Ако имате проблеми с белите дробове - кои спортове ги развиват най-добре?

5125
Ако имате проблеми с белите дробове - кои спортове ги развиват най-добре?
Снимка: iStock

Запушен нос, астма, ринит и възпаление на белите дробове са някои от заболяванията, които засягат около 44% от хората по света. Това показва колко важно е да стимулираме дихателния капацитет на нашия организъм.

Ето разясненията на д-р Раул Санто

Плуването е един от най-посочваните спортове от лекарите за лечение на хронични белодробни проблеми. Упражненията в басейна спомагат за навлизането на въздух в дихателните пътища поради по-голямата относителна влажност. При това, водата действа като вазодилататор (съдоразширяващо средство), което улеснява кръвообръщението и работата на сърцето.

Спортното ходене или лекото бягане също е редовно препоръчвано от лекарите за тези, които страдат от проблеми с дишането. Това е много лесно упражнение за адаптиране към всяка ситуация и е твърде ефективно за контролиране на затлъстяването, холестерола, диабета и хипертонията.

По време на тренировка симптоми като болка в гърдите, гадене, слабост и внезапно спадане на кръвното са признаци, че човекът трябва да спре НЕЗАБАВНО! Хората с дихателни проблеми трябва да практикуват само упражнения, посочени от техния пулмолог или треньор.

Споменатите по-горе спортни дейности укрепяват дихателния капацитет. Възможно е обаче това да се стимулира и чрез специфични упражнения.

Какво представлява възпалението на белите дробове?

Диафрагмено дишане

Упражнението за диафрагмено дишане увеличава амплитудата на гръдния кош чрез разширяване на корема по време на дишане - за това е важно да не се движи областта на гръдния кош. Друга полза от дейността е намаляване на нивата на тревожност.

За да направите това упражнение, седнете удобно, затворете очи и поставете ръка на корема си. След това бавно вдишайте през носа, като извършвате разширяващо движение в корема. Задръжте въздуха около 2 секунди и издишайте.

Частично вдишване

Това упражнение стимулира увеличаването на обема на белите дробове - така повишаваме еластичността на белодробната тъкан. Трябва да вдишате за една секунда, да задържите дъха си за 2 секунди и след това да вдишате отново. След като извършите пълното вдишване на части, трябва да издишате наведнъж. Това упражнение не се препоръчва за хора, които имат тежки дихателни проблеми.

Техника на кратко дишане

Друг вариант за увеличаване на дихателния капацитет е чрез упражнението за кратко дишане, което стимулира белите дробове. За да го практикувате, трябва да си поемете много дълбоко дъх. След това изпуснете малко въздух и задръжте отново. Изпълнете тази комбинация от дишане и вдишване приблизително четири пъти, докато въздухът бъде издишан напълно.

3 симптома с краката, които издават проблеми с белите дробове

Упражнение за задържане

Освен за стимулиране на дихателния капацитет, тази дейност е особено препоръчителна за хора, които страдат от безсъние и тревожни разстройства. Това е така, защото упражнението за задържане улеснява регулирането на дишането и успокоява мозъка.

За да изпълните това упражнение, легнете по гръб и издишайте въздух през устата – в идеалния случай той трябва да бъде напълно изхвърлен, докато не издадете звук като дълбока въздишка. След това, с изпразнени дробове, задръжте за около четири секунди. После вдишайте през носа, изпълвайки напълно с въздух белите дробове и повторете цикъла още пет пъти - след упражнението ще се забележи релаксация.

Надуване на балони

Надуването на балони може да бъде изключително детско занимание, особено за рождени дни. Тази практика обаче се използва широко от музиканти, които свирят на духови инструменти, и от певци, тъй като те трябва да имат висок дихателен капацитет.

Това упражнение е много просто и за да го практикувате, просто надуйте среден до голям балон – важно е да повторите процеса пет пъти. Нормално е, ако се чувствате уморени, преди да завършите упражнението - но с течение на времето дейността става по-лесна.

Внимание! Статията е само с информативна цел и не е медицинска препоръка. По проблемите, повдигнати в нея, се обръщайте винаги към компетентен медик!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com