Бучка в гърлото: какво да правим и как да се отървем от неприятен симптом?

2868
Бучка в гърлото: какво да правим и как да се отървем от неприятен симптом?
Снимка: iStock/Guliver

Буцата в гърлото, медицински известна като globus pharyngeus, е често срещано, но неприятно усещане, което много хора изпитват в даден момент от живота си. Усещането е за стягане, пълнота или постоянна буца в областта на гърлото, поради което преглъщането и дори дишането изглеждат трудни. Въпреки че този симптом често е доброкачествен и временен, той може да бъде притеснителен. Разбирането на причините и проучването на стратегии за облекчаване на дискомфорта може да бъде от съществено значение за тези, които се сблъскват с това тревожно усещане.

Няколко фактора могат да допринесат за усещането за буца в гърлото. Стресът и безпокойството често са замесени, тъй като могат да доведат до мускулно напрежение в гърлото и шията. Друг често срещан виновник е гастроезофагеалната рефлуксна болест, при която стомашната киселина се връща обратно в хранопровода, като дразни гърлото и причинява дискомфорт. Постназалната капка, натрупването на слуз в задната част на гърлото, също може да създаде усещане за буца.

Усещане за буца в гърлото - какво означава

За да се справят с проблема, хората могат да обмислят различни промени в начина си на живот и мерки за самопомощ. Управлението на стреса чрез техники за релаксация, като дълбоко дишане или медитация, може да помогне за намаляване на мускулното напрежение в гърлото.

Подобряването на хранителните навици, избягването на кисели или пикантни храни и поддържането на здравословно тегло може да облекчи симптомите, свързани с рефлукса. Поддържането на хидратация и използването на овлажнител може да разреди слузта и да намали вероятността от постназално капене.

Ако буцата в гърлото продължава или е придружена от други тревожни симптоми, търсенето на медицински съвет е от решаващо значение. Медицинският специалист може да извърши обстоен преглед, за да изключи основни заболявания и да определи най-подходящия начин на действие. В някои случаи може да се препоръчат допълнителни диагностични тестове, като ендоскопия или образни изследвания, за да се проучи основната причина за симптома.

Усещане за буца в гърлото сутрин - признак за следния проблем

За тези, които изпитват временна буца в гърлото поради стрес или безпокойство, практикуването на техники за релаксация може да предложи облекчение. Участието в дейности, които насърчават чувството за благополучие, като редовни физически упражнения и поддържане на социални контакти, също може да допринесе за подобряване на симптома. В някои случаи може да се предложи логопедична терапия или физиотерапия за преодоляване на мускулното напрежение и подобряване на цялостната функция на гърлото.

Важно е да се отбележи, че постоянните или влошаващи се симптоми трябва да предизвикат посещение при медицински специалист. Въпреки че мерките за самопомощ могат да бъдат полезни при леки случаи, основните медицински състояния могат да изискват целенасочени интервенции. Като се обърне внимание на първопричината и се приемат подходящи стратегии за управление, хората могат да преодолеят дискомфорта от буцата в гърлото и да възстановят чувството за лекота в ежедневието си.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com