Без да знаете, така разрушавате бъбреците си

2905
Без да знаете, така разрушавате бъбреците си
Снимка: iStock

Доста българи страдат от хронично бъбречно заболяване, а броят на боледуващите продължава да се увеличава. То се открива изключително трудно в ранните си стадии и почти 90 % от пациентите не знаят, че го имат. Какво да правите, за да поддържате бъбреците си здрави, и какво да избягвате, за да не ги разболеете с тежки последици.

Важни функции на бъбреците в човешкото тяло

Бъбреците са органи, които всеки ден извършват огромна по обем работа, като филтрират кръвта от вредни метаболитни продукти. В рамките на един добър ден бъбреците са в състояние да филтрират до 1500 литра кръв, като по този начин регулират нивата на течностите в организма и поддържат нормално кръвно налягане и pH.

Бъбреците имат и ендокринна функция, като произвеждат ензима ренин, който отговаря за нормалното поддържане на кръвното налягане, еритропоетин, който е хормон, симулиращ производството на червени кръвни клетки, и активен витамин D, чиято роля е да подпомага усвояването на калция от храната.

Дисфункциите в областта на бъбречната функция имат редица последици за организма, поради което е толкова важно тези вътрешни органи да бъдат здрави и в отлично състояние.
Бъбреците са изложени на много външни фактори, които им влияят негативно. Определени навици допринасят за развитието на хронично бъбречно заболяване. Струва си да ги познавате и да промените начина си на живот, така че тези ценни вътрешни органи да останат здрави възможно най-дълго.

Прекомерна употреба на болкоуспокояващи

Употребяваните в излишък болкоуспокояващи имат токсичен ефект върху бъбреците. Прекомерната употреба на лекарства, които съдържат ибупрофен, кетопрофен, диклофенак или ацетилсалицилова киселина, наред с други, може да доведе до интерстициален нефрит. Употребата на антибиотици и противогъбични лекарства в излишък, самостоятелно и без ясни медицински показания, също има нефротоксичен ефект.
Следователно прекомерната употреба на болкоуспокояващи трябва да се избягва, ако болката не е причинена от хронично заболяване.

За здрави бъбреци - ето какво трябва да правим

Прекаленото количество сол в храната уврежда бъбреците

Препоръчителният дневен прием на сол е максимум 5 г. От значение е не само солта, която добавяме сами към храната си, но и тази, която вече се съдържа в продуктите, които ядем. Излишната сол води до хипертония, която увеличава риска от бъбречни заболявания. Високият прием на сол допринася и за развитието на камъни в бъбреците.
Вместо нея в кухнята отлично се справят други подправки като джинджифил, куркума или корен от магданоз.

Излишната захар също е вредна

Нерегулираният прием на захар в организма е изключително вреден за целия организъм, не само за бъбреците. Развитието на инсулинова резистентност, а след това и на диабет, предизвиква промени в гломерулите. Пропускливостта в малките кръвоносни съдове на гломерулите се увеличава, което подпомага преминаването на албумина от кръвта в урината. Промените в структурата на бъбреците са необратими и нелекуваният диабет води до диабетна нефропатия.

Намаляването или пълното премахване на захарта от диетата ще подпомогне храносмилателната система, ще регулира телесното тегло и по този начин ще предпази бъбреците.

Задържането на урина насърчава инфекциите

Задържането на урината в пикочния мехур за твърде дълго време насърчава размножаването на бактерии, които могат да проникнат в целия уринарен тракт. Следователно отлагането на посещението до тоалетната може да доведе до повтарящи се инфекции на пикочните пътища.

В момента, в който почувствате желание за уриниране, трябва незабавно да използвате тоалетната, за да намалите риска от развитие на инфекция.

Лекарствата увреждат бъбреците - те изобщо не ги поддържат

Съществува устойчив мит, че пиенето на бира има благоприятен за здравето ефект и ефективно "промива" бъбреците. Това е вредна теория, тъй като редовната консумация на алкохол затруднява бъбреците да филтрират всички токсини от кръвта. Алкохолът също така води до развитие на хипертония, която, както споменахме по-рано, също има вредно въздействие върху тези органи.

От друга страна, тютюнопушенето насърчава атеросклерозата, която също се развива в бъбречните артерии. Атеросклерозата на тези съдове води до пълна бъбречна недостатъчност и налага прилагането на диализа.

Пиенето на вода подобрява функцията на бъбреците

За да функционират правилно бъбреците, те се нуждаят от течности. Ежедневният прием на поне 2 литра вода поддържа ефективната работа на бъбреците и поддържа тяхната филтрираща функция. Адекватният прием на течности предотвратява образуването на камъни в бъбреците, почиства и промива отделителната система, разрежда урината и по този начин предотвратява развитието на бактериални инфекции.

Приемът на течности не е само вода или чай и кафе, но и вода, получена от храната, плодовете или зеленчуците, които се консумират сурови.

12 симптома, които издават болни бъбреци

Телесното тегло е от ключово значение за бъбреците

За да поддържате здравето на бъбреците, е важно да не забравяте да поддържате здравословно тегло. Физическата активност, минимум 30 минути дневно, има защитен ефект върху сърдечносъдовата система, предотвратява хипертонията, диабета и по този начин предпазва бъбреците от хронични заболявания.
Хората със затлъстяване са изложени на риск от бъбречна дисфункция, протеинурия и микроалбуминурия, а колкото по-дълго е твърде високо теглото, толкова по-голям е рискът от нарушена функция на органа.

Диета за здравето на бъбреците

Диетата оказва голямо влияние върху функцията на бъбреците. Важно е тя да се основава на непреработени храни, които съдържат по-малко сол. Не се препоръчват консервирани храни, продукти за бързо хранене, пушени меса, кубчета бульон или инстантни ястия. Полезни са пресните плодове и зеленчуци, особено ягоди, малини, боровинки и червени боровинки, както и моркови, магданоз, лук и чесън. Препоръчва се употребата на здравословни масла като рапично, ленено или зехтин. Билковите настойки също заслужават специално внимание; полският хвощ, златната пръчица и копривата, наред с други, са полезни за бъбреците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com