Често срещани респираторни симптоми, показващи въздействието на замърсяването на въздуха

2165
Често срещани респираторни симптоми, показващи въздействието на замърсяването на въздуха
Снимка: iStock

Замърсяването на въздуха се превърна в критичен екологичен проблем с далечни последици за човешкото здраве. Сред различните неблагоприятни последици, които то поражда, респираторните симптоми са особено ярък показател за вредното въздействие на замърсяването на въздуха. Общите респираторни симптоми служат като ранни предупреждения, сигнализиращи за потенциалната вреда, причинена от вдишването на замърсен въздух.

Един от основните респираторни симптоми, свързани със замърсяването на въздуха, е кашлицата. Излагането на замърсители като прахови частици (PM), азотен диоксид (NO2) и серен диоксид (SO2) може да раздразни дихателните пътища, което води до повишена честота на кашлицата. Постоянната кашлица, особено сред лица без предварително съществуващи респираторни заболявания, може да означава наличие на вредни вещества във въздуха.

Първите симптоми на грип

Недостигът на въздух е друг важен респираторен симптом, свързан със замърсяването на въздуха. Замърсители като озон и твърди частици могат да нарушат функцията на белите дробове, което затруднява нормалното дишане на хората. Този симптом е особено обезпокоителен, тъй като показва пряко въздействие върху дихателната система, като възпрепятства способността на организма да приема достатъчно кислород и да изхвърля въглероден диоксид.

Хриповете, характеризиращи се с високочестотен свистящ звук по време на дишане, често се свързват със замърсяването на въздуха. Наличието на замърсители във въздуха може да предизвика възпаление на дихателните пътища, което да доведе до свиване на бронхите. Това свиване причинява затруднения в потока на въздуха, в резултат на което се появяват хрипове, особено при лица с вече съществуващи заболявания като астма.

Ако сте с такива симптоми, е възможно да имате алергия към влага!

Дразненето на очите, носа и гърлото е съвкупност от респираторни симптоми, които се проявяват вследствие на излагане на замърсители на въздуха. Праховите частици и други замърсители могат да предизвикат възпаление и дискомфорт в тези чувствителни области. Лицата, живеещи в райони с високи нива на замърсяване на въздуха, често съобщават за симптоми като зачервяване, сърбеж и парене в очите, както и за дращене в гърлото и хрема или запушен нос.

Хроничното излагане на замърсяване на въздуха може да доведе до развитие или изостряне на респираторни заболявания, включително бронхит и астма. За тези, които вече страдат от тези състояния, замърсяването на въздуха може да влоши симптомите, което прави управлението и лечението по-трудни.

Наблюдението на общите респираторни симптоми е от решаващо значение за разбирането на въздействието на замърсяването на въздуха върху общественото здраве. Ранното разпознаване на тези симптоми може да доведе до предприемане на превантивни мерки и интервенции за смекчаване на вредното въздействие на замърсения въздух. Усилията за намаляване на замърсяването на въздуха, съчетани с обществена осведоменост и застъпничество за по-чиста околна среда, са от съществено значение за опазване на здравето на дихателните пътища и цялостното благосъстояние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com