Експерти: Действа ли биотинът за растежа на косата?

6098
Експерти: Действа ли биотинът за растежа на косата?
Снимка: iStock

Биотинът може да подпомогне растежа на косата при хора, чието изтъняване или загуба на коса се дължи на дефицит на биотин. Недостигът на други витамини също може да повлияе на здравето на косата ви.

Всеки път, когато пазарувам от голям търговец на дребно, обичам да разглеждам техните предложения за хранителни добавки, за да съм наясно с нови продукти.

Все по-често забелязвам повече продукти, които предлагат целенасочени решения за здравето, особено около растежа и дебелината на косата.

Повечето от продуктите съдържат множество съставки. Биотинът, водоразтворим витамин В, почти винаги е един от тях.

По същия начин много шампоани и балсами, които обещават по-плътна и плътна коса, често съдържат този витамин В.

Повтарящата се тема тук е, че биотинът, независимо дали се приема като добавка или се разпенва в косата ви, се предполага, че е от полза за растежа на косата.

Какво казват изследванията за биотина и растежа на косата

Биотинът има много ползи за вашето тяло.

Основната му роля е да помогне за превръщането на храната, която ядете, в енергия. Вашето тяло също се нуждае от него, за да произвежда кератин – вида протеин, който изгражда косата, кожата и ноктите.

Много храни съдържат биотин, което означава, че дефицитът е рядък при здрави хора, които се хранят балансирано.

Макар и рядко, дефицитът на биотин може да причини кожни обриви, чупливи нокти, както и изтъняване и загуба на коса. Това се дължи на ролята на витамина в производството на кератин.

Като такива добавките с биотин и продуктите за коса с добавен биотин обикновено се рекламират за подпомагане на здравия растеж на косата или насърчаване на по-дебела, обемна коса.

Въпреки тези твърдения обаче, има ограничени доказателства, които предполагат, че добавянето на биотин или нанасянето му върху косата ви насърчава растежа на косата при хора без дефицит.

В друго проучване изследователите установиха, че всички деца, които са имали подобрен растеж или качество на косата след прием на добавки с биотин, са имали основно заболяване, което е причинило дефицит на биотин.

Извън тези проучвания няма убедителни доказателства в подкрепа на приемането на добавки с биотин или използването на продукти за коса с добавен биотин за насърчаване на растежа на косата.

Биотинът помага ли за предотвратяване на косопада

Въпреки че доказателствата в подкрепа на биотин самостоятелно за растежа на косата са слаби и ограничени, доказателствата са малко по-силни за предотвратяване на косопад.

Въпреки това добавките с биотин могат да предотвратят загубата на коса и да стимулират растежа на косата само при хора с дефицит на биотин.

В едно проучване дефицит на биотин е установен при 38% от жените, оплакващи се от косопад. От тези участници 11% са имали анамнеза за рискови фактори за дефицит, като възпалително заболяване на червата (IBD) или употребата на определени лекарства като антибиотици.

Въпреки че това проучване не оценява ефектите на добавките с биотин или продуктите за коса с добавен биотин върху предотвратяването на косопада, то демонстрира връзката между косопада и неадекватните нива на биотин.

Други причини за загуба на коса включват:

  • андрогенна алопеция, известна още като женска плешивост
  • бърза загуба на тегло
  • други хранителни дефицити като желязо, цинк или протеини
  • някои хормонални заболявания като нарушение на щитовидната жлеза

Поради множеството фактори, участващи в косопада и изтъняването, добавянето на биотин без определяне на причината може да предотврати или забави подходящото лечение в случаите, когато дефицитът на биотин не е виновен.

Дори в случаите, когато е налице дефицит на биотин, добавките с биотин може да не предотвратят непременно косопада.

Например, изследователи в едно проучване предписаха добавка биотин на 22 пациенти с ниски нива на биотин за загуба на коса след операция на стомашния ръкав.

Биотинът ли е звездният витамин за грижа за кожата и косата?

Ежедневни нужди и богати на биотин храни

Обикновено Съветът по храните и храненето към Националните академии на науките, инженерството и медицината определя препоръчителна диетична добавка (RDA) за всяко хранително вещество.

Когато няма достатъчно данни за определяне на RDA за хранително вещество, какъвто е случаят с биотина, бордът вместо това задава адекватен прием (AI). Това е нивото на хранителни вещества, което се приема за адекватно за повечето хора.

Можете лесно да изпълните тези препоръки, като се наслаждавате на балансирана диета. Всъщност се смята, че хората, живеещи в Съединените щати, получават около 35-70 mcg биотин на ден.

Яйцата са добър източник на биотин, но избягвайте да ги консумирате сурови, за да се възползвате максимално от витамина. Суровите яйчни белтъци съдържат авидин, вид захарен протеин, който здраво свързва биотина, пречейки на тялото ви да го абсорбира.

Готвенето разрушава авидина, което ви позволява да абсорбирате биотин. Затова е най-добре — както за вашата безопасност, така и за храненето — да избягвате суровите яйца.

В допълнение към храната, бактериите в червата могат да произвеждат биотин. Въпреки това, ролята на чревните бактерии върху цялостния статус на биотин при хората остава неизвестна – отчасти поради сложността на чревната микробиота и факторите, които влияят на нейния състав.

Които могат да бъдат изложени на риск от дефицит

Добавките с биотин обикновено не са необходими, освен ако нямате дефицит на биотин или рисков фактор, който увеличава риска от дефицит.

Хората с най-голям риск от дефицит на биотин включват тези с:

Дефицит на биотинидаза (BTD). Генетично заболяване, при което тялото не е в състояние да използва повторно и рециклира биотина. Новородените в Съединените щати и много други страни се изследват за това заболяване.

Хронична употреба на алкохол. Тъй като алкохолът инхибира абсорбцията на биотин, дългосрочната употреба на алкохол е свързана със значително намаляване на нивата на биотин.

Недохранване. Неадекватният прием на храна и хранителни вещества може да доведе до ниски нива на хранителни вещества, включително биотин.

Възпалителни заболявания на червата (IBD). Болестта на Crohn и улцерозният колит могат да намалят производството на биотин от чревните бактерии.

Тези, които са бременни и кърмят, също могат да развият ниски нива на биотин, въпреки нормалния хранителен прием на витамина. Това може да се дължи на повишена употреба на витамина, нарушено усвояване или и двете.

11-те най-богати на биотин храни, които да добавите към вашата диета, според експерти

Хората, които приемат определени класове лекарства като антиепилептици и ретиноиди, също са изложени на риск от дефицит на биотин.

Антиепилептиците обикновено се използват за лечение на гърчове, нервни болки и биполярно разстройство. Ретиноидите са клас съединения, получени от витамин А, често използвани за лечение на акне, псориазис и други дерматологични състояния.

Няма убедителни доказателства в подкрепа на използването на биотин за растеж на косата или за предотвратяване на косопад при хора без дефицит.

Тъй като изтъняването на косата и слабият растеж на косата понякога се свързват с дефицит на биотин, коригирането на дефицита може да помогне за възстановяване на растежа на косата при някои хора.

Няколко други фактора също могат да причинят загуба и изтъняване на косата, включително дефицит на други хранителни вещества като желязо и цинк.

Повечето хора получават много биотин от диетата си. И все пак някои състояния, навици в начина на живот и лекарства могат да причинят ниски нива.

Ако планирате да приемате добавка с биотин, уведомете Вашия лекар, преди да Ви бъдат направени кръвни изследвания, тъй като витаминът може да повлияе на някои резултати от лабораторни изследвания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com