Домашни средства за лечение на циреи

18547
Домашни средства за лечение на циреи
Снимка: iStock

Домашните средства за лечение на циреи могат да осигурят ефективно облекчение и да ускорят процеса на оздравяване на тези болезнени, локализирани кожни инфекции. Циреите, известни също като фурункули, обикновено се причиняват от бактериална инфекция в космения фоликул или мастната жлеза.

Те често започват като червена, нежна бучка и могат да нарастват по размер, като стават все по-болезнени, докато накрая се образува глава, пълна с гной. Макар че в тежки случаи може да се наложи медицинско лечение, леките и умерените циреи често могат да бъдат овладени у дома с помощта на природни средства.

Каква е разликата между цирей и пъпка?

Топъл компрес: Прилагането на топъл и влажен компрес върху засегнатата област може да помогне за оттичането и да облекчи болката. Накиснете чиста кърпа в топла вода и внимателно я поставете върху цирея за 15-20 минути няколко пъти дневно. Това може да стимулира разкъсването на цирея и да освободи съдържанието му.

Масло от чаено дърво: Маслото от чаено дърво е известно с антимикробните си свойства. Нанесете разреден разтвор на масло от чаено дърво (смесен с масло носител) върху цирея с помощта на памучно топче. Това може да помогне за предотвратяване на разпространението на инфекцията и да ускори процеса на оздравяване.

Накисване с английска сол: Разтворете английска сол в топла вода и накиснете засегнатото място за 15-20 минути. Епсомската сол може да помогне за извличане на гнойта и да намали болката и отока.

Куркума: Куркумата е мощно противовъзпалително и антибактериално средство. Направете паста, като смесите куркума на прах с вода и я нанесете директно върху цирея. Покрийте с чиста кърпа и оставете да действа няколко часа, след което изплакнете. Това може да помогне за намаляване на възпалението и насърчаване на заздравяването.

Листа от нийм: Листата на нийм имат естествени антибактериални свойства. Намачкайте пресни листа от нийм, за да получите паста, и я нанесете върху цирея. Закрепете с превръзка и я сменяйте всеки ден. Нийм може да помогне в борбата с инфекцията.

Чесън: Чесънът е известен със своите антибактериални свойства. Смачкайте скилидка чесън и я нанесете директно върху цирея. Покрийте с чиста кърпа и оставете за няколко часа, преди да изплакнете. Повтаряйте при нужда.

2 ползи от кокосовото масло

Лук за мазане: Лукът съдържа естествени антимикробни агенти. Нарежете дебел резен лук и го загрейте в микровълновата фурна. Поставете топлото парче лук върху цирея, покрийте с чиста кърпа и закрепете с превръзка. Оставете я за няколко часа и я сменяйте при необходимост.

Алое вера: Алое вера има успокояващи и антибактериални свойства. Нанесете пресен гел от алое вера върху цирея и го покрийте с чиста кърпа. Алоето може да помогне за намаляване на болката и възпалението.

Важно е да се отбележи, че тези домашни средства за защита трябва да се използват с повишено внимание и ако циреят се влоши или продължи, е необходимо да се потърси лекарска помощ. Освен това добрите хигиенни практики, като често миене на ръцете и поддържане на засегнатата област чиста, могат да помогнат за предотвратяване на разпространението на инфекцията и да намалят риска от възникване на цирей на първо място. Винаги се консултирайте с медицински специалист, ако имате притеснения относно състоянието си или ефективността на домашните средства за защита.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Колко дълго можете да държите мокрите дрехи в пералнята

Тази често срещана грешка ще унищожи градински ви мебели

Една достъпна съставка успешно понижава нивата на холестерола

Без препарати: Бърз трик, с който да опушите тоалетната

Тези зодии са огромен магнит за пари

Имате ги в кухнята си: 2 натурални продукта, с които черните ви дрехи няма да избледняват

Зодиите, които са експерти в разчитането на хората

Какво да направите, когато ви боли стомахът?

Обриви, сухота, пигментация на кожата: за какви проблеми алармират?

Отвара от това семе ще ви донесе отслабване, здраве на стомаха и косата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com