По колко банана на ден ще „напълнят резервоара“ на нашето тяло?

2431
По колко банана на ден ще „напълнят резервоара“ на нашето тяло?
Снимка: iStock/Guliver

Оказва се, че въпреки лошата си слава на плод с твърде много захар и въглехидрати, които не е най-добрият избор за диабетици, както и за спазващите режим за контрол на теглото и тънка талия, бананът е сред най-полезните храни, които можем да сложим на трапезата си.

Най-добре суров, разбира се, макар да има различни интересни рецепти за пържени банани и каша от вкусния плод. По колко банана на ден обаче можем да си позволим, без да има риск за теглото и кръвната ни захар? Колко банана на ден са достатъчни, за да се възползваме от полезните им свойства, дължащи се на богатото съдържание на витамини, минерали и антиоксиданти? Вижте както казват науката и медицината по въпроса.

Ползи от консумацията на банани и по колко на ден да хапваме, за да се възползваме от тях

Учените считат бананите за едни от най-важните хранителни култури на планетата, тъй като доставят несравними ползи за здравето.

Скритата вреда от бананите, за която никой не говори

1.       Въглехидратният плод

Бананите са сред плодовете, съдържащи най-много въглехидрати. Това е особено валидно за неузрелите плодове и се дължи на нишестето в тях. Зелените банани съдържат до 80% въглехидрати, като количеството драстично намалява по време на процеса на зреене, но въпреки това си остава въглехидратен плод. Това се дължи на факта, че по време на зреене въглехидратите се превръщат в захари – захароза, фруктоза и глюкоза.

Така бананът остава калоричен плод, но това пък ще рече засищащ, доставящ енергия на тялото и ума. За всеобщо учудване обаче бананите не са в горната част на таблицата на гликемичен индекс на храните, а се славят като храна със среден гликемичен индекс, тоест не повишават толкова драстично нивата на кръвната захар, колкото повечето хора очакват. Устойчивото нишесте в бананите е причината и обяснението за това. Пектинът също.

2.       Витаминозният плод

Бананите са източник на ценни витамини и минерали, като в особено щедри количества са минералът калий и витамините В6 и С. Калият е жизнено важен за сърцето и е минералът, който помага да се поддържа кръвното налягане в нормални граници, а витамин С  оказва подкрепа на имунната система. Анализ на проучвания по темата как влияе калият на сърцето сочат, че само 1,3 гр. грама дневно намаляват с 26% риска от сърдечни заболявания По колко банана на ден са достатъчни, за да си набавите необходимото количество калий и витамин С? Оказва се, че само 3 броя от сладкия вкусен плод са достатъчни, за да попълните на 100% необходимият калий в тялото.

3.       Плодът с фибрите

Бананите, богати на нишесте, са изключително полезни за здравето на червата. Това се дължи на факта, че нишестето се ферментира от бактерии в дебелото черво, за да образува късоверижна мастна киселина, която изглежда има благоприятен ефект върху здравето на червата. Така плодът оказва благоприятно влияние на стомашно-чревния тракт. А ако се питате по колко банана на ден ще позволят да се случи това, то отговорът е само един. Един банан, богат на нишесте, е достатъчен дневно, за да се погрижите за чревното здраве. 

4.       Плодът с допамина

Допамин и катехин са две от най-важните вещества, които съдържат бананите. Първото – допаминът, който по принцип е за повишаване на настроението, в случая при бананите е антиоксидант, а катехините, подобно на калия, намаляват риска от сърдечни заболявания.

Всеки ден закусвате с банани? Вижте какво се случва с тялото ви

По колко банана на ден да консумираме?

И все пак – по колко банана на ден да хапваме, за да се насладим на ползите от тях? Ако за да си доставим 100% от нужния калий ни трябват 3 банана, то за да се погрижим за стомаха е достатъчен и един. Като цяло отговор с точна цифра няма, тъй като това зависи от целта, с която консумираме банани. Световната здравна организация препоръчва да се консумират поне пет порции плодове и зеленчуци на ден, като поне една от тях следва да е банан.

Балансираната диета е от ключово значение за здравето, така че не е нужно да прекалявате, достатъчно е да се подсладите с един банан на ден вместо десерт, пълен с бяла захар, за да се възползвате от благотворното въздействие на този плод върху здравето. Прекаляването с всяка храна не е желателно, тайната на пълноценното хранене е в разнообразното меню, така че нека една от порциите дневно да е банан, а другите 4 поделете между любимите ви плодове и зеленчуци, за да се радвате на добро здраве и самочувствие.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топ 4 зодии, които имат късмет по рождение

От мигрена до остеохондроза: причини за пулсиране в главата

Ето защо гласът ви звучи по-различно, когато остареете

Зодиите, които са ужасно сприхави по природа

5 лайфхака, за да запазите плодовете и зеленчуците свежи възможно най-дълго

Може ли ментата да бъде опасна за здравето ни

Фито-хранителните вещества отблъскват болестите: Ето как да си ги набавите

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 8 май /валутен калкулатор/

Експерт обясни как се капе боров спирт при възпалено средно ухо

Колко и как да пием масло от черен кимион, за да отслабнем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com