Ако имате глад за СЛАДКО, на тялото ви му липсват ТЕЗИ елементи

30147
Ако имате глад за СЛАДКО, на тялото ви му липсват ТЕЗИ елементи
Снимка: iStock

Има хора, които постоянно мислят за храна и се отнасят много сериозно към похапването. Те жадуват както за захар, така и за солени закуски. Ако обаче жадувате за сладкиши, на организма ви липсват определени хранителни вещества.

Когато се случи така, че изведнъж изпитвате силно желание за шоколад, понички, бонбони, най-добре е да проверите какво се случва в организма ви. Смята се, че захарта е толкова пристрастяваща, колкото и уличните наркотици, и има подобен ефект върху мозъка. Прекомерната консумация на захар може да доведе и до кариес, диабет тип 2, сърдечни заболявания и редица други здравословни проблеми.

Въпреки че това е доста добре известна и публично достъпна информация, не винаги е лесно да се премахне захарта от диетата. Всеки ден човек се изкушава да опита нов десерт или да изяде поне две кубчета шоколад. Питали ли сте се някога защо не можете просто да спрете да ядете сладко, въпреки че знаете колко вредно е то за вашето здраве? Ето няколко възможни причини: 

Недостиг на магнезий

Преди да тръгнете да търсите отговори, трябва да определите видовете сладкиши, които желаете. Ако жадувате за шоколад, това може да означава, че в организма ви липсва магнезий, който е често срещан дефицит. Желанието за шоколад има и положителна страна - черният шоколад всъщност е пълен с антиоксиданти, които могат да подобрят здравето и да намалят риска от сърдечни заболявания. Вместо да ядете сладкиши на млечна основа, обърнете се към храни, които съдържат над 70% какао.

Магнезият е необходим за повече от 300 биохимични реакции в организма. Той спомага за поддържането на нормалната функция на нервите и мускулите, поддържа здрава имунна система, поддържа стабилен сърдечен ритъм и помага на костите да останат здрави.

8 начина да победим глада за сладко и нишестени храни

Липса на други хранителни вещества или витамини

Ако се случи така, че ви се приискат плодове, това е добра новина. Вашето тяло ви казва, че се нуждае от допълнителни витамини, минерали и антиоксиданти.

Колебания на кръвната захар

Ако внезапно ви се прииска да ядете сладко, най-вероятно изпитвате колебания в кръвната захар. Когато нивата на кръвната ви захар паднат, тялото ви може да се опитва да ви накара да му дадете повече гориво, за да поддържате нивата на кръвната захар стабилни. За да поддържате кръвната си захар балансирана, се препоръчва да приемате здравословно количество протеини и да добавяте повече богати на фибри храни, като боб и бобови растения, в комбинация със сложни въглехидрати.

Какво може да каже гладът за захар за вашето здраве?

Както беше споменато по-горе, гладът за захар може да означава, че на организма ви липсва витамин или хранително вещество или че нивата на кръвната ви захар са ниски. Тогава се препоръчва да добавяте повече протеини към храната си, за да не спада нивото на кръвната захар. Тялото е добре конструирана машина и ако не му давате правилната храна, то ще изпитва глад за захар.

Как да се контролирате, когато изпитвате глад за захар?

Ако се борите със сериозна зависимост към захарта, започнете да слушате тялото си и да разпознавате какво иска от вас. Преди да посегнете към парче торта, изпийте чаша вода. Сигналите, изпращани от тялото, често се интерпретират погрешно, така че жаждата лесно се приема за глад. Ако първо изпиете вода, може да дадете на тялото си точно това, което иска, и да ограничите желанието за храна.

Ако все пак се случи така, че все още изпитвате глад за нещо сладко, включете повече протеини в диетата си, както и ферментирали храни и хранителни добавки, за да си осигурите дневната доза витамини. Желанието за плодове е нормално и е само признак, че тялото ви се нуждае от хранителни вещества. Важно е обаче да не прекалявате с него. Например, яжте банан или ябълка с бадемово масло, горски плодове с кокосово кисело мляко и т.н.

Защо изпитваме глад за сладко?

Кога да се обърнете към лекар?

Ако се чувствате замаяни, когато не ядете захар, или имате редовен и необясним глад за нея, е време да отидете на лекар, тъй като това може да означава по-голям проблем. Ако имате хроничен глад за сладкиши например, това може да означава хипогликемия.

Дори да е признак на хранителен дефицит, лекарят може да ви помогне да определите какво липсва в организма ви и да се уверите, че недостигът на витамини или хранителни вещества не причинява допълнителни проблеми. Недостигът на магнезий например е свързан с различни причини - от остеопороза до диабет тип 2 и сърдечни заболявания. Когато организмът ни не разполага с достатъчно магнезий, той ще има проблеми с навлизането на енергия в клетките и поради това ще се чувства лишен и ще жадува за захар.

Освен това получаването на правилното количество магнезий може да помогне дори при безсъние и тревожност.

За да обобщим, гладът за захар може да показва различни проблеми - от недостиг на хранителни вещества до тревожно понижаване на кръвната захар. Също така може да се случи да няма проблем, но просто да ви се прииска да хапнете поничка. Въпреки това, ако сте загрижени за това колко често изпитвате желание за сладко, започнете да следите колко често го изпитвате.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Момичета, пазете се - това са най-мистериозните мъжки зодии във връзките

7 продукта, с които отслабваме неусетно

Продуктите, с които БЪРЗО ще отслабнете за лятото

5 заболявания, при които умората е основен симптом

Кое повишава повече захарта - черешите или ягодите?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

Кардиолози: Тези плодове пазят сърцето здраво, яжте ги всеки ден

Невролог: Тези 4 подправки са чудесни за мозъка и подобряват концентрацията

Учени: Първият симптом на висок холестерол може да се появи през нощта

Яжте ги по-често: маслините предазват от язви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com