Домашни средства за контрол на високото кръвно налягане

20931
Домашни средства за контрол на високото кръвно налягане
Снимка: iStock

Има няколко домашни средства, които могат да се използват за справяне с високото кръвно налягане и подобряване на здравето на сърцето, включително промени в диетата и начина ви на живот.

Какво е високо кръвно налягане

Кръвното налягане е силата, с която кръвта се изпомпва от сърцето към артериите. Нормалното отчитане на кръвното налягане е по-малко от 120/80 милиметра живак (mm Hg).

Когато кръвното налягане е високо, кръвта се движи през артериите по-силно. Това оказва повишен натиск върху деликатните тъкани в артериите и уврежда кръвоносните съдове.

Известен като „тих убиец“, той обикновено не причинява симптоми, докато не нанесе значителни щети на сърцето. Без видими симптоми повечето хора не знаят, че имат високо кръвно налягане.

1. Движете се

Поддържането на активност е важна част от здравословния живот.

Освен че помага за понижаване на кръвното налягане, редовната физическа активност благоприятства вашето настроение, сила и баланс. Освен това намалява риска от диабет и други видове сърдечни заболявания.

Лютото вдига ли кръвното или не?

Ако сте били неактивни известно време, говорете с лекар за безопасна рутинна тренировка. Започнете бавно, след това постепенно вдигнете темпото и честотата на вашите тренировки.

2. Следвайте диетата DASH

Следването на диетичните подходи за спиране на хипертонията (DASH) може да понижи систоличното ви кръвно налягане с до 11 mm Hg. Диетата DASH се състои от:

ядене на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни

консумация на нискомаслени млечни продукти, постно месо, риба и ядки

елиминиране на храни с високо съдържание на наситени мазнини, като преработени храни, млечни продукти с високо съдържание на мазнини и тлъсто месо

Също така помага да се намалят десертите и подсладените напитки, като сода и сок.

3. Ограничете солта

Намаляването на приема на натрий може да бъде жизненоважно за понижаване на кръвното налягане.

При някои хора, когато ядете твърде много натрий, тялото ви започва да задържа течност. Това води до рязко повишаване на кръвното налягане.

За да намалите натрия в диетата си, опитайте да използвате билки и подправки, за да добавите вкус към храните вместо сол.

Преработените храни също са склонни да бъдат заредени с натрий. Винаги четете етикетите на храните и избирайте алтернативи с ниско съдържание на натрий, когато е възможно.

4. Поддържайте умерено тегло

В допълнение към достигането и поддържането на умерено тегло, следенето на талията ви също е от решаващо значение за управлението на кръвното налягане. Допълнителната мазнина около талията ви, наречена висцерална мазнина, може да повлияе отрицателно на здравето на сърцето и да доведе до сериозни здравословни проблеми в дългосрочен план, включително високо кръвно налягане.

5. Ако пушите, помислете да спрете

Всяка цигара, която изпушите, временно повишава кръвното налягане за няколко минути след като приключите. Ако пушите редовно, кръвното ви налягане може да остане повишено за продължителни периоди от време.

Хората с високо кръвно налягане, които пушат, са изложени на по-голям риск от развитие на опасно високо кръвно налягане, инфаркт и инсулт.

Дори пасивното пушене може да ви изложи на повишен риск от високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.

Освен многобройни други ползи за здравето, отказването от тютюнопушене може да помогне на кръвното Ви налягане да се върне към нормалното.

Посетете нашия център за отказване от тютюнопушенето, за да предприемете стъпки за отказване днес.

6. Ограничете алкохола

Да се насладите на чаша червено вино с вечерята си е напълно добре. Всъщност червеното вино може дори да бъде полезно за здравето на сърцето, когато се консумира умерено.

Въпреки това, пиенето на прекомерни количества алкохол може да доведе до много здравословни проблеми, включително високо кръвно налягане.

Прекомерното пиене може също да намали ефективността на някои лекарства за кръвно налягане.

В днешния забързан свят, който е изпълнен с нарастващи изисквания, може да е трудно да забавите темпото и да се отпуснете. Въпреки това е важно да се отдръпвате от ежедневните си отговорности от време на време, за да помогнете за справяне с нивата на стрес.

Каква е най-високата горна граница на кръвното според възрастта?

Стресът може временно да повиши кръвното ви налягане. Твърде много от него може да поддържа налягането ви високо за продължителни периоди от време.

Помага да идентифицирате причината за вашия стрес. Може да е вашата работа, връзка или финанси. След като разберете източника на стреса си, можете да опитате да намерите начини да разрешите проблема.

Можете също така да предприемете стъпки за облекчаване на стреса си по здравословен начин. Опитайте да поемете няколко дълбоки вдишвания, да медитирате или да практикувате йога.

Високото кръвно налягане е сериозно състояние, което може да причини дълготрайно увреждане на сърцето и кръвоносните съдове с течение на времето.

Има няколко домашни средства, които могат да помогнат за справяне с нивата на високо кръвно налягане, включително намаляване на приема на натрий, поддържане на активност, намаляване на нивата на стрес и ограничаване на приема на алкохол.

Ако сте били диагностицирани с високо кръвно налягане, не забравяйте да работите със здравен специалист, за да разработите план за лечение въз основа на вашите нужди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com