9 професионални съвета от флорист за свежи цветя по-дълго време

5772
9 професионални съвета от флорист за свежи цветя по-дълго време
Снимка: iStock

Има нещо в свежите цветя. Независимо дали сте получили букет от любим човек, или сте приели прочутите думи на Майли Сайръс за любовта към себе си и сами сте си купили цветя, наличието на свежи цветя в къщата или в офиса може да послужи за незабавно подобряване на настроението.

Поради тази причина - и като се има предвид, че свежите букети не винаги са евтини - е полезно да знаете как да удължите живота на цветята. За наше щастие няколко водещи експерти в областта на цветята бяха така любезни да разкрият своите топ съвети и трикове за удължаване на живота на свежите цветя.

Още: Кои цветя е по-добре да не подарявате, защото могат да са опасни за здравето

Ето как флористите запазват цветята живи за по-дълго време

Стъпка 1: Започнете с чиста ваза.

"Преди да аранжирате букета си, задължително използвайте чиста ваза и я напълнете до три четвърти с хладка вода", казва Валери Гителман. Преди да я напълните, проверете два пъти дали всички остатъци от сапун са изплакнати. "Остатъците от сапун могат да съкратят живота на цветовете", предупреждава тя.

Стъпка 2: Добавете във водата пакет препарат за цветя или направете свой собствен.

Според известния флорист Майкъл Гафни, основател на Нюйоркското училище за дизайн на цветя, 2 с.л. захар, смесени с 2 с.л. бял оцет, действат добре за поддържане на свежи цветове.

"Захарта ще помогне за подхранването на цветята и ще насърчи отварянето на цветовете, докато оцетът ще помогне да се попречи на развитието на бактерии и да се запазят цветята свежи по-дълго време."

Нямате тези основни продукти в килера? Не се притеснявайте. "Ако не разполагате с оцет и/или захар, содата с лимон и лайм, смесена с водата, ще направи същото", казва Гафни.

Стъпка 3: Подрежете стъблата.

"Веднага щом получите цветята вкъщи, подрежете бързо стъблата - поне ¼ до ½", казва Кристина Стембел, основател и главен изпълнителен директор на Farmgirl Flowers. "Свежото подрязване ще помогне на стъблата да абсорбират по-лесно вода и ще гарантира, че стъблата ви ще останат хидратирани. Хидратираните цветя означават щастливи цветя, което от своя страна означава по-дълъг живот във вазата!"

Когато подрязвате стъблата, не го правете хоризонтално. Според Стембел трябва да подрязвате под ъгъл 45°. "Така се увеличава повърхността, през която стъблата абсорбират водата, и се предотвратява заставането на стъблата в една равнина с дъното на вазата (което може да затрудни пиенето на вода от цветята ви)", обяснява тя.

Стъпка 4: Отстранете долните листа.

Макар че може да изглежда нелогично да премахнете листата от букета, Гафни, Гителман и Стембел са единодушни, че си заслужава - както от естетическа гледна точка, така и за доброто състояние и продължителността на живота на букета.

"Премахнете всички листа, които попадат под водната линия", казва Стембел. "Това е не само по-изчистен външен вид (никой не обича да гледа листа, плуващи във водата на вазата), но и помага да се предотврати още по-бързото натрупване на бактерии", казва тя, като отбелязва, че натрупването може драстично да намали трайността на букета.

Стъпка 5: Подредете цветята във вазата.

За професионален завършен вид използвайте тиксо, за да отделите горната част на вазата в мрежест модел. По този начин поддържането на дизайна на желаната от вас аранжировка ще бъде по-лесно.

Стъпка 6: Избягвайте пряка слънчева светлина, когато търсите дом за аранжировката си.

"Въпреки че може да са били почитатели на слънцето на растението, след като цветята са отрязани, всеки пряк източник на топлина или светлина води до преждевременно покафеняване и увяхване", споделя Стембел.

Стъпка 7: Сменяйте водата всеки втори ден.

"Смяната на водата промива бактериалния растеж във вазата и гарантира, че вашите цветя винаги получават свежа вода", обяснява Стембел. След като веднъж придобиете навика да сменяте водата всеки ден, е лесно - дори смеем да твърдим, че е приятно - да продължите да го правите, защото резултатът е впечатляващ. С този топ съвет сме поддържали живота на някои видове (като орхидеи, антуриуми и дори ранункулус) в продължение на седмици.

Още: Какво не знаем за цветята?

Стъпка 8: Отрязвайте стъблата всеки път, когато сменяте водата.

Що се отнася до подрязването, Гителман казва, че поддържането на стъблата на около два сантиметра от дъното на вазата през цялото време гарантира, че те могат да поемат възможно най-много вода, което в крайна сметка подобрява тяхната хидратация и дълготрайност като цяло.

Стъпка 9: Отстранете цветята, когато увехнат.

"Ако забележите, че някое от цветята е достигнало точката, от която няма връщане назад, извадете го от вазата", казва Стембел. "Особено при смесен букет някои сортове ще започнат да умират по-рано от други и след като започнат да увяхват, ще предизвикат прекомерно натрупване на бактерии във водата на вазата. Щадете другите стъбла, като ги отстранявате рано."

Говорейки за смесени букети, Гафни казва никога да не поставяте нарциси във ваза с други цветя. "Те отделят вещество, което убива другите цветя, когато са в една и съща ваза", предупреждава той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Каква е най-важната разлика между витамин Д и Д3?

Чуйте звука: 3 признака, че хъркането не е вредно за вашето здраве

Можем ли да се лекуваме с хлебна сода или само ще си навредим?

„Ако са черни, опасни са“ и още 5 заблуди за бенките

Експерт разкрива: Кога трябва да закусваме, ако искаме да отслабнем

Това са най-токсичните зодии според астрологията

5 знака, че партньорът ви е отегчен от вас

Страхотен трик, с който ягодите няма да гният и ще са свежи със седмици

Подправката, която използваме всеки ден, увеличава риска от рак на стомаха с 41%

Ето колко здравословни са соковете и фрешовете всъщност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com