9 много полезни храни, които не се сещаме да ядем

7592
9 много полезни храни, които не се сещаме да ядем
Снимка: iStock

В свят, изпълнен с диетични тенденции и суперхрани, е лесно да пренебрегнем някои от невъзпятите герои на кулинарния свят. Тези често пренебрегвани храни са не само вкусни, но и пълни с важни хранителни вещества, които могат да се отразят благоприятно на здравето ви по множество начини. Ето девет от най-добрите храни, които може би не консумирате, но определено трябва да обмислите да добавите към диетата си:

Полезни храни

Семена от чиа: Тези малки хранилища са богати на омега-3 мастни киселини, фибри и антиоксиданти. Могат да се поръсват върху кисело мляко, да се добавят към смутита или да се използват за приготвяне на здравословен пудинг.

Кейл: Кейлът е пълноценно зелено листо, пълно с витамини, минерали и антиоксиданти. Можете да му се наслаждавате в салати, смутита или дори като хрупкав чипс от зеле.

10-те най-здравословни храни в света

Куркума: Известна със своите противовъзпалителни свойства, куркумата е подправка, която може да се добавя към къри, супи и дори бъркани яйца за допълнителен вкус и ползи за здравето.

Киноа: пълноценен източник на протеини, тя е универсална зърнена култура, която може да се използва като основа за салати, смесена в супи или като гарнитура.

Сардини: Опитайте ги консервирани в зехтин или върху пица за уникален, пикантен вкус.

Цвекло: Цвеклото е източник на фибри, витамини и нитрати, които могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане. Печете го, настържете го сурово в салати или го смесете в жив, земен хумус.

Морски водорасли: Морските зеленчуци като нори, комбу и дулсе са богати на минерали и йод. Използвайте ги в суши, супи или като вкусна закуска.

Нар: Нарът е източник на антиоксиданти и може да има защитно действие върху сърцето. Можете да ядете семената самостоятелно, да ги добавяте към салати или да използвате сок от нар в маринати и сосове.

12 здравословни храни, които ще ви направят по-слаби и по-красиви

Леща: Лещата е достъпна и универсална храна, богата на протеини, фибри и различни витамини и минерали. Използвайте я в супи, задушени ястия или като основа за обилна салата.

Включването на тези храни в диетата ви може да окаже голямо влияние върху цялостното ви здраве и благополучие. Независимо дали се стремите да подобрите здравето на сърцето, да подсилите имунната си система или просто да се наслаждавате на по-разнообразна и ароматна диета, тези храни предлагат вкусен начин за постигане на тези цели.

Не забравяйте, че балансираното и разнообразно хранене е от ключово значение, за да се възползвате от пълния спектър хранителни вещества и ползи за здравето от тези неподозирани суперхрани. Затова не се колебайте да откривате нови рецепти и кулинарни приключения, докато откривате ползите от тези недооценени скъпоценни камъни в света на храненето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

5 причини за болки в слабините

Защо се натрупва течност в белите дробове?

Болезнено небце в устата: каква е причината и как да го лекуваме

Какво означава да имате висока кръвна захар?

Това са билките, които се берат през месец МАЙ

Велики четвъртък 2024 г.: Църковни тайнства и символика

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Хороскоп Лъв днес, 1 май 2024 г.

Хороскоп Дева днес, 1 май 2024 г.

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com