Ако искате да живеете дълго, спазвайте тези 7 правила на столетниците

18537
Ако искате да живеете дълго, спазвайте тези 7 правила на столетниците
Снимка: Pixabay

Всеки от нас иска да живее да дълго. Но въпреки това не всеки полага достатъчно усилия това да се случи.

Ако искате да доживеете до дълбока старост, запомнете тези 7 правила на столетниците от Япония.

Няма значение на колко години сте. Започвайки да спазвате тези принципи точно сега, вие ще тръгнете по пътя на здравето, щастието и дълголетието.

1. Бъдете умерени във всичко

Японските столетници ходят поне час на ден и са умерени в извършването на ежедневните си дейности. Поради тази причина те са по-малко податливи на сърдечни заболявания и инсулт. Физическата активност оказва благоприятен ефект върху теглото и помага в борбата с инфекциите.

Освен това е известно, че аеробиката и силовите тренировки намаляват риска от рак и диабет. Но липсата на физическа активност отнема на човек почти четири години живот. Правете упражнения сутрин, тичайте, карайте колело, ходете, плувайте, танцувайте, независимо от възрастта ви.

2. Забравете обидите

Не е лесно да се забравят думите, изречени от човек, който ви е обидил. 

Гняв, болка, желание за отмъщение - тези емоции са достатъчни, за да ви лишат от силата и радостта от живота. Ако негодуванието ви е извадило от равновесие, помислете, че в случая човекът, който ви е обидил, е спечелил, тъй като е постигнал целта си.

3. Общувайте повече с други хора

Повечето възрастни прекарват по-голямата част от времето си в гледане на телевизия и пренебрегват комуникацията с другите, фокусирайки се върху здравословното си състояние и проблемите си, които имат. 

Защо не последваме примера на японски пенсионери? Те също имат проблеми, но всеки ден прекарват време със скъпи и интересни за тях хора: приятели, роднини, съседи, колеги.

Доказано е, че общуването с други хора ни зарежда с положителна енергия и подобрява здравословното ни състояние. 

4. Наспивайте се

Сънят е от съществено значение за възстановяването на тялото и психичното ни здраве. Ако човек не спи добре, тогава той не може да се зареди с енергия и сила за следващия ден. Липсата на сън автоматично ви лишава от опцията за здравословен и дълъг живот. Любопитно е, че не само краткият, но и прекомерният сън може да открадне години от живота ни.

Важно е и качеството на съня. Ако спите пълноценно, сутрин ще се чувствате бодри и отпочинали, а не отпаднали и уморени. Старайте се да спите по 7-8 часа. 

5. Хранете се правилно

Възрастните не трябва да консумират същата храна като младите. В по-зряла възраст японци не ядат месо, тъй като го считат за твърде вредна и тежка храна. 2-3 пъти седмично се допуска консумацията единствено на бяло месо. Продуктите от бяло брашно убиват тялото.

В напреднала възраст японците не консумират повече от 1 ч. л. сол на ден. Те избягват прекалено горещата храна, тъй като тя провокира рак на стомаха. В менюто им не присъстват сладки изделия.

Отказвайки се от сладкишите, ще подобрите мозъчната функция и паметта си. Консумирайте млечни продукти, за да поддържате нормални нива на калций в организма.

6. Учете и се развивайте

Многобройни проучвания показват, че тези, които общуват, пътуват, работят и изучават нови езици, живеят по -дълго. За да не остареете преждевременно, спрете да живеете по инерция. 

7. Правете планове за бъдещето

Само тези хора, които имат амбиции и голямо желание да се реализират в живота, живеят дълго и щастливо. Винаги си поставяйте сериозна цел и се стремете да я постигнете - тогава психиката ще принуди тялото ви да работи за дълголетие. Никога не съжалявайте за нищо и не преследвайте материални ценности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com