждат какво има в магазина и коя стока е на промоция. Те карат списъка подред, отиват на касата, плащат и се прибират.

2. Винаги, когато пазарувате, гледайте срока за годност на продуктите, особено тези, които са на промоция. В много случаи цената им е намалена, защото този срок скоро изтича. В това отношение трябва да сте много внимателни особено когато купувате мляко, месо или риба.

Никога НЕ изхвърляйте повече картофените обелки! Те могат да ви бъдат много полезни

3. Плодовете и зеленчуците ги купувайте на бройка, защото така ще вземете толкова, колкото ви трябват. Идете на близкия пазар, където всички те винаги са пресни и си ги купете от там.

4. Съхранявайте продуктите си така, че винаги да знаете кой колко време може да издържи или при какви условия. Подредете добре хладилника и шкафа с продукти, за да знаете кое трябва да се яде скоро и кое може да издържи още няколко дни.

5.Ако все пак се случи да купите по-голямо количество от даден продукт, то начинът да го запазите за по-дълго време е като го замразите. Излишната кутия с прясно мляко, маслото, свежите подправки и дори хляба, можете да сложите във фризера и да извадите, когато ви потрябват.

6. Старайте се винаги да приготвяте толкова храна, колкото ще можете да изядете в рамките на деня или максимум на следващия ден. Така не рискувате сготвеното от вас да престои няколко дни и да се развали или да се наложи да го доядете, за да не го изхвърлите.

7.Обелките от зеленчуците и черупките на яйцата са идеална естествена тор, за вашите цветя. Ето защо, вместо да ги изхвърляте, ги използвайте, за да ги подхраните.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Гладен си? Ето каква може да е причината

6 прости стъпки за ускоряване на метаболизма

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

5 храни, които съдържат най-много калций - освен млякото

Този прашец укрепва костите и мускулите и подобрява имунитета

На какво се дължи внезапната болка в долната част на гърба?

Има ли слънчева алергия: митове, факти и методи на лечение

6 основателни причини да ядете повече череши

Не знаете какво да правите с окосената трева: Ето 5 прости идеи

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 9 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com