Какво означава, когато гърбът ви боли, докато дишате?

27294
Какво означава, когато гърбът ви боли, докато дишате?
Снимка: iStock

Болките в гърба по време на дишане могат да бъдат тревожно и неприятно усещане, което често кара хората да търсят отговори за причините за тях. Това явление, макар и сравнително рядко, може да се дължи на различни фактори, които включват сложното взаимодействие на мускулите, костите и органите в областта на гърдите и гърба.

Една от често срещаните причини за болка в гърба при дишане е мускулно-скелетното натоварване или травма. Лошата стойка, внезапните усукващи движения или неправилното вдигане на тежки предмети могат да натоварят мускулите и връзките, поддържащи гръбначния стълб, което води до дискомфорт, който се засилва при дишане. Дишането ангажира мускулите на гръдния кош и гърба и ако тези мускули вече са раздразнени или наранени, разширяването на гръдния кош по време на вдишване може да засили болката.

Лекар: Тези 7 признака подсказват за предстоящ инфаркт

Друга потенциална причина е възпалението на плеврата, обвивката около белите дробове. Плевритът, който често е резултат от инфекции като пневмония или състояния като плеврален излив, може да причини остра или пробождаща болка, която се засилва при дишане или кашлица. Тъй като плеврата се възпалява и се трие в гръдната стена, всяко вдишване може да предизвика остро усещане в гърба, създавайки връзка между дишането и дискомфорта.

В някои случаи болката в гърба по време на дишане може да означава по-сериозен проблем. Състояния като белодробна емболия, при които кръвен съсирек блокира белодробната артерия, могат да причинят не само респираторни симптоми, но и болки в гърба, които се засилват по време на дишане. Това се дължи на нарушеното кръвоснабдяване на белодробната тъкан, което води до предаване на болкови сигнали и към гърба.

Кардиолог: Усетите ли тази болка в гърдите - веднага трябва да потърсите помощ

Важно е да се вземат предвид и други свързани симптоми, когато се оценява болката в гърба по време на дишане. Температурата, задухът, болката в гърдите или кашлицата с кръв са червени сигнали, които налагат незабавна медицинска помощ. Медицинският специалист може да извърши обстоен преглед, като евентуално се налагат образни изследвания като рентгенови снимки или компютърна томография, за да се установи точната причина за болката.

В повечето случаи болката в гърба при дишане не е причина за крайна тревога и може да бъде овладяна с почивка, леки разтягания и болкоуспокояващи без рецепта. Ако обаче болката е постоянна, силна или придружена от тревожни симптоми, е наложително да се консултирате с медицинско лице. Търсенето на медицинска помощ може да помогне за идентифициране на основната причина и да осигури подходящо лечение, което да доведе до облекчение и спокойствие. Както винаги, поддържането на добра стойка, практикуването на безопасни техники за вдигане на тежести и почивките за разтягане по време на продължителни периоди на седене или стоене могат да допринесат за предотвратяването на мускулно-скелетни натоварвания и потенциален дискомфорт в гърба.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com