Знаете ли как трябва да се яде манго?

8008
Знаете ли как трябва да се яде манго?
Снимка: iStock

Мангото е плод, който помага в борбата с възпаленията, укрепва имунната система и ограничава рисковете за сърдечно-съдови заболявания, защото притежава множество хранителни вещества: витамин С, витамин А, магнезий, калий; също полифенолите мангиферин, кемпферол и бензоена киселина. Ала такъв плод не се препоръчва за тези, които трябва да отслабнат, защото съдържа много калории. Д-р Карла Леал обяснява какви са ползите от мангото. 

1. Подпомага действието на храносмилателната система

Плодът на мангото е отлично средство за облекчаване на запека. Мангиферинът в него действа като естествено слабително средство. Предпазва черния дроб, подсилва ефекта от жлъчните соли за смилането на мазнините и спомага за лечението на чревни инфекции и глисти. Съдържа амилази - ензими, разграждащи храната, които също регулират и подобряват храносмилането.

2. Против гастрит

Мангиферинът и бензофенонът в състава на мангото защитават стомаха чрез антиокислителното си действие, намаляват производството на стомашна киселина и така помагат при лечението на гастрит или язва на стомаха.

3. Контролиране на кръвната захар

Полифеноли като хлорогенна киселина, галова киселина и ферулова киселина стимулират производството на инсулин, намаляват степента на кръвната захар и на гликирания хемоглобин – така са важни съюзници при лечението на диабет. Най-ефективния начин да се възползвате от тези свойства на плода е да консумирате по-зелено манго - зрялото може да окаже обратен ефект и да повиши кръвната захар.

Мангото е СУПЕР полезно! Ето за какво!

4. Против възпаления

Мангиферинът, галовата киселина и бензофенонът, присъстващи в мангото, имат противовъзпалително въздействие и са твърде полезни при лечението на чревни възпаления като болест на Крон или улцерозен колит. Противовъзпалителният ефект на мангото в чревния тракт спомага против увреждане на клетките, което може да провокира рак на червата и ректума.

5. Антиокислително въздействие

Мангото помага в предотвратяването и борбата с болести, свързани с окислителен стрес заради свободни радикали - като инфаркт, атеросклероза, инсулт, диабет, рак.

6. Бори се с рака

Полифенолите, особено мангиферинът в плодовете на мангото, оказват антипролиферативно действие, ограничавайки пролиферацията (размножаването чрез делене) на раковите клетки. Все още обаче са нужни проучвания при хора за доказване на тази полза.

7. Профилактика на сърдечно-съдови заболявания

Изобилието от разтворими фибри в мангото намаляват триглицеридите и „лошия“ холестерол – съответно редуцират формирането на мастни плаки в артериите, защото ограничават усвояването на мазнини от храната. Така мангото улеснява функционирането на артериите и спомага за предотвратяване на инсулт, сърдечна недостатъчност и инфаркт.

8. Против афти

Присъстващият в мангото мангиферин инхибира вируса на херпеса и предотвратява размножаването му. Също така е пречка пред размножаването на вируса на гениталния херпес. Все още обаче има необходимост от повече проучвания при хора, за да бъде доказано такова предимство на плода. В това видео д-р Татяна Занин обяснява как да се води борбата против херпеса.

Защо е важно да ядем мангото през цялата година?

9. Поддържа здравето на очите

Мангото съдържа антиокислители като зеаксантин и лутеин, които въздействат в качеството на блокери на слънчевите лъчи. Витаминът А помага за предотвратяване на очни проблеми от рода на нощна слепота.

10. Подобрява качеството на кожата

Витамините С и А в мангото подпомагат организма против свободните радикали, които предизвикват кожно застаряване и повяхване. Витамин С увеличава формирането на колаген, а този процес е важен за борбата с отпуснатата кожа и бръчките.

Как да консумираме?

Въпреки че няма конкретно препоръчително количество за консумация на манго, желателният минимален дневен прием на плодове е 2 до 3 порции, което съответства на количество между 160 и 240 грама. Мангото може да се консумира узряло, зелено и дори с кората, в натурален вид или в рецепти като сокове, желета, смутита, зелени салати или сосове. Листата се използват под формата на чай за медицински цели.

Внимание! Статията предлага само общи сведения. По въпросите в нея търсете медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Това е начинът за понижаване на кортизола без добавки

Защо този витамин е толкова важен?

Сигнали, които са показател за недостиг на магнезий

4 основни причини за ранна остеохондроза и 11 начина да я избегнете

Каква трябва да е диетата при болки в стомаха? (примерно меню)

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Всяка домакиня ги има в кухнята си: Само 2 съставки, с които да премахнете ръжда

Как да се справим с натрапчивите мисли, които ни обземат понякога?

Без препарати: Ето как за секунди да отпушите канала на мивката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com