Антиоксиданти, които ще повишат имунитета ви за зимата

7570
Антиоксиданти, които ще повишат имунитета ви за зимата
Снимка: iStock

Грижата за вашето здраве винаги е необходима. Особено сега, когато сме вече в сезона на зимата и вирусите (няма да споменаваме коронавируса). Вместо безсмислена паника е много по-добре да започнете да укрепвате собствения си имунитет. Това може да стане чрез включване на здравословни храни в диетата. Ето какви диетични правила ще са от полза за нашата имунна система.

Яжте храни, които съдържат витамин С

4-те витамина, които ще ви помогнат в битката с косопада

Витамините са изключително важни за нашето здраве. В скоростното ежедневие мнозина не намират за нужно да правят всички хранения за ден...

Укрепва имунната система и я предпазва от вируси и бактерии. Казват, че само резен лимон на ден е достатъчен, за да получите оптималната доза от витамина. Но портокалът, освен това, помага за справяне с депресията, има положителен ефект върху храносмилането, насърчава заздравяването на рани и има противовъзпалително и антимикробно действие.

Включете цветни зеленчуци в диетата си

Това са червени, оранжеви, жълти, лилави зеленчуци и зелени. Те съдържат бета-каротин, вещество, наречено предшественик на витамин А. Той от своя страна стимулира производството на клетки, които се борят с микробите.

Консумирайте повече пълноценни протеини

Те са градивните елементи на имуноглобулините, антитела, които действат като защитни клетки. За да попълните протеиновия си баланс, включете в диетата си месо, риба, млечни продукти, бобови растения и яйца.

ТОВА са най-подходящите зеленчуци за студените месеци

През зимата трябва значително да увеличим количеството на приеманите витамини и минерали, за да запазим здравето си добро, тъй като тов...

Не забравяйте за чесъна, лука и хряна

Не, тук не става дума, че след тях остава неприятна миризма и другите просто няма да се доближат до вас. А факт е, че чесънът, лукът, хрянът, цвеклото, целината и морковите са богати на фитонциди – активни вещества, които убиват бактериите или инхибират растежа им – и растителни фибри.

Разнообразете менюто си с цинкови храни

Диетолозите уверено отбелязват ефекта на цинка върху имунната система. Този микроелемент се намира в морски дарове и ядки. Освен него в зърната има и други полезни вещества.

Вярно е, че ядките трябва да се третират с повишено внимание и не повече от шепа на ден. В противен случай рискувате да навредите на фигурата си, тъй като зърнените храни са много калорични.

Tри ефективни витамина, които ще направят имунитета ви железен

Когато настъпи сезонът с настинките и грипа, много хора започват да приемат витамини. Още по-усилено сега, в условията на пандемия. Лек...

Поддържайте нивата на витамин Е

Не напразно се нарежда сред мощните антиоксиданти. Тоест вещества, които играят ролята на естествен щит за хората. Разбира се, в нашето тяло има така да се каже "вградени" антиоксиданти, но понякога те не са достатъчни. Особено през студения сезон. Затова витамин Е е отличен помощник през есента и зимата. Може да се намери в ядки, авокадо, растителни масла, яйчни жълтъци и пълнозърнест хляб.

Избягвайте нездравословната храна и не преяждайте

Този съвет може да се нарече наистина универсален. Диетолозите смятат, че мазната, тежка храна с висока калорична стойност може да навреди на имунната система. Тоест рафинирани, пушени, мариновани храни, съдържащи много захар и сол.

Преяждането отслабва имунната система поради факта, че отнема твърде много енергия за смилане на големи количества храна. Но тялото може да се нуждае от този ресурс по всяко време, за да го предпази от вируси.

5 грешки, които всички допускаме при приема на витамини

Приемът на витамини далеч не е толкова безобиден, колкото си мислим.  И в случая допускаме куп грешки, без дори да го осъзнаваме. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com