Кафето – сваля ли кръвното, или не?

6721
Кафето – сваля ли кръвното, или не?
Снимка: Istock

Когато става въпрос за кафе и продукти, съдържащи кофеин, обикновено коментираме дали те влияят на кръвното налягане, повишавайки го. Сред най-разпространените съвети към хипертониците е да ограничат приема на кофеин и да намалят драстично броя на чашите ароматна течност, които приемат всеки ден, за да установят по-добър контрол над кръвното си налягане.

Хипертонията е сред водещите причини за смъртност в световен мащаб, което налага повишено внимание към факторите, които я обуславят, диагностицирането, контрола и лечението ѝ, а това неминуемо прави въпросите, свързани с приема на кофеин и как той влияе на кръвното налягане, от съществена важност.

Днес обаче ще разгледаме кафето от друг ъгъл и ще разкрием неподозираните му въздействие върху кръвното налягане, търсейки отговора на въпроса кафето сваля ли кръвното. Не бързайте да отговаряте отрицателно на този въпрос, истината може да се окаже друга.

Как влияе приемът на кафе върху кръвното налягане?

Според сайтът за здравни теми и научни изследвания кафето не се оказва враг номер едно за кръвното налягане. Последните проучвания и дългосрочни наблюдения по темата категорично сочат, че любимата и популярна гореща напитка всъщност ни помага за поддържането на ниско кръвно налягане.

Как кафето влияе на мозъка?

Резултатите от изследването, проведено от учени от университета в Болоня и университетската болница в Болоня, показват, че консумиращите 2-3 чаши кафе на ден имат по-ниско кръвно налягане от тези, които избягват консумацията на кафе като цяло или се ограничават до  само една чаша. Ръководителят на изследването споделя и наблюдаваното благотворно въздействие на кафето върху сърдечно-съдовото здраве, сочи го като ефективно средство, подпомагащо превенцията на социално значими заболявания като диабет и коментира ползите от консумацията на кафе срещу развитието на невродегенеративни и чернодробни заболявания. 

За здравословните ползи от консумацията на кафето като култура, а не на самия кофеин, тъй като полезните свойства на кафето са валидни и за безкофеиновите му алтернативи, се говори отдавна, но за първи път се реабилитира кафето като напитка, която може да консумират и хипертониците, без да се притесняват за показанията на апарата за кръвно налягане.

Означава ли това обаче, че кафето понижава кръвното налягане, или тук говорим за дългосрочното влияние на кафето върху подобряване на сърдечно-съдовото здраве, от което следва и по-добър контрол над кръвното налягане, както и по-нисък риск от развитие на хипертония?

Кафето – сваля ли кръвното налягане?

Ако  страдате от високо кръвно налягане или ако сте с хипертоничен пристъп и разчитате на чашата с кафе да понижи показателите на апарата, ще ви разочароваме – дългосрочният прием на кафе наистина води до по-ниско кръвно налягане и по-малък риск от хипертония в дългосрочен план, но това далеч не означава, че консумацията на чаша кафе е лек за високото кръвно и ще го понижи след приема.

Напротив – след консумацията на напитки и храни с кофеин, каквато е и кафето, кръвното налягане леко се повишава за кратък период от време. Важно е да се направи разлика между въздействието на кафето при дългосрочен прием и това какво се случва след консумацията на едно кафе, за да не останат пациентите с погрешното впечатление, че могат да изпият чаша кафе и да се почувстват по-добре вместо да приемат медикамента си за понижаване на кръвното налягане.

Какво влияние оказва кафето върху човешкия мозък

Специалистите предупреждават пациентите си да правят разлика между двете въздействия на кафето върху кръвното налягане и дори алармират, че приемът на чаша кафе инцидентно може да доведе до драматично макар кратко увеличение на кръвното налягане, граничещо с хипертонична криза, което може да бъде особено опасно.

Това зависи според повечето изследователи от индивидуалната реакция на организма към кофеина. Те считат, че при някои пациенти кофеинът може да блокира хормон, който помага за поддържането на артериите разширени. Други смятат, че кофеинът кара надбъбречните жлези да отделят повече адреналин при някои пациенти, което води до рязко повишаване на кръвното им налягане.

Трети сочат, че кафето действа на някои пациенти като силен диуретик и така реално понижава кръвното налягане. Ето защо съветът на специалистите в клиниката е всеки да познава тялото си и индивидуалния начин, по който му въздейства кафето, и да прецени консумацията според реакцията на организма си, а не да следва общи съвети. 

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com