Ако искате болките в гърба и врата да изчезнат, направете това

2368
Ако искате болките в гърба и врата да изчезнат, направете това
Снимка: iStock/Guliver

Болките във врата и гърба са често срещани проблеми, които много хора изпитват поради различни фактори, като лоша стойка, заседнал начин на живот, стрес или основни заболявания. Включването на специфични упражнения в ежедневието ви може да помогне за облекчаване на дискомфорта, подобряване на гъвкавостта и укрепване на мускулите, които поддържат гръбначния стълб. Преди да започнете каквато и да е програма за упражнения, е препоръчително да се консултирате с медицински специалист, за да се уверите, че избраните упражнения са подходящи за вашето индивидуално състояние.

Разтягания за шията:

Наклон на шията: Седнете или застанете с изправен гръб. Бавно наклонете главата си на една страна, като приближите ухото си към рамото. Задръжте 15-30 секунди и повторете на другата страна.

Завъртане на врата: Внимателно завъртете главата си на една страна, задръжте за няколко секунди и повторете на другата страна. Това помага за освобождаване на напрежението в мускулите на шията.

Събуждане с болки в гърба - ето какво да направим

Упражнения за укрепване на шията:

Изометрични упражнения за шия: Притиснете дланта си към челото и се опитайте да избутате главата си напред, като се съпротивлявате с мускулите на врата. Повторете с дланта на задната част на главата и от всяка страна.

Прибиране на брадичката: Седнете или застанете с изправен гръбначен стълб. Бавно приберете брадичката си към гърдите, като създавате ефект на двойна брадичка. Задръжте за няколко секунди и повторете.

Разтягания на гърба:

Поза на детето: Клекнете на пода, седнете на петите си и протегнете ръце пред себе си. Това разтягане спомага за удължаване на гръбначния стълб и облекчаване на напрежението в долната част на гърба.

Разтягане на котка и крава: Започнете на ръце и колене, извийте гърба си нагоре като котка, след това спуснете корема си към пода, като повдигнете главата и опашната кост. Повтаряйте с плавни движения.

Упражнения за укрепване на гърба:

Тазови наклони: Легнете по гръб със свити колене. Стягайте коремните си мускули и притискайте долната част на гърба си към пода. Задръжте за няколко секунди, преди да се отпуснете.

Упражнение за мост: Легнете по гръб със свити колене и повдигнете бедрата си към тавана, като създадете права линия от раменете до коленете. Задръжте за няколко секунди и спуснете гръб надолу.

Какво означава, когато гърбът ви боли, докато дишате?

Общи съвети:

Укрепване на ядрото: Укрепването на основните мускули може да осигури допълнителна опора на гръбначния стълб. Включете в програмата си упражнения като дъски и коремни преси.

Осъзнаване на стойката: Съобразявайте се с позата си през деня. Сядайте и стойте с изправен гръбначен стълб и избягвайте продължителното седене.

Кардио упражнения с ниско въздействие:

Плуване или ходене: Включете се в аеробни дейности с ниско въздействие, като плуване или ходене, за да подобрите общата физическа форма и кръвообращението, без да натоварвате прекомерно врата и гърба.

Последователността е от ключово значение при преодоляване на болките във врата и гърба чрез упражнения. Започнете бавно и постепенно увеличавайте интензивността, когато силата и гъвкавостта ви се подобрят. Ако болката продължава или се влошава, потърсете съвет от медицински специалист за цялостна оценка и индивидуални препоръки.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com