Джинджифил - какви са ползите от това растение?

13767
Джинджифил - какви са ползите от това растение?
Снимка: iStock/Guliver

Джинджифилът ( Zingiber officinale ) е многогодишно растение, което се характеризира със зелено стъбло и зелено-жълти съцветия. Най-интересен обаче е коренът на растението, защото именно тази луковична част от джинджифила е суровина с много широк спектър на приложение.  

Джинджифилът расте в топъл и влажен климат при температура около 19–28˚C. Култивирането на това растение се намира главно в такива страни като: Индия, Китай, Непал, Тайван, Бангладеш и Нигерия. Интересното е, че можем успешно да отглеждаме джинджифил на домашни первази. Всичко от което се нуждаете е корен от джинджифил, от който расте стъблото, покрийте с тънък слой пръст и осигурите влажна и топла среда. 

Всички неща, за които е полезна джинджифиловата вода!

Леко пикантен вкус и редица полезни свойства, джинджифиловата вода става страхотна част от ежедневието ни и здравната ни диета. Защо н...

Джинджифил - хранителни стойности 

Коренът на джинджифил съдържа всички основни хранителни вещества като протеини, мазнини, въглехидрати, фибри, витамини и минерали. Също така е богат източник на фитонутриенти, т.е. вещества, които определят неговите сензорни (мирис и вкус) и полезни за здравето свойства. 100 г пресен корен от джинджифил съдържа около 80 ккал.  

Джинджифил - лечебни свойства 

Лечебният джинджифил се използва като билково лекарство от много години. Има редица лечебни свойства, които действат добре при спешни ситуации, като облекчаване на възпалено гърло, киселини в стомаха, кашлица или гадене или повръщане, възникващи по време на бременност, болест при движение или мигрена. Използването му е много по-широко. Като стимулира производството на слюнка и стомашни сокове, той подпомага храносмилането, което може да бъде полезно при лечение на хронично лошо храносмилане. Същото свойство може да подпомогне положително процеса на отслабване (трябва да се отбележи обаче, че само консумацията на джинджифил няма да доведе до магическа загуба на тегло).

Джинджифилът също така инхибира агрегацията на тромбоцитите, като по този начин предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Противовъзпалителният ефект подпомага тялото ни не само в борбата с настинките, но и в защитата на ставите. Джинджифилът има положителен ефект и при облекчаване на менструалните болки.

Комбинацията от 3 съставки, която прави имунитета СИЛЕН

В сезона на гриповете и настинките всеки търси всевъзможни начини да предпази себе си и близките си. Едва ли съществува човек, който да...

Сравнително нови изследвания показват, че коренът на джинджифил може да допринесе за понижаване на нивата на кръвната захар и холестерола .  

Джинджифил - използвайте в кухнята 

Джинджифилът е подправка, използвана в много кухни по света. Поради произхода си, той е бил използван в азиатските страни от най -ранните години. Той е основна съставка на смеси от подправки, най-често под формата на паста или насипен прах. В източната кухня се използва и суров джинджифил, който подобно на ситно нарязан или настърган чесън, е незаменима ароматна съставка в много ястия.  

Джинджифил в козметиката 

Лечебният джинджифил е съставка, която се използва в производството на много козметични продукти, предимно такива с натурален състав. Той действа като ароматна съставка при производството на парфюми или козметика за мъже. Може да се намери в шампоани и балсами за коса, както и в препарати за отслабване и моделиране и антицелулитни препарати. Понякога е компонент на маски и пилинги, посветени на кожата ни. 

Съхранявайте джинджифила по този начин, ако искате да го запазите за половин година

Джинджифилът е един от онези продукти, които всеки високо цени. Наясно сме с ползите на тази супер храна и не пропускаме възможността д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com