Чай или кафе – кое е по-здравословно

13419
 Чай или кафе – кое е по-здравословно
Снимка: iStock

Чай или кафе - всеки от нас има различни предпочитания. Някои пият само кафе, други само чай, а трети могат да пият и двете.
Постоянно чуваме за различните негативни ефекти на любимите ни напитки. Наистина ли са толкова вредни?

Много от нас започват деня си с кафе. Някои хора смятат, че без тази напитка не могат да се събудят и да имат пълноценен ден. В допълнение, производството на кафе е мащабен бизнес, който има за цел тази напитка да се представи в добра светлина. На всеки от нас са известни твърденията, които доказват ползите от ободряваща напитка.

Сред тях има и такива, които са на базата на потвърдени проучвания. Доказано е, че кафето има анестезиращ ефект и може да намали риска от рак на черния дроб. 

Но с времето, като всеки стимулант и то започва да действа пристрастяващо. Кофеинът в обичайните количества престава да действа толкова добре върху тялото и човек свиква с него. Следователно трябва да увеличите дозата му.

Всичко е полезно, когато е с мярка. Но мярката за кафето все още не е ясна. Някои проучвания доказват, че можете да пиете безопасно до осем чаши на ден, докато други ограничават това количество до 3-4 чаши.

По-скоро измерването в този случай не трябва да е с брой чаши, а на база количеството кофеин. Препоръчва се да консумирате не повече от 400 милиграма на ден, ако нямате сърдечни проблеми.

Чаят и кафето са не са добри помощници за хора с тези болести

По отношение на страничните ефекти при чая те са значително по-малко. Но няколко вида от тази напитка съдържат същото количество кофеин като кафето. Следователно и от тях не трябва да консумирате повече от 8 чаши дневно.

Чаят съдържа антиоксиданти, които помагат да се отървете от натрупаните свободни радикали и намаляват риска от мутации, свързани с възрастта. Но прекомерната консумация на тези вещества може, напротив, да увеличи риска от преждевременна смърт.

Като се имат предвид всички плюсове и минуси на двете напитки, най-добре би било да редувате консумацията им. Кафето в умерени количества може да подобри състоянието на сърдечно-съдовата система, а чаят може да предотврати развитието на някои сърдечно-съдови заболявания.

При избора на сортове чай и кафе обаче трябва да внимавате: твърде евтините продукти могат да съдържат вредни вещества, които често се окажат пагубни за здравето ви. Сред тях са тежките метали, които растенията извличат от почвата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Причини за силен сърбеж в ушите и лечение на заболяването

Кой чай е най-здравословен: пийте 2-3 чаши на ден и вижте резултатите

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com