Ако сте с такива симптоми, е възможно да имате алергия към влага!

19008
Ако сте с такива симптоми, е възможно да имате алергия към влага!
Снимка: iStock/Guliver

Алергията към влага е подвид на алергиите на долните и горните дихателни пътища, провокирана от вдишване на спори на гъбички, разнасяни по въздуха. Развива се при висока въздушна влажност. Повечето хора са податливи на нея, но при някои наблюдаваме непропорционални реакции на имунната система във вид на респираторни симптоми.

Ето мнението на пневматолозите д-р Лаиш Фрага и д-р Мауро Гомеш

Кои са основните фактори за поява на алергията към влагата, какви са симптомите, как да я предотвратим и за какво да внимаваме?

Фактори, провокиращи алергията към влагата

Извън дома това може да бъдат гнили листа – в гора или оранжерия, натрупан компост (растителен тор). Също така тревни площи, пасища, слама, сено, брашно и зърнени култури – по време на жътва, коситба или трудови дейности в обори, плевни, пекарни, мелници.

Алергия към вода - много рядко заболяване, съсипващо живот

Вътре в дома прекомерна влага е напълно възможно да се появи във вила, която бива затворена през повечето време от годината. Също в мазе или изба, както и в лошо вентилирана баня. Други фактори може да бъдат тапети или фриз, залепени на влажни стени. Нерядко признаците са водни петна или тъмнозелени (черни) точки по стените. По прозорците се проявява като видим кондензат (водни капки и струйки). Съдържа се влага и в текстилни материали – обикновено влажни кърпи или при сушене на пране в помещение. Дълго съхраняваната храна също може да се насити с влага. Често я задържат и климатиците.

Влажното време насърчава растежа на гъбички. В горещ и влажен климат гъбичките са изобилни цялата година. В регионите с умерен климат са най-много в началото на есента. Наличието на продукти като брашно, нишесте и органични вещества благоприятства развитието им в хамбари, обори, оранжерии, силози, хранилища и др.

Понеже влагата е основният фактор за растежа на гъбичките, се е появил и терминът „алергия към влагата“. По правило, пациентите с гъбични алергии е желателно да избягват затворени пространства, където се чувства характерната миризма на мухъл. Гъбичките, които прорастват в овлажнители или филтри за климатизация, лесно се разпространяват в дома и сградата – дори съществува такъв термин като „синдром на болната сграда“.

10 начина как да се справим с алергията без лекарства

Как да установим алергия към влагата?

Ако обитаваме стая, където се констатира натрупване на влага или мухъл, е възможно да развием алергия към подобна среда. За да установите това, най-добрият ви съюзник е внимателното наблюдение. В случай, че изпитвате често следните симптоми при влизане в помещение с висока влажност, има голяма възможност да сте алергични спрямо влага:

- сърбеж в носа и очите;

- зачервяване на очите и/или носа;

- запушване на носа;

- сълзене на очите;

- понякога често и продължително кихане.

Тъй като алергиите към влага не са лесни за избягване, защото не сме винаги в среда, която подлежи на контрол от наша страна, препоръчително е да отидете на лекар за преглед. Това е крайно важно, когато ще посетите зона или помещение с очаквана висока влажност.

Хората бъркат тези 10 симптома с настинка, а това е АЛЕРГИЯ

Профилактика

Съществуват няколко способа, които можете да припожите в дома си, за да избегнете ефективно алергията към влагата. Монтирайте влагоуловители на различни места в жилището си. Това ще ви улесни в контролирането на вътрешната влажност. Винаги поддържайте добре проветрени помещенията, податливи на влага – баня, мазе и др. Извършете подходяща поддръжка на климатичните и отоплителните системи във вашия дом. Особено внимание обърнете на чистенето на филтрите им – така ще избегнете струпването на частици, причиняващи алергии.

Най-добре избягвайте да отглеждате растения на закрито. Ако държите на тях, постарайте се да предотвратите развитието на гъбички върху стъблата и листата им, тъй като те може да провокират алергии.

Внимание! Статията е информативна и не замества консултацията с лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com