7 съвета за отглеждане на рози в саксия

28532
7 съвета за отглеждане на рози в саксия
Снимка: БГНЕС

Розата е царицата на цветята и прави всяка градина по-красива и магична. Ако обаче не разполагате с двор, където да си посадите, винаги може да си вземете рози в саксия. Вижте 7 съвета за отглеждане на рози в саксия.

Избери правилната саксия

Всъщност, ако сте решили, че ще отглеждате рози в саксия, трябва да започнете с избор на подходящ съд, в който да ги засадите. Колкото по-голяма е саксията, толкова по-добре, защото този тип цветя имат развита коренова система, която се нуждае и от допълнително пространство, за да расте.

Освен това по-голямата саксия задържа почвата по-дълго време влажна, което е във ваш плюс. Изберете светла саксия, за да не привлича твърде много слънцето върху себе си и това да води до изсъхване на почвата. На всеки 3 години минавайте на по-голям размер.

Заложи на подходящ сорт

Не всички рози са подходящи за отглеждане в саксия. Не се препоръчва да опитвате с катерливи сортове или пък с такива, които се радват на едри цветове, защото ограниченото почвено пространство няма да може да ги изхрани. Търсете мини сортове или заложете на храстовидни рози.

Осигури добър дренаж

Нов метод за отглеждане на огромни количества картофи у дома

Отглеждането на картофи не е толкова просто. Но ние ви предлагаме нов метод за отглеждане на картофи в градината ви, с помощта на някол...

За да не се разболее бързо вашата роза, трябва да й осигурите добър дренаж. Уверете се, че саксията разполага с достатъчно отвори и проверете дали водата се оттича, защото в противен случай има опасност корените да изгният.

Помнете, че розите трябва да се поливат редовно - в най-горещите седмици може да се наложи и всеки ден. Поливайте, когато видите, че горният слой почва е засъхнал, а отдолу пръстта е леко влажна. Поливайте сутрин и внимавайте да не мокрите много листата, защото розите могат да хванат гъбички или да се разболеят.

Не забравяй да подхранваш

Розите искат богата, хранителна почва, за да растат здрави и да цъфтят. Инвестирайте в по-хубава почвена смес и я комбинирайте с компост за естествено подхранване. Отделно всеки месец добавяйте специализирана тор за рози, но към края на лятото спрете с подхранването, ако искате цветето да презимува на открито.

Дай на розите слънце

9 народни рецепти за борба с мравките по овошките и растенията

Градината и дворът са сред най-уязвимите места, когато се появяват мравки, още повече че те са свързани с друг проблем – листните...

Розите са светлолюбиви цветя, затова трябва да им осигурите поне 5-6 часа постоянно слънце. Ако зимата имате възможност да приберете саксията вътре, поставете я на южен или западен прозорец.

Редовно почиствай

Розите няма да цъфтят или да оцелеят дълго, ако не ги почиствате от прецъфтели цветове или изсъхнали листа. Ако отглеждате многогодишен сорт, трябва всяка пролет да подрязвате растението и да махате изсъхнали или повредени клони и стъбла.

Пази розите от вятър

Когато избирате къде да сложите саксията с рози, освен за слънчева светлина трябва да гледате и за вятър и течения. Розите обичат да са на завет, защото иначе лесно се нараняват и разболяват, а и почвата изсъхва по-бързо, което налага по-често поливане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com