Експерт: Незабавно направете това, ако имате притиснат нерв

12772
Експерт: Незабавно направете това, ако имате притиснат нерв
Снимка: iStock

Много хора са запознати с болезненото усещане за притиснат нерв някъде след внезапно или неудобно движение. Най-често това се случва в ръката, крака или гърба. Какво трябва да се направи в такава ситуация? Експертът обяснява.

Първото нещо, което трябва да се направи, е да се разбере причината за притискането на нерва. Симптомът на пръв поглед е най-често срещаният - остра болка. Той обаче може да показва множество нарушения, за които може да не сте знаели и които едва ли ще можете да диагностицирате сами. Притиснат нерв се получава, когато нервните коренчета са компресирани и оказват твърде голям натиск върху околната тъкан.

Този проблем най-често може да бъде причинен или от прекомерно натоварване на гърба, или от остеохондроза.

Нашият гръбначен стълб е много здрав, а мускулите на гърба са едни от най-големите в тялото. Всичко това дава възможност да се работи със сериозни натоварвания без последствия за здравето, ако, разбира се, се прави правилно. 

Проблемът е, че малко хора знаят как да го правят. Най-често срещаната грешка е опитът да се вдигне товар с наведен гръб, като се опитвате да изправите долната част на гърба.

Ако се събуждате с болки в бедрата, това може да е симптом на...

Колкото по-тежък е товарът, толкова по-голям е шансът да притиснете нерв. Ако гърбът не е претоварен, рискът е минимален. Ако обаче причината е остеохондроза, нещата са по-сериозни. Това заболяване причинява проблеми с междупрешленните дискове, които стават по-малко еластични и започват да притискат нервните окончания.

Какво трябва да направите, ако имате притиснат нерв в гърба? 

Разбира се, трябва да намалите натоварването на гърба си. Оставете гръбначния си стълб да си почине. Най-добре е да легнете по гръб и да се отпуснете. Ако болката продължава, трябва да се обърнете по корем. Най-трудно е да отпуснете долната част на гърба, но сами ще усетите как да го направите. Когато болката изчезне, трябва да оправите гърба си. Добре е, ако имате специален корсет, но всеки дебел материал - например кърпа - ще свърши работа.

След това можете да се опитате да си починете у дома, но е по-добре да се обърнете към лекар. Колкото по-скоро го направите, толкова по-добре ще бъде за гърба ви.

Основната причина за невралгията са увреждането на гръбначните дискове, а едва на второ място след това са допълнителни фактори: хипотермия, неудобна стойка, недостатъчни физически упражнения.

Оплаквате се от болка в долната част на гърба - лекар разкри кои 6 заболявания издава тя

В случай на остра невралгия предписвайте лекарства, които облекчават болковия синдром. Не се самолекувайте и не толерирайте болката - тя може да премине в хронична фаза и да се превърне в сериозно заболяване, когато стандартните аналгетици вече не действат. Както при острата, така и при хроничната фаза може да се обсъдят различни видове операции за блокиране на източника на невралгията.

Ако причината е травма на гръбначния стълб, лечението може да варира от неврохирургично до консервативно, може да се назначи физиотерапия, подходящи упражнения (плувен басейн, здравословен начин на живот).

Не трябва да лекувате самостоятелно нито един болков синдром. Понякога очевидните неща, като например типичната междуребрена невралгия, може наистина да са проява на остър инфаркт на миокарда. Такива неща не бива да се бъркат: ако нещо ви боли, трябва да се обърнете към общопрактикуващ лекар, който ще изключи цяла гама от опасни патологии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com