Защо изпитваме глад за сладко?

5053
Защо изпитваме глад за сладко?
Снимка: iStock/Guliver

Много от нас понякога биват обзети от натрапчиво желание да хапнат нещо сладко. Откъде идва то и дали е необходимо да се борим с него – за това разказва диетологът Елена Соломатина пред радио „Спутник”, цитирана от РИА Новости.

„Много хора се опитват да водят здравословен начин на живот и да се хранят правилно винаги, като изключат напълно сладкото от диетата си. Но ние не сме роботи и понякога нещо може да се случи. Ако много ви се прииска торта, изяжте я и се върнете към нормалния си живот. Основното нещо е да не се самообвинявате сякаш това е срив на волята ви”, сигурна е Соломатина.

Как да се откажете от сладкото само за седмица

Шведският диетолог Фредерик Паулун обобщи някои лесни правила, които позволяват да се отървем от страстта към сладкото само за седмица....

"Човек трябва да се поглези и да не се стреми да се чувства като свръхчовек, трябва да балансирате. Понякога „малките кулинарни бягства” са по-полезни от строгите ограничения. Ако човек се чувства неудобно, той така или иначе ще се срине психически", каза диетологът, цитиран от БГНЕС.

Друг е въпросът, когато се появи напрастанно и натрапчиво желание за сладко, тогава трябва да потърсите причината. Тя може да бъде както физическа, така и психологическа. Първо, на човек може да му липсват някои елементи.

"На първо място, това може да е липсата на хром, магнезий, витамини от група В. Хромът може да се получи под формата на добавки, той се съдържа в месото, морските дарове. Магнезият се съдържа в зелените зеленчуци и в някои семена. Витамините от група В влизат в състава на месото, сложните въглехидрати, пълнозърнестия хляб, зърнените храни", отбеляза Соломатина.

Причината за острото желание за сладко може да бъде някаква спонтанна ситуация – стрес или внезапна липса на енергия, добави диетологът.

Руски лекар: Ограничете сладкишите и сладкото за най-малките

Специалистът по детско хранене Елмира Каширина, главен лекар в Детска градска клиника в Москва, препоръчва на децата да не се дава пове...

"Причината за психическата слабост може да е развод, болест на близък или човек да не може да получи хормоните на удоволствието, защото например не може да се занимава с хобито си, внезапно е спрял да спортува, скоро се е пенсионирал. Причина може да е дори латентна инфекция. През студения сезон на човек често му липсва енергия и иска да се затопли. Нещо мазно, сладко, вискозно обикновено помага за попълване на енергията, така че не изпадайте в паника, ако по-често ви се хапва шоколадов кейк през зимата”, заключи Соломатина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Компрес от лук помага за болки в петите

Тези зодии се превръщат в най-добрите съпруги - вижте кои са те

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 23 април /валутен калкулатор/

Какво да правим при предозиране с магнезий

9 цитрусови плода, които заслужават място във вашия хладилник

4 начина да привлечете мъж Рак

Подкрепени от науката съвети за бързо и устойчиво отслабване

4 начина да привлечете жена Скорпион

Експерт: Тези 4 храни са страхотни за здравето на сърцето и мозъка

Какво влошава алергиите през нощта?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com