Бодежи в сърцето: какво да направим?

41871
Бодежи в сърцето: какво да направим?
Снимка: iStock

Бодежите в областта на сърцето може да са следствие от много заболявания. За да окажете правилната помощ, е важно да познавате причините за дискомфорта. Често предприетите навреме мерки спасяват човешкия живот.

Какво да правите, ако сърцето ви боли?

Като начало спрете да се тревожите и се опитайте спокойно да оцените характера на усещанията. В кардиологията болката в сърдечната област условно се разделя на две групи: кардиалгия и ангиналгия. Изборът на метод за оказване на първа помощ зависи от това към коя категория принадлежат неприятните усещания.

Кардиалгия

Болковият синдром при кардиалгия най-често е следствие от заболявания, които не са от сърдечен произход. Те включват остеохондроза, неврологични заболявания, стомашни разстройства, вегетативно-съдова дистония, менопауза при жените и други.

Болката при кардиалгия може да бъде болезнена, пробождаща, режеща. Тя се усеща за дълъг период от време.

Пристъпите често са придружени от загуба на сили, изпотяване, "гъши тръс в очите", ниско кръвно налягане.

Усещането се засилва при вдишване и при промяна на положението на тялото. При остеохондроза се прикрепят болезнени прояви в шийните прешлени и областта между лопатките.

Симптоми на ИНФАРКТ, които да не подценявате

Какво да правите у дома, ако сърцето ви боде?

Първата стъпка е да успокоите пострадалия. Осигурете приток на въздух, разкопчайте яката на ризата, махнете коланите и други стягащи движението части от облеклото.

Приемането на силни лекарства може да влоши лошото състояние. Второто задължително действие е да се обърнете към лекар. Само специалистът ще прецени правилно естеството на болката и ще окаже адекватна помощ. Игнорирането на сърдечната болка е недопустимо.

Ангиоидна болка

Ангинозните болки показват сериозни патологии на сърдечно-съдовата система. Имат притискащ, компресивен характер, често се усещат под формата на парене.

Какво да правите, ако сърцето боде по този начин? Отговорът е недвусмислен: спешно се обадете на бърза помощ. Преди да пристигне, трябва да спрете да се движите, трябва да седнете или да легнете.

8 причини за спазми и болки в гърдите

В спешните отделения има безплатна услуга: консултация с лекар по телефона. Лекарят ще ви препоръча какво можете да направите у дома, ако получите сърдечен удар. Не забравяйте да се възползвате от съветите, преди да пристигне линейката. Понякога навременните действия, предприети от близките, спасяват живот.

Острата болка в гърдите често се бърка със сърдечен удар. Подобни симптоми има и невралгията, не по-малко опасен за здравето синдром.

Когато се появи дискомфорт в лявата страна на гръдния кош, пациентите често се обръщат към терапевт или кардиолог, подозирайки ангина пекторис. Но при исхемична болест на сърцето болката обикновено е локализирана зад гръдната кост, пареща и непоносима, отдава се или в ръката, или в долната челюст.

При междуребрената невралгия болката е локализирана само в едната половина на гръдния кош, но не и в центъра. По правило тя се появява след физическо натоварване, променя се при дълбоко вдишване или издишване, усилва се, ако докоснете ребрата. Често се появява междуребрена невралгия.

При интеркосталната невралгия болката е локализирана само в едната половина на гръдния кош, но не и в центъра. По правило тя се появява след физическо натоварване, променя се при дълбоко вдишване или издишване, засилва се, ако докоснете ребрата. Често междуребрената невралгия се появява като усложнение на херпесна инфекция и след това преминава в хроничен стадий. В този случай се развива невропатия - напълно различен характер на болковите синдроми и съответно различно лечение.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com