Естествен антибиотик: противогрипно средство при кашлица, хрема и настинка

5444
Естествен антибиотик: противогрипно средство при кашлица, хрема и настинка
Снимка: iStock/Guliver

Вирусните инфекции трябва да се лекуват навреме. Обикновено те не изискват специални медикаменти (освен ако не сте в рисковите групи за тежко протичане) и лечението им се състои в облекчаване на неприятните симптоми. За лечението им в домашни условия могат да се използват естествени антибиотици, например антипиретици. Има една напитка, която ще подпомогне борбата ви с настинката и грипа. Ние я наричаме антигрипин.

Свойства на антигрипина

Антигрипинът е алтернатива на сиропа от лук, на който не могат да се отрекат две неща: ефективност и ужасен вкус. За разлика от сиропа от лук, антигрипинът има много по-добър вкус. В основата на състава на тази антипиретична смес са цитрусовите плодове - портокали, лимони, грейпфрут. Добавете и няколко полезни за здравето добавки като джинджифил, куркума или мед, за да наситите сместа с полезни съставки възможно най-много.

Основата е от цитрусови плодове, които са добър източник на витамин С, витамин А, тиамин и диетични фибри. Витамин С подпомага имунната система. Той е и антиоксидант, който помага в борбата със свободните радикали.

Антигрипинът има укрепващо, антивирусно, антибактериално и противовъзпалително действие. Освен това успокоява кашлицата (благодарение на добавения мед) и помага за прочистване на носа. Как се приготвя такава отвара?

Лекар: НЕ яжте тези храни при настинка

Рецепта за антигрипин:

За да си приготвите тази напитка, ще ви трябват любимите ви цитрусови плодове. Грейпфрутите или портокалите са най-подходящи.

ПОДГОТОВКА:

- два грейпфрута (или портокали);
- две супени лъжици мед;
- скилидка чесън;
- чаша вода;
- по една чаена лъжичка куркума и джинджифил

Изстискайте сока от грейпфрутите (или портокалите) и го поставете в чашата на блендера. Добавете останалите съставки - чесън, пресован през преса, мед, джинджифил, куркума и вода. Смесете до гладка смес, прелейте в стъклена бутилка и оставете на тъмно и хладно място за една нощ. Съхранявайте отварата в хладилника. В идеалния случай трябва да се консумира в рамките на три дни.

Кои са първите симптоми при грип и настинка?

Рецептата може да се променя по желание, но основата трябва да бъде сок, изцеден от цитрусови плодове - портокали, грейпфрути или лимони. Ако искате да приготвите антигрипин за деца, можете да се откажете от чесъна. Препоръчително е да изберете качествени цитрусови плодове и истински мед за приготвянето на напитката.

Дозировка на антигрипин

Като превантивна мярка се препоръчва да се пие по една чаша на ден за укрепване на имунитета. В случай на настинка и грип си струва да увеличите дозата до две-три чаши. Струва си също така да се помни, че сокът от грейпфрут реагира с много лекарства, така че е по-добре да се спазва интервал от време, когато се приемат лекарства и се пие лечебната отвара. Ако приемате лекарства за понижаване на кръвното налягане, антикоагуланти или регулатори на захарта, консултирайте се с Вашия лекар, преди да приемете тази напитка. Въпреки че е естествено лечение, то може да взаимодейства с лекарствата, които приемате редовно, и да причини повече вреда, отколкото полза.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Митове и истини за здравословното хранене, които всеки трябва да знае

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно